taman pada bulan FebruariItu sudah berlalu dalam dua bulan terakhir musim sejuk. Satu jeda pendek untuk tukang kebun hampir siap, dan Februari akan datang mencadangkan melipat lengan mereka dan turun ke perniagaan. Walaupun bulan ini adalah yang paling singkat pada tahun ini, beberapa kerja di taman adalah penting untuk dilakukan sekarang. Walaupun kejutan musim sejuk tidak berhenti dalam bentuk salji, angin sejuk atau pencairan, pokok-pokok taman layak mendapat perhatian peminat mereka.

taman di bawah lapisan saljiRamai orang tahu peribahasa bahawa bulan Februari adalah bulan yang sengit, jadi ia bertanya bagaimana seseorang sedang shod. Kata-kata ini menunjukkan tidak hanya pakaian, tetapi juga kegiatan taman utama. Lagipun, walaupun sejuk musim sejuk, matahari naik lebih tinggi di atas ufuk, hari meningkat, yang bermaksud bahawa musim bunga tidak jauh. Oleh itu, dia tidak dapat menangkap pelanduk yang tidak disengaja, adalah penting untuk melihat melalui pokok buah-buahan di taman dan trim. Di samping itu, Februari adalah masa apabila keratan yang disediakan untuk musim luruh diperiksa dengan teliti untuk vaksinasi. Dan untuk semua aktiviti taman terdapat hanya 28 hari. Perancangan yang baik tidak akan terlepas apa-apa sehingga musim bunga.

Pemeriksaan menyeluruh dan pemangkasan pokok buah-buahan

pemangkasan musim sejuk pokok buah-buahanRamai yang percaya bahawa salah satu perkara utama di bumi menanam pokok. Tetapi adakah cukup hanya untuk menaburkan akar anak benih dengan bumi untuk memakan buah-buahan yang berair. Hampir sepanjang tahun, pokok buah-buahan memerlukan penjagaan, terutamanya pada bulan Februari.

Sebelum anda mula memangkas taman musim sejuk, adalah penting untuk memeriksa dengan teliti setiap pokok. Untuk mengelakkan kesilapan yang tidak boleh diperbaiki, adalah wajar untuk mematuhi peraturan asas pokok buah-buahan pemangkasan:

 1. Cawangan dengan batang tebal, yang tumbuh di arah yang bertentangan dari mahkota, dikeluarkan terlebih dahulu.
 2. Untuk merangsang pertumbuhan pokok, semua cabang yang diarahkan ke atas dipotong. Keluarkan mereka pada titik cawangan. Prosedur ini membantu menguatkan pertumbuhan di bawah cerun dan cawangan mendatar, yang sering menghasilkan buah.
 3. Jika tunas berbunga kelihatan tunas bunga, ia akan terputus, meninggalkan bahagian ketiga cawangan. Akibatnya, ia tidak akan memecahkan berat buah apabila masa panen datang.
 4. Semua cawangan tegak dan bawah nipis tertakluk kepada pembersihan.
 5. Keluarkan dari daun benih yang mati. Semua kerja dijalankan dengan alat yang tajam.

menyediakan taman untuk menghasilkan buahPemangkasan musim sejuk pokok buah-buahan mempromosikan banyak hasil dan melindungi terhadap pelbagai penyakit. Contohnya, kudung, kulat dan rupa reput sering muncul di mahkota yang dipelihara dengan baik. Oleh itu, pada bulan Februari, pemangkasan sanitasi buah-buahan buah telah dilakukan. Berus dawai menghilangkan kawasan kulit kulit, di mana perosak musim sejuk. Keluarkan dari sarang kering kering sarang hawthorn dan bertanduk emas. Potong cawangan dan tunas yang terkena, yang disimpan telur parasit kayu.

Pemangkasan musim sejuk adalah yang terbaik untuk memulakan dengan pokok buah-buahan dewasa. Mereka mempunyai tunas bunga yang lebih awal daripada anak benih muda. Jika anda melakukan prosedur kemudian, ada bahaya merosakkan sejumlah besar ginjal, yang akan mengakibatkan hilangnya tanaman.

pemotongan mahkotaDi kawasan dengan iklim yang lebih panas, terutama di Ukraine, tukang kebun tumbuh pic. Ia adalah pada bulan Februari, apabila frosts teruk berada di belakang, lebih baik memotong pokok tersebut. Oleh itu, perlu mematuhi nasihat sedemikian:

 • cawangan-cawangan pada anak benih hendaklah dileburkan secara meluas;
 • Pemangkasan bermula dengan pucuk yang lebih rendah untuk merangsang pertumbuhan pokok itu;
 • pic dewasa mencapai ketinggian 3.5 meter, jadi penting untuk membentuk mahkota dengan betul.

Pemangkasan buah-buahan persik tepat pada masanya memberi kesan kepada penampilan buah-buahan yang lebih berair dan cantik. Pada musim panas, cawangan mendapat jumlah maksimum cahaya, yang meningkatkan pertumbuhan sihat mereka. Mengeluarkan pucuk lama yang kering, tukang kebun memberi peluang untuk muncul di cawangan muda, bersedia untuk berbuah.berbuah selepas pemangkasan betul

Jika pada bulan Februari ada cair dan suhu tidak di bawah -5 darjah, adalah dinasihatkan untuk mencurahkan batang pokok buah-buahan. Apabila lumut dan lichens ditemui pada anak benih, ia boleh dirawat dengan mortar kapur, yang disediakan dengan mencampurkan komponen tersebut:

 • 10 liter air;
 • 2.5 kg kapur;
 • 300 g tembaga sulfat;
 • 0.5 kg besi sulfat.

pemotongan pokokSeperti yang anda dapat lihat, resipi itu agak mudah, perkara utama adalah tidak ketinggalan masa dan untuk merawat seluruh taman pada bulan terakhir musim sejuk sebelum musim bunga datang.

jelas bulan FebruariDi kawasan utara, di mana pada bulan Februari ia masih sejuk dan bersalji, tukang kebun memeriksa tempat perlindungan untuk pokok renek dan buah-buahan yang menyukai haba. Jika perlu, teruskan liputan mereka dengan lapisan salji. kami menutupi semak dengan saljiTerutamanya dalam keperluan ini anak benih muda, anggur, currants dan gooseberries.

Adalah diketahui bahawa salji 10 cm menyumbang kepada kenaikan suhu di tanah dengan kira-kira 1 darjah. Oleh itu, adalah wajar untuk menggunakannya sebanyak mungkin untuk melindungi tumbuh-tumbuhan pada musim sejuk.

Kawalan bulan Februari

musim luruh penuaian keratanKebun-kebun yang berpengalaman cuba pada musim gugur untuk menyediakan keratan untuk mencantumkan pokok buah-buahan. Mereka disimpan di dalam peti sejuk atau bawah tanah, di salji atau di dalam bilik yang tidak panas. Apabila bulan Februari datang, masuk akal untuk mengetahui keadaan mereka. Untuk ini perlu melakukan ujian sedemikian:

 1. Semak keadaan luaran kulit. Penampilan kulit kayu itu harus lancar dan segar. Membran kering dan berkedut menandakan kematian prematur daripada keratan.
 2. Fleksibiliti dan keanjalan. Jika sekejap sedikit keratan menghasilkan krisis, maka ia tidak dapat bertahan dalam tempoh musim sejuk.
 3. Warna dan keadaan kayu. Selepas membuat keratan rentas, periksa warna kayu. Warna hijau terang menunjukkan kesesuaian keratan untuk cantuman. Warna coklat menunjukkan keadaan tidak bermaya.batang yang sihat
 4. Buah pinggang yang sihat. Apabila memeriksa batang, seseorang perlu memberi perhatian kepada keadaan buah pinggang. Sihat dianggap pilihan lancar dan anjal. Apabila memotong, warna hijau muda harus kelihatan.semak keratan

Mengikut semua peraturan berkebun, pokok buah ditanam pada bulan April atau Mei, bergantung pada iklim. Perkara utama ialah pergerakan aktif jus bermula di pucuk.

Untuk menjalankan operasi yang berjaya untuk menyuntik pokok buah-buahan, tangkai harus berehat.

Semak pada keratan Februari yang disimpan di dalam bilik sejuk sehingga masa vaksinasi. penyimpanan stok yang betulDapatkan mereka dari sana sebaiknya 2 hari sebelum prosedur. Contohnya dengan benjolan beku – selama 3 atau 4 hari. Prestasi kerja taman penting pada bulan Februari, menyumbang kepada peningkatan hasil pokok buah-buahan. Akhirnya, anda sentiasa dapat bersukacita dengan buah-buahan tangan anda, menjaga kebun di negara ini.

Februari di taman dan di tingkap – video