tanaman kacang dari kebunnyaPeas – tanaman unpretentious dari genus kekacang, selepas masak menghasilkan buah manis yang lazat. Untuk membesarkannya di laman web anda, anda tidak perlu menjadi tukang kebun profesional – sudah cukup untuk mengetahui bila menanam kacang tanah di tempat terbuka, dan bagaimana untuk menjaga ia. Sekiranya semuanya dilakukan dengan betul, lebih dekat dengan kejatuhan anda akan dapat makan bijirin berguna yang mengandungi protein, serat dan banyak vitamin.

Bilakah anda boleh menanam kacang tanah di tanah?

masak kacang dalam katil terbukaUntuk tumbuh-tumbuhan tidak dibunuh oleh suhu yang sangat rendah di rantau Moscow itu, ia adalah penting untuk mengetahui syarat-syarat penanaman kacang dalam tanah terbuka. Sebaik sahaja penutup salji keseluruhan cair dan cuaca menjadi lebih ringan (pada separuh kedua bulan April), anda boleh menanam pelbagai jenis kacang awal di taman. Frosts cahaya, kadang-kadang tahan sehingga Mei, kacang tidak menjadi penghalang.

Sekiranya spesis awal yang matang dapat dipilih, anda boleh menangguhkan penanaman sehingga Julai – pada musim gugur anda akan dapat menuai. Sesetengah tukang kebun lebih suka menanam kacang hijau beberapa kali dari April hingga Julai, tetapi pada masa yang sama antara penanaman pelbagai jenis mesti lulus sekurang-kurangnya 10 hari.

Bilakah menanam kacang hijau di kawasan terbuka untuk pemuliharaan? Sekiranya tanaman diperlukan untuk menggulung kacang dalam tin, ia boleh disemai pada pertengahan bulan Mei.

Untuk kacang tidak terjejas oleh perosak, sebelum menyemai ia dipanaskan dalam larutan 40 darjah penyelesaian asid borik.

Memilih tapak pendaratan

tempat penanaman kacang polongPenanaman kacang dan penjagaannya di tanah terbuka bermula dengan penyediaan tapak untuk penanaman tanaman ini. Tempat tidur tidak boleh terletak di mana angin kuat meniup – kacang tidak bertolak ansur draf. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggugurkannya di tempat yang diterangi dengan baik oleh matahari dan tempat yang hangat, bahkan bukit kecil akan dilakukan.

Related  Cari tempat di laman web anda untuk pelbagai hibrid Cherry Blossom

Cuba jangan keterlaluan dengan baja. Sekiranya susunan katil dirancang terlebih dahulu, untuk tahun yang akan datang, pemakanan boleh dibuat pada musim luruh. Walau bagaimanapun, jika anda mengetahui di mana kacang akan ditanam hanya pada musim bunga – tidak kira, anda boleh menyuburkan tanah dengan mineral atau campuran organik seminggu sebelum menyemai.

Kepada kacang berkembang lebih baik pada tanah liat atau tanah berpasir, melonggarkan katil sebelum menambah kadar humus 5 kg setiap 1 meter persegi. Untuk tujuan yang sama, anda boleh menggunakan kompos yang disediakan terlebih dahulu.

Bagaimana untuk memilih dan menanam kacang di rantau Leningrad?

Dalam iklim yang sederhana, hampir mana-mana jenis kacang boleh ditanam, tetapi lebih baik memilih satu atau lebih daripada yang berikut:

 • Henry;
 • Otak gula;
 • 13 Mei.

Mereka paling tidak bersahaja dan menuai yang lazat.

Bilakah menanam kacang di Wilayah Leningrad? Untuk menuai lebih cepat, anda boleh menggunakan pucuk kacang – pada pertengahan April untuk mengedarkan benih cawan gambut, dan sebulan kemudian ditanam di dalam tanah.

Antara jiran tumbuhan hendaklah sekurang-kurangnya 10 cm dan antara baris -. Tidak kurang daripada 25 cm Ia adalah perlu bukan sahaja untuk memastikan bahawa anak benih kacang ruang yang cukup, tetapi juga untuk memudahkan musim menuai, jika tidak banyak buah di bawah lapisan hijau tidak dapat dikesan.

Rahsia pendaratan

penanaman benih kacang dalam tanah terbukaBagaimana untuk menanam kacang tanah di tanah terbuka? Ikut cadangan ini untuk mendapatkan hasil sebanyak mungkin:

 1. Adalah lebih baik untuk memisahkan katil di atas platform yang dibangkitkan.
 2. Untuk menanam kacang adalah lebih baik tidak dalam lubang berasingan, tetapi dalam alur (sehingga 9 cm) dalam. Mereka pertama kali ditutup dengan kompos dan abu, meninggalkan kedalaman 3 cm untuk benih itu sendiri.
 3. Antara tumbuhan individu perlu kira-kira 10 cm ruang bebas.
 4. Untuk mengelakkan burung daripada menetas benih yang disemai, anda perlu mengompak alur dan mengalirkannya dengan mendalam.
 5. Sebelum biji naik, disarankan untuk menutup tempat tidur dengan filem.

Related  Penanaman pusingan sepanjang tahun di dalam rumah hijau

ketumpatan penanaman kacang polongDari segi iklim benua yang sederhana di Ukraine, kacang polong berkembang pesat, jadi anda boleh memilih mana-mana hari dari akhir musim bunga hingga pertengahan musim panas untuk ditanam.

Untuk menjimatkan ruang di laman web ini, selang-selang yang besar antara baris kacang-kacangan dapat disemai dengan lobak atau salad.

Penjagaan kacang polong

penjagaan tunas kacangMenanam benih kacang di kawasan terbuka – satu perkara yang mudah, adalah lebih penting untuk menjaga kebun sebelum musim menuai. Walau bagaimanapun, kacang tidak termasuk “kebiasaan” kebiasaan, oleh itu, walaupun anda hanya menyemai di musim semi dan akan menyiramnya dalam cuaca panas, musim menuai tidak akan membuat anda menunggu. Walau bagaimanapun, jika anda mahu untuk pemuliharaan dan kacang cukup untuk seluruh musim sejuk, ia adalah lebih baik untuk mengambil penjagaan yang lebih bertanggungjawab.

Sebaik sahaja pucuk pertama keluar dari tanah, burung tidak akan keberatan memakannya. Oleh itu, katil mesti semestinya ditutup dengan sesuatu. Sekiranya tidak ada filem telus, jaring penangkapan mudah akan dilakukan.

permohonan baja untuk kacangWalaupun titik polka dianggap sebagai tumbuhan photophilic, ia mentolerir haba sangat teruk. Oleh itu, pada hari-hari panas adalah perlu untuk menyediakan dia dengan banyak air – sekurang-kurangnya 8 liter air per meter persegi. Sehingga air itu tidak segera hilang dan merendam akar, segera setelah menyiram, taburkan kebun itu. Ia tidak semestinya sedikit menggigit tumbuh-tumbuhan yang tumbuh dan menjaga bumi menjadi longgar di antara barisan.

Kepada kacang dewasa tidak menjalar ke atas tanah, anda boleh membangunkan baginya prop: pada jarak 1 m antara satu sama lain dipacakkan ke pasak tanah diikat pada grid logam. Sel grid harus cukup besar, kira-kira 10 hingga 10 cm – jadi kilang akan berkembang dengan lebih bebas. Sokongan harus disiapkan segera selepas pucuk muncul.

Related  Apa yosta berry yang lazat?

kacang kedelai tenunanAnda boleh mengumpul kacang hijau sebaik sahaja buahnya mulai membengkak, dan anda boleh menunggu masak sepenuhnya untuk mendapatkan biji untuk tahun atau dua tahun yang akan datang.

Mari singkirkan:

 1. Kacang boleh ditanam sebagai benih atau benih. Bilakah menanam kacang tanah di tanah terbuka? Penanaman regang boleh menjadi tempoh yang agak panjang: dari pertengahan April hingga awal bulan Julai.
 2. Untuk mendarat sangat sesuai dilindungi dari angin, tetapi boleh diakses dengan kenaikan matahari.
 3. Sebelum menanam, taman ini disenyawakan dengan kompos dan abu atau campuran baja mineral.
 4. Selepas menyemai, patch kacang ditutup dengan filem atau jaring untuk melindungi terhadap burung.
 5. Tanaman dewasa memerlukan sokongan dalam bentuk pasak dengan mesh logam.

Cara yang mudah dan boleh dipercayai untuk menanam kacang – video