tomato benihTomato adalah tumbuhan yang menyukai haba, jadi penting untuk mengetahui peraturan untuk menanamnya. Ramai yang tidak tahu kapan untuk menanam tomato di tanah terbuka dan membuat kesilapan yang boleh menjejaskan tanaman. Salah satu momen paling penting dan bertanggungjawab ialah menanam benih. Bagaimanapun, sebelum meneruskan proses ini, anak benih perlu disiapkan dengan betul untuk tahap yang penting. Lagipun, selepas mendarat, tomato mula aktif berkembang dan berkembang.

Bagaimana untuk menyediakan benih dengan betul

sudah tiba masanya untuk menanam benihMenanam tomato di tanah terbuka bermula dengan peringkat persiapan tumbuhan muda kepada keadaan persekitaran. Agar bilangan tumbuh-tumbuhan bertambah banyak, anak benih mesti menjalani proses pengerasan. Oleh itu, dua minggu sebelum menanam dalam keadaan tanah terbuka dicipta sama dengan yang tomato perlu berkembang.

Pilihan terbaik adalah pengerasan di udara terbuka, sementara waktu kediaman secara beransur-ansur meningkat. Penyesuaian ini boleh mengambil masa sehingga dua minggu. Sepanjang tempoh masa ini tumbuhan akan digunakan untuk suhu jalan dan cahaya matahari. Akhirnya, anak benih boleh dibiarkan semalaman, tetapi hanya jika tidak ada frosts yang dijangka.

Untuk menentukan sama ada benih berpengalaman atau tidak, seseorang mesti melihat daunnya. Rumah hijau mempunyai warna hijau muda daun, selepas menyesuaikan diri dengan keadaan luar mereka memperoleh naungan yang lebih gelap.

Bayangan ungu batang dan daun hijau gelap menunjukkan bahawa anak benih telah disesuaikan dengan sinar matahari, jadi setelah mendarat di tanah terbuka, mereka tidak akan pudar.

Dalam masa apa yang diperlukan untuk menanam benih di kawasan terbuka

menanam benih tomato di atas katilSelepas kilang itu telah menjalani penyesuaian lengkap dengan keadaan cuaca luar, persoalannya tetap, bilakah anda boleh menanam tomato di tanah terbuka? Anak benih tomat ditanam hanya di musim panas, sementara ancaman pembekuan tumbuh-tumbuhan harus diketepikan sepenuhnya. Sekiranya bercakap di rantau selatan negara ini, terdapat penanaman berlaku pada pertengahan bulan Mei. Di bahagian tengah – pada awal bulan Jun.

Penanaman tomato harus berlaku hanya apabila tanah pada kedalaman 40 cm memanaskan hingga 15 derajat. Suhu tanah yang rendah akan menghalang perkembangan sistem akar.

Benih yang ditanam pada musim terdahulu, apabila tidak ada keadaan suhu yang sesuai, selalunya akan dijangkiti penyakit kulat (contohnya, penyakit hawar). Nutrien dalam akar akan mengalir perlahan dan hasilnya, sama ada hasil yang dikurangkan atau kematian tumbuhan dijangka. Oleh itu, penting untuk mengetahui apabila tomato ditanam di tanah terbuka.

Jika anda mengikuti tanda-tanda yang popular, maka anda harus memberi perhatian kepada pokok tersebut seperti birch. Sekiranya daun telah berkembang sepenuhnya, ini menandakan bahawa tanah telah dimanaskan sepenuhnya, dan tomato ditanam datang.

Related  Menanam dan menjaga lobak hitam di negara ini

Semasa membuat keputusan untuk menanam tomato di dalam benih tanah terbuka, adalah disyorkan untuk sentiasa memberi tumpuan kepada keadaan cuaca. Ia juga perlu difahami bahawa di satu tempat suhu tanah boleh berbeza dengan ketara.

Kami menanam benih dengan betul

menanam benih dengan akar tertutupLangkah pertama ialah menentukan kawasan di mana tomato akan bertambah. Tanah mesti dipanaskan dengan sinar matahari, tidak ada draf dan tiada angin. Di kawasan yang berlorek, kilang itu tidak akan berkembang dengan baik dan anda boleh melupakan tanaman.

Tomato tidak mendarat di tapak yang sama. Bumi harus berubah setiap tahun. Juga, jangan duduk tomato selepas bawang dan bawang putih.

Cadangan untuk menanam:

  1. Untuk mendapatkan hasil yang baik, anda perlu menanam benih yang kuat. Pertama sekali, adalah disyorkan untuk memberi perhatian kepada batang – ia harus tebal dan kuat. Pada giliran kedua daun – mereka mestilah dari 6 hingga 8 keping. Selepas penanaman, selepas 1.5 bulan, daun yang lebih rendah akan rosak untuk mengurangkan kerosakan phytophthora.
  2. Dari sebelah petang sebelum menanam benih banyak disiram. Oleh itu, akan lebih mudah untuk mendapatkannya dan tidak merosakkan sistem akar. Jika tumbuhan itu tumbuh dalam cawan, maka ini tidak boleh dilakukan, kerana lebih mudah untuk mendapatkan tanah kering daripada kaca tanpa merosakkan akar.
  3. Pendaratan terbaik dilakukan pada waktu petang atau dalam cuaca yang mendung. Jika keputusan dibuat untuk menanam pada waktu pagi, maka penyiraman petang dibatalkan.
  4. Baris harus berada pada jarak 70 cm dari satu sama lain, dan tanaman perlu ditanam dengan jarak 40 cm.
  5. Lubang-lubang digali di sepanjang baris dengan sekop. Kedalaman bergantung pada ketinggian anak benih (yang lama ditanam lebih dalam). Semasa penanaman, adalah penting untuk mencurahkan lubang dengan betul, kemudian isi benih dengan tanah kering atau dengan humus.

Related  Manfaat dan kemudaratan lobak taman

Selepas menaiki pesawat, disyorkan untuk mula berlepas, jadi penting untuk mengetahui semua perincian tindakan ini. Tomato bukan sahaja memerlukan penyiraman dan keadaan suhu yang betul, tetapi juga dalam pemakanan tanah dengan nutrien. Untuk melakukan ini, baja kompleks khusus yang mengandungi kalsium, boron, nitrogen, besi, magnesium dibeli, dan digunakan mengikut arahan.

penyiraman benihPenanaman tomato di ladang terbuka juga menyediakan dua kali seminggu, hilling the land around the seedlings. Oleh itu, jumlah oksigen yang mencukupi akan mengalir ke sistem akar, yang sangat penting untuk perkembangan dan pertumbuhan tumbuhan.

Bagaimana untuk mengikat tomato di tanah terbuka

tomato garter di atas katilDengan penjagaan yang betul, tomato cepat meregangkan dalam pertumbuhan. Pada ketika ini, persoalan timbul tentang cara mengikat tomato di tempat terbuka. Ia harus diperhatikan dengan segera bahawa tidak semua jenis tomato terikat. Tumbuh-tumbuhan yang rendah berkembang dengan baik tanpa sokongan. Varieti tinggi diikat sehingga batang tidak terletak di atas tanah terbuka, kerana semak bertulang dengan cepat membusuk dan sering menjadi sakit.

Kelebihan mengikat tomato:

  • penyiraman yang lebih mudah dan proses pemupukan;
  • Tumbuh-tumbuhan terikat kering dan berventilasi selepas hujan lebat;
  • buah-buahan pada semak terikat dipanaskan oleh sinar matahari secara merata, sehingga mereka akan masak lebih cepat.

garter daripada anak benihUntuk mengikat anak benih, anda akan perlu berpakaian (misalnya, stoking, pakaian ketat, tali nilon), batang logam, plastik atau paip logam nipis, atau pokok kayu yang panjang. Panjang pasak harus lebih tinggi daripada anak benih.

Bahan perban akan bersentuhan dengan tumbuhan, jadi jangan gunakannya pada tahun lepas, kerana ia mungkin mengandungi bakteria patogen.

Untuk mengikat tomato, sokongan dipandu beberapa sentimeter ke tanah dari semak belukar dan batang tumbuhan dilekatkan padanya (hujung pakai boleh dipintal atau dilintasi dengan angka lapan).

Related  Apa dan bagaimana untuk merawat penyakit anggur?

Mengetahui kapan untuk menanam tomato di tempat terbuka dan bagaimana untuk menjaga mereka, anda boleh teruskan menanam sayur-sayuran.

Video tentang penanaman tomato di tanah terbuka