Kentang masakMasa yang optimum untuk penuaian kentang dianggap sebagai masa ketika puncak telah pudar dan mati. Sesungguhnya, apabila dedaunan mula membosankan dan kering, perkembangan kedua-dua bahagian bawah tanah dan bawah tanah tumbuhan melambatkan, dan kemudian berhenti sama sekali. Tumbuh hingga ke sini ubi membentuk kulit yang kuat dan mengumpul jumlah nutrien yang sesuai. Sambungan kentang dengan batang semakin lemah. Iaitu, terdapat masa apabila anda boleh menggali kentang tanpa rasa takut kerosakan yang serius kepada ubi.

Hubungan antara pemilihan varieti dan masa pengumpulan kentang

Penuaian untuk simpananMemandangkan keadaan iklim menanam masa di kawasan yang berbeza boleh beralih, maka kematangan kentang ditentukan di mana-mana secara berasingan. Dan di sini, untuk mendapatkan hasil yang tinggi di rantau tertentu, pemilihan pelbagai yang betul adalah sangat penting pada peringkat penanaman.

Menurut kadar kematangan dan syarat tumbuhan, kentang boleh dibahagikan kepada beberapa kategori:

 • Variasi matang matang sedia untuk menggali dalam 50-65 hari.
 • Vegetasi kentang awal adalah dari 65 hingga 80 hari.
 • Varieti menengah menghasilkan hasil panen kualitatif dalam masa 80-95 hari.
 • Kentang lewat sebelum matang di dalam tanah dari 95 hingga 110 hari.
 • Pelbagai jenis matang sebelum penuaian kentang mengambil masa yang paling lama – tidak kurang dari 110 hari.

Oleh itu, dalam setiap kes pemilihan varieti penanaman dijalankan secara individu. Selain itu, di antara kriteria tegas bukan sahaja kematangan kentang dan musimnya yang semakin berkembang, tetapi juga tujuan varieti, rasa, keupayaan untuk menahan penyimpanan musim sejuk.

Faktor-faktor yang mempengaruhi kematangan kentang

Memilih kentang muda di katilWalaupun menanam ubi varieti yang sama, petani trak tidak dapat memastikan bahawa koleksi kentang akan diadakan serentak.

 • Pengenalan sejumlah besar bahan organik menyeret tempoh pertumbuhan vegetatif semak, dan apabila menggali kentang muda dalam ubi, kandungan nitrat yang meningkat dapat dijumpai.
 • Yang miskin tanah, semakin cepat masa yang akan datang apabila anda dapat menggali kentang. Di tanah yang subur, tumbuh-tumbuhan tumbuhan, dan oleh itu pertumbuhan dan perkembangan ubi, boleh diteruskan sehingga lewat musim gugur.
 • Di tanah kering, kelembapan yang diterima secara kronik, kematangan kentang juga dikurangkan. Sudah tengah pertengahan musim panas, di ladang-ladang di mana tumbuhan tidak mempunyai penyiraman yang mencukupi, seseorang dapat melihat melonggarkan batang kuning atau semak layu sepenuhnya.

Dalam kes pertama, terdapat risiko mendapatkan tanaman yang belum matang oleh musim gugur, yang tidak mampu membawa penyimpanan musim sejuk. Dan dalam varian kedua dan ketiga perkembangan acara, ubi akan sangat kecil, atau mereka semua akan menjadi kecil.

Matlamat setiap truk adalah tanaman tinggi, disimpan dengan sempurna sepanjang musim sejuk. Untuk melakukan ini, adalah penting bahawa ubi-ubar masak, meningkatkan berat badan, membentuk kulit yang padat dan mengumpul bahan berguna.

Penyediaan kentang untuk penyimpananBagaimana untuk menentukan bila anda boleh menggali kentang? Memfokuskan pada pengeringan dan luntur puncak, penting untuk diingat:

 • menyimpan ubi di dalam tanah lebih lama daripada tiga minggu selepas sayur-sayuran kering, ia tidak masuk akal;
 • Penuaian kentang akan menghasilkan ubi menjadi lebih teruk lagi;
 • Jika batang dan daun, walaupun mendekati sejuk, berdiri hijau, langkah-langkah perlu diambil untuk mempercepatkan pematangan ubi.

Jika frosts awal masih rosak tumbuhan, maka lebih baik, tidak menangguhkan, untuk mengumpul kentang. Jika tidak, nutrien dari ubi akan pergi untuk memulihkan daun.

Penuaian dedaunan dan cara lain untuk menghampiri kematangan kentang

Tuai kentang di bawah jeramiSalah satu cara yang paling mudah untuk mengelakkan situasi ketika menggali kentang muda jatuh pada musim gugur adalah memotong dedaunan hijau yang lain. Ini sering berlaku dengan penanaman lewat atau musim panas basah. Akibatnya, ubi yang tidak membentuk kulit mudah cedera dan kurang disimpan. Sekiranya anda tidak boleh menunggu dengan penuaian kentang, maka sekurang-kurangnya 7-10 hari sebelum menetaskan bahagian atas dengan perlahan. Untuk tumbuhan, ini menjadi tanda kepada penyempurnaan tumbuh-tumbuhan, dan ubi-ubi matang. Prosedur yang sama dilakukan, jika semasa menuai, perlu menggunakan penggali kentang atau motoblock.

Untuk mendapatkan kentang komersial pada zaman awal hari ini menggunakan bahan kimia.

 • Apabila pemusnahan dilakukan dua minggu sebelum pengumpulan kentang, rabung ditaburkan dengan sulfat tembaga cair pada kadar 5 gram per liter air. Bahan kimia secara literal menarik kelembapan dari sayur-sayuran, sebagai hasilnya, daun itu ditutup dengan bintik-bintik, dan kemudian curl dan layu.
 • Di akhir musim panas yang sejuk, disertai dengan curah hujan yang kerap, puncaknya dirawat dengan magnesium chlorate. Ejen itu dibuat daripada pengiraan 20 gram bahan kimia per liter air. Sekiranya cuaca tetap kering, maka selepas 5 hari bahagian hijau tumbuh-tumbuhan kering.
 • Untuk mempercepat penuaan dedaunan, menyemburkan semak kentang dengan super fosfat pada kadar 2 kg dana per 10 liter air membantu. Pengairan dijalankan pada siang hari atau waktu petang selepas tempoh berbunga, sementara pada sotka mengambil dari 5 hingga 10 liter bahan kimia.

Memilih kentang mudaTeknik-teknik ini akan membantu mendapatkan ubi yang berkualiti pada musim panas, apabila menggali kentang muda sangat berisiko kerana kebarangkalian kerosakan mekanikal yang tinggi.

Kebanyakannya, percepatan pematangan adalah wajar di tanah gambut dan kawasan tanah rendah, di mana sukar di musim panas hujan untuk mendapatkan tanaman matang yang mesra.

Keadaan cuaca semasa menggali kentang

Masa yang terbaik untuk menggali ubi adalah cuaca kering yang hangat, apabila anda boleh menggali kentang dan kemudian menyusunnya. Tanaman itu cepat kering, dibersihkan dari serpihan dan tidak membeku.

Pembersihan manual di tanah longgarSekiranya musim hujan menghampiri, lebih baik untuk tidak menangguhkan pembersihan. Oleh kerana kelembapan yang berlebihan pada akhir musim yang semakin meningkat boleh menyebabkan penyakit kentang, kemunculan reput di kawasan yang rosak dan menjejaskan kehidupan rak.

Keadaan suhu optimum untuk menuai kentang adalah antara 10 hingga 17 darjah. Kerana kedua-dua snap sejuk tunggal, dan pembekuan yang berterusan bukan sahaja boleh merosakkan puncak, tetapi juga merosakkan ubi. Atas sebab ini, anda tidak perlu menggali kentang pada pagi musim gugur awal, apabila udara menjadi lebih sejuk daripada tanah.

Menuai dengan tangan dan menggunakan penggali kentang

Menggali kentang dengan blok motorBergantung kepada kawasan laman web dan keutamaan peribadi, petani trak memilih sekop, garpu, bajak, motoblock atau penggorek kentang khusus sebagai alat untuk menuai kentang. Semua ubi yang dibentuk di atas belukar boleh ditarik oleh garpu. Kerosakan dari alat ini adalah minimum, dan lebih mudah untuk bekerja dengan mereka. Tetapi jika umbi masih rosak, tidak seperti kentang, dipotong oleh sekop, ia tidak boleh disimpan dan mesti segera diproses. Di samping itu, apabila menggunakan garpu, kentang kecil sering tidak dipilih dari tanah.

Apabila menggali kentang muda di tanah longgar, ia sering cukup untuk menarik batang belukar kentang supaya kebanyakan ubi muncul di permukaan, manakala selebihnya diekstrak dengan garpu dan penyodok. Pada tanah yang tebal, berat, belukar digali dengan memasukkan bilah dari sisi untuk memelihara ubi.

Peraturan ini berfungsi pada plot kecil, jika perladangan itu besar, peralatan khusus tidak dapat dielakkan. Penggali kentang yang dibuat oleh tangan sendiri atau penyesuaian kilang dapat memfasilitasi proses itu, mengurangkan kos buruh bukan sahaja, tetapi juga masa untuk menuai ubi.

Penuaian mekanikalBekerja dengan penggali untuk kentang memerlukan kepatuhan kepada prinsip-prinsip tertentu.

 • Mekanisasi adalah berkesan jika barisan semak adalah sama.
 • Jarak ini tidak dapat merosakkan tumbuhan bersebelahan apabila memandu penggali.
 • Semasa bekerja, adalah penting untuk memastikan penggali untuk kentang mudah, dan di tanah selepas petikan terdapat kentang. Sekiranya kedalaman tidak dipilih dengan betul, kerja akan menjadi lebih rumit disebabkan oleh longsor tanah yang berlebihan, atau sebahagian daripada tanaman akan hilang.

Mana-mana kentang dibuang, secara manual atau dengan bantuan alat mekanikal, selepas mengumpul ubi, mereka mestilah disusun, mengeluarkan kentang yang berpenyakit dan sakit. Dan jika perlu, segera pada gred, bahan pembenihan dipilih untuk musim depan.

Bagaimana menggali kentang dengan motoblock mini penggali motosikal – video