Kacang mekarCiri utama kacang asparagus ialah ketiadaan lapisan kertas kasar di bahagian dalam risalah. Perlindungan semulajadi seperti ini terbentuk dalam kacang sebagai benih masak dan tidak membenarkan buahnya sendiri, begitu disukai oleh gourmets di seluruh dunia, untuk dimakan untuk juiciness mereka, rasa halus, sifat-sifat berguna dan universiti aplikasi.

Biji asparagus: dua spesies di bawah nama yang sama

Kacang Phaseolus vulgarisHidangan dari kacang sayur, yang pertama dicuba oleh orang Eropah pada abad XVIII, dibuat dari spesies kacang Phaseolus vulgaris, yang dibawa dari pantai Amerika oleh orang Sepanyol dan Portugis. Sepanjang abad yang lalu, pelbagai jenis kacang-kacangan yang biasa, termasuk yang tidak membentuk lapisan kulit di dalam skapula, telah dituai. Tumbuh-tumbuhan sedemikian memberi bentuk silinder kacang panjang yang panjang, sangat lama mengekalkan daya tahan injap.

Di samping itu, tukang kebun hari ini dan penganut gaya hidup yang sihat ditawarkan untuk mencuba pelbagai jenis kacang asparagus dari rantau Asia. Ini kacang vigna atau kacang-kacangan sapi, beberapa jenisnya digabungkan dengan nama Vigna unguiculata.

Keanehan jenis kacang ini adalah panjang, buah bulat di seksyen salib. Jika buahnya, kacang asparagus pemilihan domestik, Eropah atau Amerika, tidak melebihi 40 cm panjang, maka tali kacang dengan jagaan yang baik mudah tumbuh hingga panjang meter. Disebabkan penampilan yang luar biasa di China dan Barat, kacang kadang-kadang dipanggil ular.

Kacang kacang atau kacangSaudara-saudara terdekat yang diwakili dalam foto kacang asparagus seperti ini, adalah kacang getah dari India, kacang hijau dan sebilangan spesies yang biasa di Afrika, rantau Asia dan Timur Tengah. Dalam kes ini, kacang asparagus kedua-dua spesies adalah tumbuhan tahunan yang ditanam sebagai bentuk belukar atau keriting dan memberi bukan sahaja pod yang berair, tetapi juga sesuai untuk makanan, biji-bijian berkhasiat pelbagai saiz dan warna.

Tidak seperti kacang-kacangan Amerika seperti kacang asparagus, yang semestinya tertakluk kepada rawatan haba, kacang-kacangan kemerahan susu lilin cowpea boleh dimakan tanpa rasa takut pada makanan dalam bentuk mentah. Biji kecil Vigna berguna bukan sahaja dalam masakan tradisional, tetapi juga tumbuh. Satu-satunya kelemahan kacang asparagus yang luar biasa ini adalah sifat termofiliknya, oleh itu di bahagian tengah Rusia tumbuhan itu sering dilihat di rumah hijau, di mana kacang-kacangan Asia membawa tanaman dan buah-buahan yang stabil untuk menyemai. Untuk menghampiri pengeluaran kacang, anda boleh:

  • pilih varieti belukar kacang asparagus, yang, sebagai peraturan, lebih cepat matang daripada memanjat tumbuhan, tetapi kacang mereka lebih pendek;
  • lebih suka jenis Cina dan domestik dan kacukan, kurang aneh berbanding dengan jenis Jepun.

Baru-baru ini, kacang pilihan Amerika telah menjadi popular. Varieti kacang asparagus tidak menjadi kurang popular.

Huraian dan gambar pelbagai biji asparagus spesies Phaseolus vulgaris

Varieti moden dan hibrida yang menghasilkan varieti ini dibezakan oleh kelembutan dan jus buah-buahan yang tinggi, bentuknya yang silinder dan berbuah yang stabil dalam pelbagai keadaan cuaca. Di antara jenis terdapat kedua-dua berumput dan keriting. Kacang boleh mempunyai warna hijau, kuning, putih, ungu dan mottled. Berbagai warna yang sama berbeza dan buah-buahan kacang asparagus.

Related  Bagaimana untuk menanam dan menanam strawberi dari biji sendiri?

Asparagus Bean

Asparagus BeanLurus, dengan hampir tidak dapat dilihat pada hujung kacang bengkok yang matang dalam 50-75 hari, yang mengaitkan jenis biji asparagus pilihan domestik ini hingga matang.

Kebudayaan membentuk semak yang padat, tidak lebih dari 40 cm. Untuk kacang asparagus ini, seperti dalam gambar, polong bulat halus adalah 13-16 cm panjang, di mana tidak ada lapisan kulit. Di dalam pod, sehingga 6 biji putih berkilat biasanya masak.

Varietas ini terkenal dengan penanam Rusia, terkenal dengan penentangannya terhadap penyakit, hasil dan fleksibilitas penggunaan.

Pelbagai jenis kacang asparagus Blue Lake

Pelbagai jenis kacang asparagus Blue LakeBerbeza dengan gred sebelumnya, kacang asparagus ini tinggi. Tumbuhan mencapai ketinggian 1.5 meter dan memerlukan organisasi sokongan yang kuat. Maturasi bermula pada 50-56 hari, jadi variasi sangat awal. Kacang panjang, kaya dengan warna hijau dan panjang hingga 16 cm.

Benih tidak besar, putih. Daun sepenuhnya bebas daripada serat kasar, yang menentukan nilai pemakanan yang tinggi dari gambar kacang asparagus yang digambarkan dalam foto. Tumbuhan menghasilkan, tahan terhadap penyakit biasa. Untuk pertumbuhan yang stabil dan budaya pembiakan, penyiraman biasa, makanan dan banyak cahaya diperlukan.

Pelbagai kacang asparagus kuning Keberanian manis

Pelbagai kacang asparagus kuning Keberanian manisVariasi masak awal cluster menyediakan hasil selepas 41-56 hari selepas percambahan dan membentuk tumbuhan 40-sentimeter padat. Satu ciri khas kacang asparagus ini adalah silinder, dengan kacang bendalir yang lemah lembut warna kuning terang. Panjang pod tersebut adalah 12-16 cm.

Penerangan dan gambar pelbagai kacang Nerea asparagus

Pelbagai jenis asparagus NeringaTuai dari semak pelbagai biji asparagus disajikan dapat dituai setelah 50-60 hari. Seperti yang dapat anda lihat dalam gambar, kacang asparagus memberi buah yang sempit, hijau dari 14 hingga 16 cm panjang. Daunnya berair, tebal, tanpa lapisan kulit, yang merosakkan rasa produk. Tumbuh-tumbuhan adalah buah-buahan, kacang-kacangan sesuai untuk semua jenis pemprosesan. Hari ini penternak Rusia ditawarkan pelbagai jenis kacang asparagus. Kelebihan varieti dan kacukan tersebut adalah kesesuaian dengan keadaan dan akses tempatan.

Tidak kurang menarik dan layak petani trak perhatian adalah tanaman yang diperoleh di negara lain. Pemimpin dalam menjalankan kerja pembiakan ke arah ini adalah Amerika Syarikat, Perancis, Belanda dan Itali.

Pelbagai kacang asparagus Pensil Pod Black Wax

Pelbagai kacang asparagus Pensil Pod Black WaxUntuk pematangan kacang pelbagai Itali, ia mengambil masa 60 hingga 65 hari. Semen sayur-sayuran mempunyai ketinggian kira-kira 40 cm, tahan lasak dan hasilnya. Kacang kuning lembut bentuk silinder yang enak, mereka mempunyai sifat komersial yang baik. Kekejaman yang lama ditahan dan konsistensi renyah padat. Di dalam kacang ini pelbagai biji asparagus adalah sehingga 6 biji bujur hitam, panjang pod mencapai 15 cm.

Related  Foto dan penerangan mengenai pelbagai jenis Blackberry Thornfree

Penerangan dan gambar mascotte asparagus bean

Biji asparagus MascottePengumpulan kacang dari tumbuh-tumbuhan sangat kecil dari pelbagai Mascotte berlaku dalam 50-55 hari selepas kemunculan. Tanpa kemasukan berserabut, buah-buahan yang padat dan renyah sangat disukai oleh orang Perancis. Semen sangat padat sehingga boleh ditanam di tingkap di sebuah pangsapuri bandar.

Oleh itu kacang asparagus ini adalah salah satu kegemaran di negara ini. Hasil yang sangat baik dan kualiti buah-buahan yang layak 15-centimeter panjang.

Biji Asparagus Ratu Ungu

Biji Asparagus Ratu UnguBerdasarkan foto itu, kacang asparagus seperti ini disebut “ratu ungu”. Kacang yang terang kelihatan jelas, dan terima kasih kepada hasil yang tinggi dari pokok renek sehingga 60 cm tinggi, anda boleh mengumpul sekumpulan buah yang sehat. Dalam proses memasak, warna daun berubah menjadi padat, hijau. Tempoh tumbuhan berlangsung hingga 55 hari. Kacang boleh tumbuh sehingga 20 cm.

Amerika Syarikat Asparagus Beans Kentucky Blue Pole

Kegemaran petani Amerika – pelbagai jenis asparagus kacang Kentucky Blue Pole memberikan hasil yang berkualiti tinggi kacang manis. Tempoh tumbuh-tumbuhan berlangsung hingga 65 hari, di mana tumbuhan memanjat besar dengan ketinggian kira-kira 2.5 meter terbentuk.

Amerika Syarikat Asparagus Beans Kentucky Blue PolePelbagai jenis biji asparagus yang disampaikan mempunyai persamaan dengan Blue Lake tempatan. Budaya adalah panjang dan banyak berbuah, memberikan biji panjang 20 sentimeter.

Kuning Asparagus Kacang Tambang Emas

Kuning Asparagus Kacang Tambang EmasBiji asparagus jenis bass yang sangat manis. Tumbuhan adalah tegak, kukuh, buahnya dibentuk oleh berus, yang sangat meningkatkan hasilnya. Dari satu belukar, mungkin untuk mengeluarkan sehingga 600-800 gram kacang, tumbuh-tumbuhan berlangsung sehingga 55 hari. Rasa buah-buahan yang luar biasa adalah baik untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Kacang Vigna: gambar dan penerangan jenis

Pelbagai jenis asparagus Asia, Vigna, menjadi lebih popular di dunia. Peternak Rusia tidak terlepas sama ada. Syarikat-syarikat terkemuka sudah menawarkan pelbagai jenis kacang sayur ini. Jangan ketinggalan di belakang syarikat benih negara lain.

Kacang Vigna Fakir

Kacang Vigna FakirBerbagai kacang kacang dari Zedek menarik petani truk dengan kacang hijau 30-50 cm panjang. Lebar daun tidak melebihi 1 cm, dan dagingnya lembut dan tidak memiliki cangkang dalam kasar. Semangkuk tinggi yang tinggi berkerut dengan sempurna dan boleh naik ke ketinggian 3 meter.

Pelbagai pilihan asparagus dalam pilihan domestik mempunyai rintangan yang tinggi terhadap penyakit, ia dipotong dan terasa sempurna di kebun dapur Rusia. Di kawasan selatan, adalah mungkin untuk berkembang di luar rumah, dan di band tengah – hanya di dalam rumah hijau.

Kacang Vigna Spaghetti

Kacang Vigna SpaghettiKelebihan varieti ini adalah hasil yang tinggi dan kualiti yang panjang, tanpa lapisan kulit kertas. Panjang kacang dalam tahun-tahun yang berjaya mencapai 55 cm, lebar 1 cm. Warna risalah hijau, konsistensi berair, tanpa rasa kacang dan aftertaste. Dari satu semak belukar kuat dalam 60 hari, menerima sehingga 5 kg produk yang berguna.

Related  Kami mengenali pelbagai jenis pudina dalam gambar dengan nama dan keterangan

Pelbagai kacang asparagus Vigna Macaretti

Pelbagai kacang asparagus Vigna MacarettiBiji panen, berkembang selama 60-65 hari dan membentuk buah renyah padat sehingga 35 cm. Tumbuhan-tumbuhan seperti kacang vigna ini tinggi, berkembang dengan cepat. Ketinggian belukar melibatkan penggunaan sokongan, jika tidak, tumbuhan akan mendapati sukar untuk menampung kelimpahan kacang.

Pelbagai pilihan Rusia mempunyai sifat komoditi dan rasa yang tinggi dan sangat menarik bagi para petani trak di kawasan yang berbeza.

Kacang Vigna Countess

Susunan Countess dari Gavrish boleh dikaitkan dengan pelbagai jenis Vigna Jepun. Tinggi, sehingga 5 meter, tumbuh-tumbuhan memberi banyak batang panjang nipis, kadang-kadang satu meter panjang. Lebar daun kacang hanya 1.5 cm. Biji-bijiannya kecil, bulat-bulat, berwarna hitam.

Kacang Vigna CountessIni adalah salah satu jenis biji asparagus yang paling tipis untuk petani trak Rusia, tetapi dalam keadaan rumah hijau, walaupun di tengah band, Vigna berjaya matang dan memberikan benih.

Buah asparagus Perancis yang terkenal Forte

Buah asparagus Perancis yang terkenal ForteBiji putih yang lazat dari penternak Perancis tidak mempunyai lapisan kasar di daun kacang, ia dibezakan dengan konsistensi lembut lembut dan rasa cerah.

Buah dari kacang Perancis yang popularBiji semacam ini sangat popular di Perancis, di mana tidak hanya rasa 20-30 sentimeter polimetrat dihargai, tetapi juga benih berkhasiat coklat berteduh. Tumbuhan berlangsung dari 75 hingga 80 hari, di mana tumbuhan memanjat tumbuh sebanyak 2.5-3 meter.

Asparagus Red Podded Asparagus

Asparagus Red Podded AsparagusKacang panjang, sehingga 80 cm, tidak hanya dibezakan dengan saiznya, tetapi juga dengan warna ungu yang terang. Kerinting, tumbuhan yang kuat mudah membawa sejumlah besar buah, menjadi bukan hanya sumber makanan istimewa, tetapi juga hiasan tapak. Untuk tujuan kuliner, lebih baik menggunakan kacang sehingga setengah meter panjang. Mereka adalah yang paling juicy dan renyah.

Varieti kacang vinta klasik Asparagus Yardlong

Varieti kacang vinta klasik Asparagus YardlongBiji asparagus seperti ini, dalam foto, boleh dipanggil klasik yang sebenar! Tompok berkerak, kuat yang mencapai ketinggian 3-4 meter secara konsisten menggembirakan petani trak dengan kacang panjang nipis. Dalam sesetengah kes, panjang pod berair adalah 70-80 cm. Tumbuhan adalah bersahaja, tahan terhadap penyakit. Tumbuhan berlangsung lebih kurang 80 hari.

Kedua-dua kacang dan benih matang mempunyai rasa yang baik. Hidangan diperolehi aromatik dan berguna, kacang mempunyai rasa nutty ringan. Kami mengesyorkan agar anda cuba mengembangkan varieti kacang yang menakjubkan ini di laman web anda untuk dapat mengesahkan kualitinya.

Petua untuk menanam kacang di negara ini – video