Berkembang myrtle di rumahMyrtus, dianggap simbol keamanan, belia, cinta dan perkahwinan, telah lama dihormati dan ditanam di berbagai negara. Dan hari ini penanam bunga berminat untuk melihat myrtle dalam koleksi mereka, penjagaan rumah yang mana seorang pemula dapat belajar.

Dalam budaya periuk, anda sering boleh menemui dua jenis tumbuhan malar hijau ini. Myrtle ini biasa, atau Myrtus communis, dan myrtle kecil berdaun, Myrtus microphylla. Secara semula jadi, pelbagai spesies lebih luas. Ahli botani hari ini mempunyai kira-kira seratus jenis kebudayaan ini, yang terdapat di kawasan subtropika dan tropika di kedua-dua belah khatulistiwa.

Evergreen myrtle dalam budaya periuk

Berkembang myrtle dalam periukKehormatan khusus untuk myrtle sejak zaman purba dinikmati di Mediterranean dan Timur Tengah. Sikap hormat telah dipelihara hingga ke hari ini. Tetapi jika myrtle adalah salah satu tanaman taman dan taman kegemaran di kawasan dengan iklim yang hangat, maka di negara-negara dengan pokok renek iklim moderat atau pokok-pokok kecil sehingga 2 meter tinggi ditanam di rumah hijau atau periuk.

Merawat pokok miar di rumah tidak sukar, dan tumbuhan itu bersyukur untuk penjagaan bunga dan juga buah. Bunga Myrtle menyerupai bunga camellia Cina. Terima kasih kepada stamens besar, menonjol, mereka kelihatan lembut dan sempurna menghiasi rumah pada separuh pertama musim panas.

Muncul myrtle dengan penjagaan yang betulJika, semasa penjagaan myrtle, pendebungaan buatan dilakukan, pada musim luruh, semak-semak akan ditutup dengan beri biru-hitam. Benih yang ada di dalam buah masak memberikan benih dan boleh digunakan dengan berkesan untuk pembiakan budaya bilik.

Kebudayaan dianggap sebagai sumber minyak esensial, aroma yang mudah dirasakan dengan meregangkan jari-jari sepasang daun berbulu kecil yang menutupi pucuk padat.

Berkembang myrtle malar hijau akan membawa banyak pemerhatian yang menarik dan momen menyenangkan kepada tukang bunga. Tetapi bagaimana untuk menjaga miar di rumah? Apakah keperluan untuk kandungan spesies Mediterranean ini?Buah mimbar

Related  Dan adakah anda tahu bagaimana adiantum rambut Venus berlipat ganda?

Bagaimana untuk menjaga myrtle?

Di dalam bilik, myrtle terbukti sebagai tumbuhan yang sangat tidak bertanggungjawab dan bersyukur. Dengan penjagaan misteri yang mumpuni, pembentukan mahkota secara tetap dan pemilihan tempat budaya yang sesuai dengan kehijauan dengan kehijauan padat, bentuk padat dan ketiadaan penyakit.

Kilang itu adalah fotofil, ia sangat baik untuk menyiram dan meniup, tetapi tidak dianjurkan untuk meletakkan periuk mimbar di dalam bilik panas dan kaku. Pada musim sejuk, haiwan kesayangan hijau memerlukan musim sejuk yang sejuk.

Tempat terbaik untuk myrtle adalah di mana tumbuhan akan berada di bawah matahari yang terang tetapi tidak terik untuk jangka masa yang lama. Sekiranya periuk terdedah di tingkap selatan, pada tengah hari, semak-semak berguna untuk teduh. Tetapi di sebelah utara loji itu terasa tidak selesa, dedaunan itu hilang kecerahan, pertumbuhan melambatkan, dan berbunga dalam keadaan kekurangan cahaya tidak dapat diharapkan.

Myrt di teres rumahBagaimana untuk merawat myrtle pada masa yang berlainan tahun ini? Dari musim bunga hingga pertengahan musim luruh, sementara tidak terdapat frosts, periuk boleh disimpan di balkoni, loggia atau di taman, hanya sedikit perlindungan dari angin dan matahari. Di sini tumbuhan disiram, diberi makan dan dilindungi daripada perosak, kerana risiko serangan mereka di luar premis sangat meningkat. Pada musim sejuk, penjagaan myrtle di rumah berubah, yang disebabkan oleh kitaran semula jadi pembangunan tumbuhan dan perubahan musim.

Perubahan bermusim dalam penjagaan myrtle

Untuk bunga myrtle yang banyak memerlukan masa istirahat yang sejukBagaimana untuk menjaga bunga mimbar dengan bermulanya musim luruh dan musim sejuk? Pada masa ini, tumbuhan melambatkan pertumbuhan, terletak dari tumbuh-tumbuhan yang aktif dan meletakkan asas untuk pembungaan masa depan. Suhu optimum kandungan miar dalam musim sejuk ialah 6-10 ° C. Kepanasan tidak menyumbang kepada penyejatan cepat kelembapan dan penggunaannya oleh myrtle, jadi menyiram mengurangkan, memastikan bahawa tanah dan akar tidak kering sepenuhnya.

Isi tanah di musim sejuk sangat berbahaya kerana risiko kehilangan seluruh belukar, yang di tanah basah sejuk tidak dapat dielakkan membusuk akar.

Sekiranya tumbuhan itu tetap musim sejuk pada suhu bilik biasa, ia perlu penyiraman yang tetap dan pengairan mandatori mahkota. Langkah sedemikian akan menolong myrtle untuk menampung tinggal di suasana bilik kering. Tanda kekurangan kelembapan dan ketidakselesaan yang diuji dalam kes ini memudar dan jatuh daun. Jika anda tidak mengambil langkah-langkah segera dan tidak peduli dengan myrtle, haiwan domestik akan kekal tanpa daun sehingga musim bunga, dan pada musim panas enggan berbunga.

Related  Kami menanam kilang berguna di rumah

Berpakaian, mencantas dan mencantumkan misteri bilik

Bonsai dari myrtleBerpakaian di atas bilik belukar bilik myrtle menghabiskan dua minggu dan digabungkan dengan penyiraman biasa. Menyokong bahan tambahan mineral dan loji organik harus pada musim bunga dan musim panas. Pada musim sejuk, ukuran penjagaan sedemikian tidak lagi diperlukan.

Untuk mendapatkan mahkota yang padat, licin, seperti dalam gambar, dalam menjaga miar di rumah termasuk pemangkasan dan pucuk prischipku.

Tumbuhan malar hijau telah lama mendapat cinta penanam bunga, berminat pada tumbuh bonsai. Bentuk kecil tumbuhan ini sesuai untuk tujuan ini, membolehkan beberapa tahun penjagaan yang teliti untuk mendapatkan garis besar yang paling pelik.

Myrtle mudah bertoleransi dengan pemangkasan. Tetapi yang terbaik adalah untuk menjalankannya pada musim bunga, apabila pertumbuhan aktif belum bermula. Pada musim panas, perubahan kardinal dalam bentuk belukar tidak dilakukan, tetapi dalam tempoh ini, mencubit pertumbuhan muda adalah sangat berkesan, menyebabkan batang digigit.

Awal musim bunga bukan sahaja masa terbaik untuk pemangkasan, tetapi juga untuk memindahkan pokok myrtle.

Tumbuhan mudaSistem akar budaya ini tidak dicirikan oleh pertumbuhan pesat, tetapi sekali dalam 3-4 tahun tanaman dewasa masih dipindahkan ke dalam periuk kapasiti yang lebih besar, dan berguna untuk menanam semula tanaman muda setiap tahun. Myrtle terasa baik di dalam tanah yang ringan, lemah dengan nilai pemakanan yang sederhana. Bagi dia, dan campuran sejagat untuk tanaman hiasan, dan substrat buatan sendiri dari rumput, gambut, pasir dan humus. Dengan berhati-hati, mimbar di rumah tumbuh dan dikehendaki pemilik selama bertahun-tahun, menjadi simbol hidup kesejahteraan, cinta dan kedamaian.

Fakta menarik mengenai myrtle – video