clematis yang menakjubkan di kawasan pinggir bandarClematis (foto) – liana yang paling terang dan tidak dapat dilupakan di laman web Rusia. Jika penduduk kampung hanya perlu clematis “menjinakkan”, menanam dan menjaga di kawasan terbuka di belakang mereka – kunci kejayaan.

Sekiranya semuanya dilakukan dengan betul, tumbuh-tumbuhan selama lebih daripada 20 tahun berkembang dan berkembang di satu tempat, setiap tahun menghiasi rumah dan plot rumah dengan beratus-ratus bunga mudah dan berganda warna dan bentuk yang berbeza.

Pemilihan tapak dan penyediaan untuk penanaman clematis di tanah terbuka

pemilihan tapak pendaratan klematisPersediaan untuk penanaman bermula dengan memilih lokasi yang sesuai. Clematis adalah fotophilil, tetapi di bawah sinar langsung matahari liana merasa ditindas, bunga pudar dan cair.

Tumbuh-tumbuhan yang sangat negatif tergolong dalam angin, lokasi yang dekat dengan air bawah tanah. Walaupun tumbuhan pertumbuhan aktif memerlukan banyak kelembapan, genangannya mengancam untuk meremukkan akar.

Pemula akan tersilap apabila clematis ditanam di dalam tanah berhampiran dinding rumah, di mana liana kerap masuk di longkang atau, kerana kekurangan akses ke udara segar, diserang oleh perosak dan kulat patogenik.

Adalah lebih baik untuk mencari tempat pada jarak sekurang-kurangnya 70 cm dari dinding, dan untuk sokongan untuk membina parit, gerbang atau trellis yang kuat. Penyingkiran dari struktur modal akan memudahkan penjagaan clematis selepas menanam di tanah terbuka dan melindungi terhadap banjir hujan dan mencairkan air. Oleh kerana liana perlu tumbuh dengan kuat, tanpa kekurangan makanan dan kelembapan, antara semak individu meninggalkan jurang sekurang-kurangnya 1-1.5 meter.

clematis pada trellis palsuJika penanaman pelbagai baris dirancang, parit pendaratan terletak dari utara ke selatan. Jadi semua tumbuh-tumbuhan akan diterangi secara merata dan selamat sepanjang hari.

Untuk belukar bersendirian, lebih baik memilih tempat dengan cahaya pagi yang baik.

Apabila meletakkan clematis di tanah?

clematisMasa pemindahan clematis ke tanah terbuka bergantung kepada bahan penanaman yang dipilih. Saplings dengan sistem akar terbuka atau gambut tidak boleh menunggu lama. Apabila di musim bunga untuk menanam clematis di tanah terbuka?

Mereka ditanam pada musim bunga, pada bulan April atau pada sepuluh hari pertama bulan Mei, sebelum pucuk berkembang. Penangguhan atau penanaman musim panas diancam oleh fakta bahawa clematis akan lemah dalam tanah, penyesuaiannya lebih lama, dan kadang-kadang tumbuhan mati.

Related  Apakah penyakit aspidistra?

Buah clematis yang dibeli awalnya sering ditanam di rumah, jadi ia sudah mempunyai pucuk muda oleh masa penanaman biasa. Jika anda membawanya ke taman pada bulan April, apabila ada clematis pendaratan utama di kawasan terbuka di pinggir bandar, sayuran akan mengalami fros. Tumbuhan ini ditanam pada separuh kedua bulan Mei, pada masa ini semua ancaman semula jadi telah berlalu.

Anak benih klematis dengan sistem akar tertutup mentolerir penanaman tanpa sebarang masalah sepanjang tempoh panas. Shading pada hari-hari panas akan mempermudah dan mempercepat penyesuaian.

Pada musim gugur, penanaman clematis di padang terbuka dijalankan dari bulan Ogos hingga Oktober. Untuk masa yang tinggal sebelum bermulanya cuaca sejuk, tumbuhan ini menjadi akar dan menyesuaikan diri dengan kehidupan di taman. Masa penanaman tepat bergantung kepada cuaca dan keadaan cuaca di rantau ini. Kelewatan membawa kepada pembekuan lintasan, yang tidak mempunyai masa untuk menetap. Untuk musim sejuk, tanah dipijar, dan tumbuh-tumbuhan sendiri ditutup dengan dedaunan, lagnik atau bahan nonwoven padat.

Pendaratan Clematis di tanah

penyediaan tapak pendaratan clematisPemilihan tempat yang sesuai untuk clematis, yang lama berkembang tanpa pemindahan, sangat penting. Yang lebih penting adalah organisasi yang kompeten lubang untuk menanam clematis di tanah terbuka pada musim bunga atau musim luruh.

Di tapak dengan air bawah tanah yang dekat, bahaya banjir atau hanya tanah berat padat di bahagian bawah parit atau lubang kedalaman 60 cm, saliran tanah liat yang lebih besar, bata merah yang dihancurkan, serbuk batu dan pasir diperlukan. Di samping itu, parit parit dilengkapi, di mana air yang berlebihan boleh meninggalkan taman bunga tanpa terhalang.

Sediakan sokongan untuk clematis terlebih dahulu. Agar tidak mengganggu sistem akar, gerbang, kisi-kisi, grid atau jenis sokongan lain digali bersama pendaratan.

Pit pendaratan untuk satu clematis dibuat dengan kedalaman dan lebar 60 cm. Penanaman kumpulan memerlukan penyediaan satu parit pada kadar satu meter berjalan per belukar.

Related  Gambar dan perihalan jenis adianum tertentu

Di bahagian bawah membuat kusyen saliran, dan tanah yang dipilih dari lubang dilonggarkan, dibersihkan dari rumput dan bercampur dengan bahagian yang sama dengan humus, gambut. Ia berguna untuk menambah tanah taman subur ke tanah berpasir. Dalam tanah liat, tanah padat untuk klematis, sebaliknya, pasir yang bercampur bercampur-campur. Sebagai baja, 100 gram pemakanan kompleks mineral digunakan untuk setiap timbunan tanah, serta kira-kira satu liter kayu abu yang disucikan. Keasaman tanah yang meningkat dinentralisasi dengan tepung dolomit, kapur kunyit atau agen lain yang serupa.

penentuan tahap pendaratan clematisLubang adalah separuh penuh, dalam bentuk hillock sama rata di tengah, diisi dengan substrat yang disediakan. Pada bahagian atasnya ada anak benih dengan rizom pra-berkembang. Leher akar, atau tapak pembibitan, harus berada di bawah tahap yang diharapkan dari bumi, dan kedalamannya tergantung pada ukuran dan umur pokok dekoratif.

Untuk benih 2-3 tahun, ia adalah 6-12 cm, iaitu, bukan sahaja asas tumbuhan, tetapi juga beberapa daun pertama buah pinggang. Clematis berusia 3-4 tahun mendalamkan lagi 5-10 cm lagi. Langkah sedemikian akan membantu tumbuhan itu bertahan dalam fros musim sejuk dan panas musim panas, dan juga merangsang pembentukan beberapa pucuk kuat.

Selepas penanaman, tanah di dekat clematis disiram, dipadatkan dan berliku-liku, dan matahari dan angin dilindungi daripada tumbuhan muda.

Penjagaan clematis di padang terbuka

pendaratan clematis selesaiTahun pertama selepas penanaman – masa penyesuaian dan pertumbuhan aktif. Oleh itu, tanah di bawah clematis, jika perlu, longgar dan rumpai. Penyiraman harus tetap, tetapi tidak berlebihan. Anak benih yang kuat sudah di tunas musim panas pertama, tetapi penanam bunga yang berpengalaman menasihati untuk memotong bunga masa depan, yang secara serius akan melemahkan satu lagi tumbuhan kecil. Sekiranya bahan-bahan mineral dengan bahan organik dimasukkan ke dalam lubang penanaman, makanan pertama dilakukan hanya selepas setahun, pada musim bunga.

Related  Kaedah penjagaan lavender wangi dalam periuk

Pucuk tumbuh dengan teliti dilampirkan kepada sokongan yang dipasang dan memantau keadaan hijau. Pada awal musim panas, risiko memukul pertumbuhan muda dengan serangga yang menghisap adalah hebat. Lebih dekat dengan musim luruh, dengan peningkatan kelembapan dan perbezaan antara suhu siang dan malam, risiko penyakit kulat meningkat. Oleh itu, penyelenggaraan clematis di lapangan terbuka semestinya termasuk rawatan pencegahan dan segera dengan produk perlindungan tumbuhan.

tapak pendaratan clematis yang baikSekiranya anak benih hanya memberikan satu pukulan yang kuat, ia boleh ditolak ke tanah pertanian, setelah membawa sebatang top tender. Pada masa akan datang, untuk mengaktifkan pertumbuhan, anda boleh menggunakan penyiraman mendalam dan membaja dengan baja nitrogen. Anda boleh membuatnya;

  • sebagai penyelesaian di tanah basah;
  • dalam bentuk kering dengan melonggarkan dan menyiram wajib;
  • sebagai pakaian atas foliar, dengan menyembur.

Dalam tanah berasid, sistem akar clematis berkembang sangat perlahan. Untuk mengoksidakan tanah di bawah penanaman akan membantu penyiraman air dengan susu berkapur pada kadar 200 gram kapur setiap baldi air.

3-4 tahun selepas menanam clematis di kawasan terbuka dalam penjagaan dia, penduduk musim panas mungkin menghadapi masalah yang tidak dapat dielakkan. Dengan pematuhan agroteknik, bunga tumbuh lebih kecil, dan liana tumbuh lebih perlahan daripada sebelumnya. Masalah yang paling biasa ialah kekurangan kelembapan. Tanah yang dimeteraikan tidak membiarkan air mengalir ke akar, dan melonggarkan pada kedalaman sedemikian tidak mungkin. Dalam kes ini, sistem pengairan tanah dalaman akan membantu untuk menyerap lapisan dalam tanah, dan kemudian tidak membenarkannya kering. Pada jarak 30-40 cm dari clematis, beberapa botol plastik dibuang ke leher terbuka. Semasa menyiram, mereka dipenuhi dengan air, secara beransur-ansur mencapai akar-akar pokok yang mekar.

Clement ClematisClematis saka juga memerlukan pemangkasan tetap, yang membantu tumbuhan untuk menghilangkan pucuk yang sudah rosak, tua dan kering. Pemastautin musim panas yang menguasai ciri memotong pelbagai jenis clematis, akan mendapat bunga yang paling subur dan awal di wadnya.

Video mengenai penanaman clematis