Buah anggur baru dari potongan hijauKeratan anggur adalah salah satu cara penghasilan semula yang paling biasa dan berkesan. Terdapat beberapa jenisnya, yang akan diterangkan kemudian di dalam artikel.

Pengeluaran semula dengan cara keratan hijau

Penyediaan keratan untuk pembiakanJenis pembiakan ini sempurna untuk memperkenalkan jenis anggur yang jarang ditanam ke dalam pengeluaran, kerana bahagian tumbuhan digunakan sebagai bahan penanaman, yang dikeluarkan dalam proses memecahkan pucuk hijau. Ini perlu dilakukan pada akhir musim bunga, awal musim panas pada sebelah petang. Semasa proses itu, yang terbaik adalah dipilih untuk penyebaran. Tembak dimasukkan ke dalam baldi, disembur dengan air dan ditutup dengan kain lembap. Kemudian letakkan di ruang bawah tanah pada waktu malam.

Keratan anggur

Untuk penyebaran anggur dengan keratan hijau, perlu menyediakan kotak setengah meter dalam, yang ditutupi dengan filem atau kaca.

Keratan di dalam tinBahagian bawah kotak ditutup dengan lapisan sepuluh sentimeter tanah yang subur. Sekitar lima sentimeter pasir tulen dituangkan dari atas. Kemudian semua disiram dengan banyak air. Sekiranya terdapat banyak anak benih, rumah hijau digunakan untuk penyebaran mereka.

Skim penanaman pemegang

Keratan yang digunakan untuk pembiakan perlu diambil hanya dari bahagian bawah atau tengah pokok anggur. Sekiranya anda mengambilnya dari atas, ia akan reput.

Selanjutnya, bahagian yang patah ini dipotong menjadi dua daun. Tambahan pula, lembaran bawah dipotong sepenuhnya, dan hanya separuh dipotong dari lembaran atas. Pemangkasan pemotong harus dilakukan seperti berikut: potongan bawah harus segera di bawah nod yang lebih rendah, dan di atas teratas haruslah menjadi bagian dari panjang anggur dari 1 hingga 1,5 sentimeter.

Pengeluaran semula anggur dengan keratan hijauSelepas potongan pemangkasan secepat mungkin dimasukkan ke dalam air, dan kemudian masukkan ke dalam pasir ke kedalaman 3 sentimeter dan pada jarak 10 sentimeter dari satu sama lain. Keratan potongan ditaburkan dengan air dan menutup kotak dengan filem atau kaca, jika tempat duduk tidak dilakukan di rumah kaca. Selepas itu, mereka mesti disembur dari senapang semburan atau dengan menggunakan pengairan dengan penapis halus 4-5 kali sehari. Air digunakan dalam julat suhu dari 20 ° C hingga 25 ° C. Selepas 12 hari, akar sistem akar akan muncul di bahagian bawah keratan. Selepas itu, jumlah semburan berkurangan kepada tiga hari.

Tumbuh tumbuh-tumbuhan di rumah hijau

Memotong keratan di rumah hijauSebulan kemudian, apabila sistem akar hampir dibentuk sepenuhnya, adalah mungkin untuk memulakan pembajaan keratan. Untuk melakukan ini, untuk beberapa hari pada waktu petang, buka kotak atau rumah hijau selama 10-15 minit, secara beransur-ansur menambah masa sehingga anda boleh membiarkannya terbuka sepanjang hari.

Jika pada masa depan keratan tidak ditinggalkan di rumah hijau, tetapi ditanam di sekolah atau sudah di tapak pertumbuhan tetap, maka ia harus dilakukan mengikut skema 10×5 sentimeter. Di masa depan, penjagaan keratan adalah dalam mod biasa.

Teknologi mempercepat pembiakan anggur dari keratan pendek

Menanam dengan keratan pendekPengeluaran semula anggur oleh keratan, dipendekkan, membolehkan memperkenalkan jenis penuaian baru buah manis ke dalam pengeluaran. Sebagai permulaan, anda perlu menyediakan pokok anggur yang baik dengan panjang 1 hingga 1.5 meter dengan mata yang sihat. Potong keratan dua hari sebelum ditanam. Daripada rod dengan panjang 1.2 meter, tujuh keratan pendek perlu diperolehi. Panjangnya masing-masing adalah kira-kira 16 cm. Diameter jenis anggur yang kuat tumbuh dari 7 hingga 12 mm, dan dalam jenis bersaiz sederhana – dari 5 hingga 9 mm.

Pada peringkat pemilihan dan penyediaan keratan yang paling sesuai, stratifikasi akan menjadi penyelesaian yang paling optimum. Bahan penanaman pertama direndam selama dua hari. Kemudian hantar ke dalam beg polietilena dan letakkan di tempat gelap yang sejuk. Setiap lima hari, perlu melembapkan mereka dengan air, agar tidak membenarkan pengeringan. Peringkat stratifikasi dalam kes ini akan mengambil masa dua minggu.

Menanam anggur dengan keratan pendek dilakukan mengikut skema:

  1. Penyediaan tapak dan persenyawaan;
  2. Pecahan kerusi. Dengan bantuan twine di rumah hijau membuat jalur pusat (lebar 130 cm) dan sisi (160 cm). Antara band yang diperlukan untuk meninggalkan jarak kira-kira setengah meter. Ini akan menjadi trek. Kemudian, menggunakan templat khas, markup dilakukan. Jarak antara keratan dalam satu baris adalah 10 cm, dan antara baris 30 cm;
  3. Penanaman bahan penanaman. Loji tumbuhan secara menegak (cerun sedikit dibenarkan). Tenggelamkan tongkat di tanah ke mata atas.
  4. Selepas penanaman, semua keratan disiram dengan baik.

Perhatian khusus perlu dibayar untuk menyiram. Bekalan air yang baik akan membantu mempercepat pertumbuhan pucuk dan akan menyumbang kepada pembentukan benih nilai penuh.

Penyediaan dan penanaman keratan yang berlainan

Pemilihan anggur untuk pembiakanMungkin, bagaimana untuk menyebarkan anggur dengan keratan yang berlapis-lapis, setiap kekasih horticulturist tahu. Mengenai penyediaan bahan itu perlu berhati-hati dari kejatuhan. Bahan penanaman yang ideal adalah bahagian tengah anak panah atau menembak, dipotong menjadi gantian penggantian. Penyediaan keratan berlaku seperti berikut:

  • Dari cawangan dikeluarkan semua langkah-langkah, daun, antena, pucuk dan puncak-puncak yang belum matang.
  • Keratan dipotong, masing-masing mesti mengandungi empat buah ginjal.
  • Biliard diisih mengikut jenis.
  • Sampel yang diperolehi direndam selama 24 jam dalam air bersih.
  • Selepas sehari keratan perlu terukir dengan sulfat tembaga 5% dan dikeringkan.
  • Bunches dibungkus dalam beg plastik dan disimpan di dalam bilik bawah tanah.

Beberapa minggu sebelum menanam dalam cawan atau botol plastik, anda perlu menyemak kesegaran keratan. Pada peringkat ini, ranting dan keratan kering dihapuskan.

Memotong keratan yang bermutuUntuk percambahan bahan penanaman, cawan plastik yang besar adalah yang terbaik, di bahagian bawah yang perlu untuk membuat auger dengan tiga lubang. Kemudian kaca itu dipenuhi dengan campuran bumi, pasir dan humus. Airkan anak benih setiap dua hari dengan air suam.

Untuk pemahaman yang lebih terperinci tentang proses ini di Internet, anda boleh mencari video pembiakan anggur oleh keratan hijau.

Video mengenai anak benih dari keratan hijau