Dua jenis epal pada satu pokokGrafting dengan tukang kebun buah pinggang atau penglihatan mata dianggap cara paling mudah dan paling murah untuk memperoleh pelbagai baru di atas plot atau menyempurnakan pokok yang sudah tumbuh. Nama kaedah cantuman, cantuman, berasal dari perkataan Latin oculus, yang bermaksud “mata”.

Oleh kerana kesederhanaan relatif, kemungkinan menyuntik kilang di musim panas, kadar survival yang tinggi diperolehi dengan menggunakan tunas epal paling benih, pear dan buah-buahan lain dan tanaman hiasan muncul dari taska.

Bila dan bagaimana untuk menanam pokok apel dengan cara penanaman?

Tunas itu berjaya dilaksanakanPemangkasan dilakukan semasa pergerakan aktif jus. Pada musim bunga ini berlaku apabila daun secara besar-besaran menyebar ke atas tumbuh-tumbuhan. Dan tempoh yang sesuai kedua adalah pada musim panas – separuh kedua bulan Julai dan Ogos.

  • Untuk pemangkasan musim bunga menggunakan kumbang bertumbuh, terbentuk pada musim lalu dan memberi peningkatan pertama pada yang baru.
  • Putik apel dicantumkan pada musim panas oleh buah pinggang tidur yang dibentuk pada bulan-bulan terakhir musim ini. Dalam kes ini, pelarian baru perlu dijangka hanya tahun depan, apabila vaksin akan bergerak ke dalam pertumbuhan.

Pada masa prosedur itu adalah penting bahawa kulit pohon epal dapat dengan mudah dipisahkan dari kayu, dan vaksin itu sendiri boleh dilakukan dalam dua cara:

  • Pokok epal dengan kayu adalah kaedah cantuman yang paling mudah dan paling cepat, di mana hanya batang utama perlu memisahkan kulitnya.
  • Untuk osculation tanpa kayu, kita perlu menunggu saat ini apabila kerak mudah meninggalkan kedua-dua stok dan log.

Amalan menunjukkan bahawa kelangsungan hidup kelopak mata pada pokok buah-buahan diperhatikan jika tunas dilakukan 2-3 minggu sebelum saat suhu purata harian jatuh ke 15 ° C.

Rawan yang kurang rawan untuk pokok ini akan menjadi cuaca kering dan kering. Sekiranya ia cerah di luar, pokok apel dinyanyikan pada musim panas dari subuh hingga 10 pagi atau selepas 16 jam sebelum matahari terbenam. Sekiranya langit ditutup oleh awan dan tanaman tidak mengancam kebakaran, pada waktu siang vaksinasi dilakukan tanpa sekatan. Di tempat pertama, pokok-pokok itu ditanam pertama, di mana tempoh tumbuh-tumbuhan berakhir lebih cepat.

Untuk mengaktifkan pergerakan jus dan mewujudkan keadaan yang lebih baik untuk masa depan musim sejuk dua minggu sebelum pengeraman, dalam cuaca apa-apa, pokok-pokok untuk pokok epal disiram dengan baik. Dan juga lebih awal, dan lebih baik lagi pada musim bunga awal hingga 25 cm di atas lokasi ovulasi yang sepatutnya saham, sama ada cabang liar atau rangka pokok epal pelbagai lain, dipotong.

Related  Strawberry garden – berry diraja

Kerosakan, sebagai peraturan, dilakukan di bahagian utara stok, memilih tapak yang mudah 5-6 cm di atas leher akar. Jika, disebabkan oleh iklim hujan, ada risiko menampan rasuah, pokok epal ditanam:

  • pada ketinggian 10 cm dari paras tanah pada tanah yang ringan;
  • di atas tanah padat tanah, hirisan dijalankan lebih tinggi – pada ketinggian sehingga 15 cm.

Di leher akar, penanaman pokok epal lebih hampir pada musim luruh, ketika di tapak lain kulitnya tidak lagi dapat dipisahkan. Ketinggian 10 cm dari permukaan tanah dianggap optimum.

Pengukuh kayu epal dengan kayu

Pengukuh kayu epal dengan kayuDalam melaksanakan kaedah ini dengan tunas keturunan serpihan dipotong kayu penebalan nipis di kawasan buah pinggang. Apabila ini dipotong pergi ke bundle peephole fibrovascular, dan perisai mempunyai panjang 15 hingga 25 mm dan lebar yang sama di seluruh. Memegang inokulum ini berikut daun, jika ia tidak hadir, perisai yang dipotong dengan 1 cm lama untuk memegang hujung atas dan memotongnya selepas tab pada perisai batang bawah.

Pada panggang lakukan:

  • dari bawah ke atas serpihan melintang di tapak vaksinasi masa depan;
  • pemotongan membujur separuh bulatan.

GambarajahHasilnya, dimasukkan ke dalam pemotongan itu berbentuk T mata mesti tegas ditekan terhadap kayu epal batang bawah, dan buah pinggang terletak lebih dekat ke bahagian bawah slot dalam kerak, yang menggalakkan penyembuhan lebih baik juga. Apabila plat dimasukkan, ke arah yang dari bawah ke atas dan rasuah berkerut terikat, menutup atau meninggalkan di udara cangkok buah pinggang, bagaimanapun, jika permukaan panel keseluruhan dengan buah pinggang adalah di bawah pita dan tidak kering, gabungan lebih cekap.

Pohon Apple tumbuh di musim panas tanpa kayu

Tingkap musim panas tanpa kayuPokok epal musim panas seperti ini, walaupun sedikit lebih rumit daripada kaedah yang diterangkan di atas, tetapi kekurangan kayu meningkatkan peluang penambahan tisu akar dan tisu. Dalam kes ini, pemotongan bermula pada satu sentimeter di atas buah pinggang dan berakhir tidak lebih rendah daripada 0.7 cm di bawahnya. Untuk memisahkan tapak kulit dengan buah pinggang dan fascicle yang berserat vaskular, pada penembusan mata dari sisi, seolah-olah beralih dari keratan.

Jika, apabila dikeluarkan, ternyata tandan dari bahagian belakang korteks tidak dapat disimpan, buah pinggang tidak sesuai untuk tunas, dan prosedur itu perlu diulang.

Teknik pemotongan ke akar dan penyisipan keluk belakang tidak berbeza dengan kaedah yang diterangkan di atas. Walau bagaimanapun, dalam hal ovulasi tanpa kayu, pembentukan buah pinggang agak sukar kerana kencing kulit kering. Oleh itu, kemahiran sangat penting di sini. Untuk menjalankan vaksinasi epal dengan buah pinggang tanpa komplikasi, video itu jelas menerangkan semua perihal proses, kaedah bekerja dengan pisau cantuman dan cara mengikat tempat memasukkan mata.

Related  Jika daun bunga ros mempunyai bintik hitam, apa yang perlu saya lakukan?

Budak Apple merapat dengan dua buah ginjal

Kebanyakan tukang kebun tahu bahawa cantuman pelbagai buah-buahan tidak selalu menghasilkan hasil yang diinginkan. Bagaimana dengan betul menanam pokok apel dengan kelangsungan hidup yang lemah dan memastikan diri anda dalam kes pembekuan atau punca lain kematian rasuah? Ia adalah dalam keadaan sedemikian yang berguna untuk menggunakan tunas dengan dua tunas, di mana tukang kebun sengaja mencipta rizab dan pilihan musim bunga yang paling baik ditanam.

Sekiranya dua tunas secara serentak dihampirkan, mata dicantumkan pada batang akar di atas satu sama lain pada sisi yang berbeza dari batang atau cawangan.

Inokulasi musim panas epal dengan buah pinggang “vpriklad”

Permohonan pemula buddock musim panasLapisan pokok epal sedemikian pada musim panas boleh berguna jika:

  • masa hilang, dan kulit kayu untuk pokok epal tidak lagi berlepas;
  • stok terlalu tebal atau sebaliknya, tipis untuk kaedah vaksinasi yang sudah dipertimbangkan.

Permohonan gelembungPersembahan keping ke atas saham itu, dalam kes ini pisau vaksinasi menimbulkan sudut dan melalui analogi dengan putik tunas membuat takuk separuh bulatan, tetapi dengan korteks dan memotong kecil melalui lapisan kayu. Kulit dari bahagian saham yang dipotong dengan membuat di atas 25-30 mm dari potongan pertama dipotong kedua. keturunan Flap dipotong dengan kira-kira saiz yang sama seperti kawasan yang disediakan pada saham, selepas itu pisau dimasukkan secara langsung dalam ruang yang diperuntukkan, dan lokasi inokulasi dibalut.

Pengesahan survival buah pinggang selepas tunas

Dalam masa dua minggu, selepas kanta berbentuk epal yang dibelanjakan pada musim panas, adalah mungkin untuk menentukan seberapa baik ginjal telah diambil akar. Untuk memeriksa vaksin, pembalut itu lemah, cuba untuk tidak mengganggu mata, dan sekali lagi membuat penggulungan, yang sepatutnya kekal sehingga bulan September.

Kesejahteraan mata ditunjukkan oleh daun daun kering dan permukaan berkilat sedikit diperbesar dalam saiz buah pinggang. Jika prosedur tidak berjaya, tetapi cuaca membolehkan anda mengulangi cantuman, rasuah diulangi dengan cara yang sesuai, tetapi sudah di atas atau di bawah potong kering atau di sisi lain tangkapan.

Related  Manfaat dan kemudaratan lobak taman

Bolehkah saya menanam pokok epal di atas pokok pir?

Pear dan epal pada satu pokokKunci untuk penanaman fabrik buah-buahan dan batang akar untuk pokok epal yang baik bukan sahaja menjadi pemangkin yang kompeten dan masa yang sesuai, tetapi juga bagaimana tumbuhan itu serasi. Spesies berkaitan, tetapi bolehkah epal ditanam di atas pokok pir? Oleh kerana kedua-dua tumbuhan diperkenalkan kepada keluarga Rosaceae, tukang kebun mempunyai peluang untuk melihat pear masak di Antonovka atau Belfler. Tetapi sebagai menunjukkan amalan, banyak eksperimen ini masih berakhir dengan kegagalan. Tetapi mata kanta mata pir pada pokok epal, quince, serta hawthorn dan abu gunung, melewati tanpa masalah yang serius.

Apple Vulture di Summer – video