pembaikan termixPengilang terkenal peralatan air panas Termix melancarkan pengeluaran di Rusia. Peranti mudah, dan pembaikan pemanas air Thermex boleh dilakukan oleh seseorang yang mempunyai kemahiran minima tukang kunci. Ini adalah relevan, kerana tidak di mana-mana di ruang domestik boleh didapati pusat-pusat servis. Berhati-hati setelah mempelajari arahan teknikal, mungkin untuk mendiagnosis kesalahan.

Maklumat asas mengenai susunan dandang

model pemanas airKebimbangan tertua bagi pengeluaran peralatan air panas untuk kegunaan domestik telah membekalkan produknya ke negara sejak tahun 1995. Ia memenuhi semua piawaian antarabangsa dan Rusia. Jenama “Termex” termasuk peranti “Champion”, “Quadro”, “Blitz”. Iaitu, peranti mereka sama dengan jenama utama. Pemanas air panas Thermex hanya menggunakan elemen elektrik, basah dan tertutup, sebagai pemanas. Dalam barisan produk boleh didapati;

 • peranti penyimpanan pelbagai kapasiti;
 • peranti aliran;
 • gabungan, sistem pengumpulan aliran.

Pembersihan dan penggantian anod yang tepat pada masanya akan memanjangkan hayat elemen utama.

skim sambungan airTerlepas dari prinsip pengumpulan dan pembekalan air, alat-alat ini mempunyai unit fungsional yang biasa, yang akhirnya menjadi tidak dapat digunakan, dan pembaikan pemanas air Thermex diperlukan:

 1. Alat penyimpanan yang terdiri daripada cangkerang, tangki dalaman dan lapisan penebat haba di antara mereka. Kapal dalamnya diperbuat daripada keluli tergalvani atau mempunyai lapisan enamel. Sarung luar plastik atau serbuk logam bersalut.
 2. Sistem pemanasan dalam bentuk satu atau dua elemen terbuka dan anod kepada masing-masing. Elektrod dipasang dengan mengikat pada satu platform, yang dikeluarkan dari luar, dengan melepaskan pengikat.
 3. Peralatan kawalan proses – sensor suhu, termostat, sistem kawalan elektronik, injap keselamatan.
 4. Melekapkan gasket, paip cawangan, injap dan injap untuk menyambungkan peranti ke sistem.
 5. Pendawaian dengan fius, perisai, dan susunan rangkaian, RCD dan litar pembumian.

Related  Pemotong rumput petrol yang digerakkan sendiri – pilihan yang sesuai untuk kawasan besar

litar elektrik

Semua tangki simpanan dalaman boleh sama ada dilancarkan atau dilancarkan. Kesemuanya mempunyai anod magnesium yang dipasangkan dengan SEPULUH.

Sistem aliran menggunakan elemen kering dalam shell tembaga, mereka tidak mengambil sampah, tetapi dimusnahkan jika terdapat bahagian-bahagian aluminium dalam perancangan. Air melalui radiator aluminium membawa ion yang akan memusnahkan selongsong tembaga pemanas.

Apabila diperlukan untuk membaiki pemanas air

kumpulan keselamatanTanda pertama kerosakan ialah ketiadaan atau pemanasan air yang lemah dalam penumpuk atau sistem aliran. Analisis kemungkinan kerosakan dilakukan. Pembaikan pemanas air diperlukan jika:

 • tiada isyarat pada bekalan kuasa, tiada arus dalam litar elektrik;
 • makanan ada di sana, penunjuk dihidupkan, dan air tidak panas – pemanas gagal;
 • termostat gagal;
 • terdapat kebocoran atau fistulas;
 • penggantian anod diperlukan.

Untuk pembaikan diri memerlukan sekurang-kurangnya set alat dan alat ganti untuk peranti – perhimpunan heater ganti dengan gasket, elektroda magnesium dan gasket. Untuk mengecilkan pengikat, anda memerlukan kunci, untuk membersihkan dari sikat berus, untuk memeriksa keadaan dalaman lapisan enamel – sebuah lampu suluh. Pemanas air Thermex 80 liter atau yang lain, membaiki tangan mereka sendiri dalam urutan tertentu:

 1. Sekiranya kuasa tidak dibekalkan, soket mungkin rosak, tidak ada hubungan di mana-mana wayar rangkaian, atau hanya dalam talian, bekalan kuasa telah dipotong. Petunjuk dan penunjuk semasa akan membantu untuk mencari masalah. Tetapi kuasa tidak boleh dibekalkan kerana interlocks yang disediakan dalam sistem perlindungan dari “permulaan kering”, dengan pengasingan yang rendah, operasi RCD.semak penunjuk semasa
 2. Jangan memanaskan pemanas. Tanggalkan penutup dari perumahan, lepaskan akses ke terminal pemanasan dan periksa penguji untuk perkhidmatan. Sekiranya terdapat voltan pada terminal, tetapi elemen tidak panas, ia perlu diganti. Selaras dengan arahan, sistem itu disalirkan, maklumat mengenai lokasi wayar disimpan di mana-mana medium, untuk kemudiannya bersambung dengan betul. Tanggalkan kabel, keluarkan sensor haba dan buka sambungan flange platform dengan unsur pemanasan dan anod. Gantikan elemen pemanas yang rosak, secara serentak membersihkan atau menggantikan elektrod magnesium. Ia dipasang dalam bebibir yang sama, tetapi ia boleh dikeluarkan secara berasingan tanpa membongkar litar.
 3. Kebocoran dalam anjing laut, yang muncul semasa operasi, menunjukkan memakai gasket yang perlu diganti atau digali semula pada sambungan bebibir. Sekiranya kebocoran muncul selepas penggantian SEPULUH, apabila pembaikan pemanas air Thermomex dijalankan oleh diri sendiri, flange itu dipintal secara tidak rata. Ia perlu dipasang semula, ganti gasket itu.
 4. Jika pemanas adalah OK, kuasa dibekalkan, dan tidak ada pemanasan, ia perlu menyemak kebolehkerjaan termostat. Untuk melakukan ini, perhimpunan dibongkar, ia diperiksa untuk tindak balas dalam keadaan operasi, iaitu dalam medium 60 dan pada suhu bilik. Penyimpangan dalam tindak balas terhadap bekalan kuasa dianggap sebagai kerosakan.

Related  Kenapa dan bagaimana untuk menyesuaikan gergaji karburetor

pembersihan tan

Kekurangan grounding mempercepatkan kakisan semua elemen di bawah air. Agar tidak berkarat tangki, bebibir tidak akan habis, gelung pembumian diperlukan.

Perlu diingatkan bahawa kebocoran dalam tangki simpanan tidak boleh ditanggalkan kerana banyak sebab. Tangki dalaman ditutup dengan enamel, kimpalan akan memusnahkannya. Tetapi satu lagi kesulitan yang tidak dapat diatasi ialah struktur tiga lapisan, apabila mustahil untuk membongkar tangki dalaman tanpa merosakkan penebat haba dan cangkang atas. Oleh itu, adalah perlu untuk merawat tangki dengan berhati-hati, mengetahui bahawa ia tidak dapat diperbaiki.

Bagaimana untuk menjaga pemanas air

pembersihan tangkiKualiti air utama membolehkan peningkatan kandungan garam kekerasan. Tidak berbahaya kepada manusia, kepekatan magnesium dan garam kalsium mendapan pada permukaan elemen pemanasan. Lapisan garam yang sama di permukaan dalam tangki tidak mengerikan. Ia meningkatkan lapisan pelindung, menjadi penebat tambahan. Pemanas harus dibersihkan setiap tahun, kerana sedimen tidak mengalir panas, unsur panasnya panas dan pecah. Dalam larutan berasid atau asid sitrik, endapan dimusnahkan, dan unsur menjadi tulen.

Sebagai profilaksis terhadap skala, adalah mungkin untuk menggunakan pra-melembutkan air sebelum memberi makan ke pemanas air. Untuk ini, ada penapis penulenan air khas. Pastikan anda memasang penapis pada garis bekalan air untuk mengosongkan pepejal terampai dari air dan mengarahkannya ke pam lumpur.

Apabila membaiki pemanas air harus menjadi tuan

Wizard kerjaMalah pemanas air kecil Thermex 50 liter diperbaiki oleh profesional, jika:

 • peranti itu adalah di bawah jaminan;
 • penutupan kecemasan diaktifkan;
 • unit elektronik telah menetapkan semula program, ia hanya dimulakan semula oleh pakar.

Kadang-kadang sebabnya terletak pada kerosakan injap pintasan. Jika ia tidak dibersihkan secara teratur, ia boleh menjadi tidak boleh digunakan. Jika kegagalan RCD, maka ia mesti diganti. Tetapi pada masa yang sama, RCD tidak membenarkan sistem itu mula beroperasi, jika di suatu tempat dalam litar kerancakan telah berlaku, lingkaran telah terbakar. RCD terletak di kord utama di hadapan palam.

Related  Chainsaw “Partner” 350 pembantu yang boleh dipercayai dengan berhati-hati

Mengetahui peranti pemanas air, yang melakukan penjagaan yang tepat pada masanya, adalah mungkin untuk menyediakan tempoh operasi yang bebas penyelenggaraan yang panjang.

Self-repair Thermome pemanas air – video