Tomato yang bertumbuh tinggi akan menjadi peneraju di kawasan pinggir bandar dan taman sayur-sayuran. Apakah sebab kejayaan ini? Mengapakah makhluk-makhluk yang tinggi dengan buah-buahan yang besar memberi laluan kepada saudara-mara mereka yang tidak mencolok?

 • Varietas tomato yang rendah tidak memerlukan penyesuaian untuk menanam, banyak perhatian dan hasil yang tinggi.
 • Kebanyakan jenis kecil tidak perlu dijaga, mereka tumbuh tunggul.
 • Segera masukkan ke dalam buah berbuih dan silakan dengan tuaian yang kaya.
 • Mereka berbeza dalam buah-buahan yang mesra, yang penting untuk suri rumah.
 • Tomato spesies ini berjaya memberikan bahagian utama tanaman sebelum fasa aktif hujung larut.

Jenis-jenis tomato yang paling rendah berkembang dipilih oleh setiap tukang kebun sayur secara individu, bergantung kepada kawasan kediaman dan keadaan yang semakin meningkat.

Untuk betul memilih tomato untuk laman web anda, anda perlu tahu bahawa semua jenis tomato yang berkembang dengan rendah tergolong dalam kumpulan penentu yang terbahagi kepada tiga subkumpulan:

 1. penentu;
 2. separuh penentu;
 3. superteterminant.
 • Subkumpulan tomat penentu adalah untuk penanaman di tanah terbuka dan premis tertutup. Pucuk sisi dekat semak sangat padat, itulah sebabnya payudara terbentuk, yang tidak memerlukan ikatan dan pasynkovaniya.
 • Pelbagai jenis tomato disyorkan untuk berkembang di luar rumah. Jika anda tidak sedikit minuman keras di hujung pada ketinggian 80-90 cm, ia boleh mencapai 120 cm. Tomato dalam kumpulan ini tidak mencadangkan secubit, mengumpul lebih tanaman, tetapi tukang kebun yang berpengalaman telah menggunakan majlis ini untuk mempercepatkan berbuah renek.
 • Tomato superdetermin dicirikan oleh kematangan awal dan sederhana, hasil buah-buahan yang mesra, hasil yang baik. Untuk tomato, varieti ini dicirikan oleh tempoh tumbuhan yang singkat. Selepas pemulangan buah-buahan yang mesra, mereka tidak membentuk ovari baru. Semua jenis kumpulan superdeterminant tomat memerlukan pasynkovaniya dan pembentukan titik pertumbuhan.

benih hibrid kerdil jenis tomato untuk rumah hijau dan padang terbuka untuk ketiga-tiga kumpulan kecil yang lebih baik untuk membeli di kedai-kedai khusus, kerana secara peribadi yang dikumpulkan ciri-ciri kehilangan ibu, dan bukannya sebuah belukar kecil boleh berkembang di taman anggur tersebut.

Kami memilih varieti terbaik tomato pendek untuk rumah hijau

Semua orang sudah biasa dengan tumbuh tomato tinggi di atas trellis panjang di rumah hijau. Tetapi tidak semestinya masa dan peluang untuk terlibat dalam pembentukan semak belukar, pengedaran berus, dan pasynkovanie. Kemudian datanglah untuk membantu pelbagai jenis tomato yang sangat kecil, yang mudah dan mudah dijaga.

Di antara pelbagai jenis tomato saya ingin menyerlahkan beberapa jenis terbaik tomato rendah lemak untuk rumah hijau:

 • “Magus H” – hibrida buah awal, tahan terhadap penyakit, hasil. Tempoh tumbuhan adalah sehingga 65 hari, buah-buahan berwarna merah, bulat, berat sehingga 180g. Satu meter boleh menampung tumbuh-tumbuhan 3-4, yang sangat penting ketika tumbuh di tanah tertutup, sejak perkebunan menebal meningkatkan hasil beberapa kali. Keadaan utama untuk menanam varieti ini adalah penyaringan rumah hijau dan ketiadaan kondensasi.
 • Kebaharuan musim lalu “The Orange Princess” telah terbukti baik dalam keadaan rumah hijau. Ini adalah jenis matang sederhana matang yang sangat subur, yang bertujuan untuk berkembang di rumah hijau dan rumah hijau. Dengan penjagaan yang baik dan agroteknik, satu belukar per musim boleh mencapai sehingga 40 kg buah oren manis.
 • CherryBaru-baru ini, tomato ceri menjadi semakin popular. Dari kumpulan ini, adalah penting untuk menonjolkan jenis-jenis kecil seperti “Aztec”, “Little Red Riding Hood”, “Itik”, “Pisang Kaki”. Berat buah-buahan tomato ini tidak melebihi 15-20 g, dan rasa aromatik manis tidak meninggalkan sesiapa yang tidak peduli. Terutama cantik melihat kacang kecil kecil di marinades, sebagai hiasan untuk salad dan hidangan daging panggang.
 • AmpelnyeAntara tomato pendek adalah jenis kerdil dan ampel yang popular. Tomato pelbagai “Talisman” sempurna rasa dalam bakul dan pot tergantung. Mereka berkhidmat sebagai hiasan yang sangat baik untuk taman musim sejuk dan rumah hijau, kelihatan cantik di taman, digantung di cawangan pokok.
 • Pelbagai Aztec sesuai untuk penanaman flat dan balkoni. Selalunya tumbuh-tumbuhan tomato ini ditanam dalam tiub dan pasu bunga. Kemudian semak tomato memainkan peranan hiasan, bukan hanya makanan. Tomato kerdil dan jenis ceri mempunyai sifat penyembuhan: penggunaannya secara tetap dalam makanan mengurangkan risiko kanser.

Related  Kami membuat tunas epal pada musim panas

Tomato tanah terbuka yang paling rendah

Untuk tanah terbuka, semua jenis tomato yang rendah sesuai. Pelbagai jenis tomato dalam kumpulan ini membolehkan anda memilih tomato untuk sebarang warna, rasa dan saiz.

 • Pelbagai buah tomat Berat Siberia - terbantutBanyak seperti tomato berukuran terlalu kecil untuk tanah terbuka pembiakan Siberia “Siberia Gardens”, “Sibiriada”, “berat Siberia”, “Abakan merah jambu”, “Ballerina”, “Troika Siberia”, “Moscow perry”. Varieti siri ini dicirikan oleh hasil yang tinggi dan penentangan terhadap penyakit-penyakit virus.
 • tukang kebun orang baru perlu memberi perhatian kepada tomato itu bagi tanah terbuka sebagai “Alaska”, “penulis parodi”, “Boney M”, “Bobcat.” Mereka dibezakan oleh buah-buahan yang licin dan lazat, secara bebas membentuk semak yang subur dan tidak memerlukan pasynkovaniya.
 • Pencinta terutamanya jenis produktif akan teruja dengan kelainan itu: “Rocker”, “Tourmaline”, “Rusia yang lazat”, “Sunny Bunny”, “Hellraiser”. Dengan penjagaan yang betul, dari satu semak tomato varieti ini boleh mengeluarkan sehingga 5 kg buah-buahan halus seberat 150-200 g.
 • Tomato hibrid yang luar biasa bersih “Membawa nasib baik”, “Gayas Bekseev” mendapat pujian khas. Mereka bukan sahaja produktiviti yang tinggi, tetapi juga tahan haba dan tanah terlalu kering, penyakit dan disyorkan untuk penanaman di kawasan yang tidak sesuai untuk pertanian dan hortikultur.

Pelbagai jenis tomato bertumbuh rendah dibentangkan hari ini bukan sahaja di kedai khusus, tetapi juga di pasaran negara di mana ia tidak selalu mungkin untuk memastikan kualiti produk dan kepatuhan varieti. Adalah lebih baik untuk menjadi selamat dan membeli bibit di kedai, di mana para profesional yang berpengalaman akan berkongsi rahsia berjaya menanam tomato kurcaci di rumah hijau dan di taman.

Meningkatkan jenis tomato yang menghasilkan tinggi – video