skala dalam dandangApabila pemanas air simpanan digunakan untuk masa yang lama, ia secara berkala memerlukan pembersihan. Anda boleh membersihkan dandang dengan mudah dengan tangan anda sendiri dan di rumah.

Mengapa saya perlu membersihkan dandang dari skala?

Jika di rumah atau apartmen peribadi ada dandang penyimpanan, maka anda harus tahu bahawa ia secara berkala memerlukan pembersihan. Untuk menjadi lebih tepat, dua bahagian utama:

 1. permukaan dalaman tangki;
 2. permukaan elemen pemanasan.

Pembersihan dandang skala adalah satu kemestian. Jika anda tidak membelanjakannya dengan kerap, setiap beberapa bulan, maka ia mengancam untuk meningkatkan penggunaan elektrik dan kemungkinan kerosakan pada dandang.

Sebabnya ialah kekonduksian haba yang rendah pada skala logam yang terbentuk di permukaan. Akibatnya, elemen pemanasan untuk memanaskan jumlah air yang besar perlu bekerja lebih lama. Yang menjadi sebab kenaikan penggunaan elektrik.

Akhirnya, jika anda tidak mengeluarkan skala dari elemen pemanasan, perkara berikut akan berlaku:

 • Airnya akan berhenti panas atau ia akan dipanaskan dengan perlahan;
 • Pemanas akan gagal kerana terlalu panas.

Sudah tentu, banyak model pemanas air dilengkapi dengan termostat khas, yang tidak membenarkan unsur pemanas terlalu panas. Tetapi selalunya ini tidak cukup perlindungan yang boleh dipercayai.

Cara membersihkan dandang dari skala

Bermakna untuk membersihkan dandang dari skala dan bauBersihkan dandang dari skala, atau lebih tepat di dalam tangki, dengan cara yang berbeza. Di rumah, tanpa melepaskan peranti dari dinding, anda boleh menyedari hanya dua:

 • mekanikal;
 • kimia.

Setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kelemahannya sendiri.

Kaedah pembersihan mekanikal adalah lebih intensif buruh. Kerana ia perlu untuk menanggalkan SEPULUH, yang jauh dari mudah. Proses ini sering dikaitkan dengan risiko dan kerumitan tertentu: ia sentiasa mungkin untuk merosakkan penebat elemen pemanasan. Ini mungkin menyebabkan litar pintas.

Kaedah kimia lebih mudah, ia dilakukan dengan bantuan alat yang direka khas. Jangan buka atau hapus dandang itu sendiri. Ia cukup untuk mengisi dengan air dan menambah sebatian khas untuknya.

Related  Sirkulasi air panas melalui dandang

Membersihkan pemanas dandang dengan cara mekanikal

Pembersihan Dandang Ariston, serta peralatan tipikal lain jenis ini, bermula dengan pembongkarannya. Operasi ini tidak sukar, untuk melaksanakannya memerlukan alat berikut:

 • pasang laras;
 • set kunci split carob;
 • satu set pemutar skru pelbagai jenis (salib dan splined).

Jika ini berlaku, cabut dandang dari dinding. Oleh itu, anda boleh bekerja dengan keselesaan maksimum. Selepas merombak, putar peranti itu terbalik untuk memulakan kerja.

Membersihkan dandang dengan tangan anda sendiri bermula dengan pembongkarannya. Ia dilakukan mengikut susunan berikut:

Membongkar dandang sebelum membersihkan

 • Dengan bantuan dua pemutar skru, panel depan dikeluarkan – ia terkunci;
 • Pemegang termostat dikeluarkan – ia tidak tetap dengan apa cara sekalipun, anda hanya perlu menariknya pada diri sendiri;
 • buka skru khusus yang memegang panel (di bawahnya adalah bahagian elektrik);
 • kabel bekalan kuasa diputuskan – untuk melakukan ini, diperlukan untuk membuka tiga skru yang menjamin tiga teras (fasa, tanah dan sifar);
 • termostat dan flange, yang menjalankan pemanasan (TEN itu sendiri terletak di atasnya), tidak dibongkar.

Susunan semua dandang adalah tipikal. Walaupun sesetengah pengeluar membuat produk mereka asli. Misalnya, syarikat Ariston datang dengan cara yang unik untuk membaiki bebibir pemanasan. Ia ditembak seperti berikut:

 • bahagian itu ditolak dari badan dandang;
 • bertukar arah jam;
 • membentangkan sendiri.

Pemasangan adalah tertib terbalik.

Membersihkan pemanas dandang dari skalaSelepas unsur pemanasan telah dikeluarkan, adalah perlu untuk mengikis semua skala yang terbentuk di permukaan dengan pisau atau objek lain yang serupa. Lakukan ini dengan berhati-hati, agar tidak merosakkan lapisan logam atas sepuluh.

Apabila pembersihan selesai, pemanas mesti dipasang dalam urutan terbalik. Dengan menyambung semula semua sambungan skru dan wayar pembekal tanpa wayar.

Perbandingan elemen pemanas baru dan lama

Menurunkan tangki pemanasan dandang

Ramai orang bertanya kepada diri sendiri: bagaimana saya membersihkan dandang itu? Permukaan dalamannya dibersihkan dengan sebatian kimia khas. Ini dilakukan seperti berikut:

 • adalah perlu untuk mengawal semua bahagian dalam tangki dengan tangan;
 • di dalam air yang dicurahkan, bercampur dengan sebatian pembersihan khas;
 • air disiram bersama serpihan.

Related  Perlindungan yang boleh dipercayai terhadap kemusnahan maut – saliran di sekitar rumah

Jangan sekali-kali anda melakukan perkara berikut apabila membersihkan permukaan dalaman tangki dandang:

 • cuba buang kotoran dengan objek tajam (pisau, pemutar skru);
 • gunakan kasar (pasir dan lain-lain);
 • sentuh batang magnesium.

Beri perhatian khusus kepada rod magnesium: jika panjangnya kurang dari 0.2 m, maka anda harus membeli dan memasang yang baru.

Membersihkan dandang dari skala dan bau di rumah adalah proses yang sukar, tetapi perlu. Ia membolehkan ketara meningkatkan kehidupan pemanas air. Oleh sebab punca kerosakan (skala) utama akan dihapuskan.

Nuansa penting yang mesti diperhatikan

Untuk membiasakan diri dengan cara membersihkan dandang dari kotoran, mungkin di Internet, dengan pelbagai jenis sumber.

Apabila melaksanakan pembersihan dandang itu adalah perlu untuk melihat banyak nuansa yang berbeza:

 • bekalan kuasa hanya boleh disediakan sekiranya tangki diisi sepenuhnya dengan air (sebaliknya pemanas mungkin gagal);
 • selepas pemasangan itu diperlukan untuk meninggalkan dandang yang dipenuhi air selama beberapa jam di bawah pengawasan untuk pengesanan kebocoran (lemah – flange);
 • selepas selesai kerja, perlu membersihkan bekas.

Kesemua operasi perlu dilaksanakan secepat mungkin. Perhimpunan hendaklah dijalankan dengan sebaik mungkin. Pemalsuan tidak betul atau pengendalian tidak tepat boleh menyebabkan kegagalan dandang dan pembaikan mahal.

Arahan video untuk membersihkan dandang Thermex dari skala

Satu lagi video mengenai pembersihan dandang dengan tangan anda sendiri (langkah demi langkah)