daisies sakaDi antara semua jenis bunga untuk menghias bunga katil dan katil bunga, tukang kebun moden sering memilih daisies. Kecil, halus dan amat indah daisies, penanaman dan penjagaan dalam bidang terbuka yang tidak memerlukan banyak usaha, sempurna digabungkan dalam petak bunga dengan bunga tulip, daffodils dan Violets dan menggembirakan berbunga subur dari awal musim bunga hingga pertengahan musim luruh.

daisy merahDaisies tergolong dalam keluarga tumbuhan Compositae. Mereka dibezakan dengan pelbagai bentuk dan warna hiasan dan dikenali untuk rintangan fros yang tinggi. Mereka boleh ditanam di pot bunga di balkoni, yang digunakan untuk membuat slaid alpine dan ditanam di tanah terbuka.

Bagaimana dan kapan anda boleh menanam daisies?

daisies di tamanKebanyakan tukang kebun tertanya-tanya bagaimana untuk menjaga dan apabila anda boleh menanam daisies di tanah terbuka, supaya mereka gembira dengan berbunga liar mereka. Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada kaedah pembiakan tumbuhan yang dipilih.

tunas daisies di padang terbukaTerdapat beberapa cara untuk membiak daisies, khususnya:

  • bahagian belukar;
  • keratan;
  • tumbuh daripada benih.

Kaedah pertama daisies pembiakan dengan membahagikan belukar boleh diterima hanya untuk tumbuhan dewasa. Biasanya, belukar dibahagikan kepada tahun ketiga pembangunan daisies saka. Adalah dipercayai bahawa pada masa ini tumbuhan sudah tumbuh dengan cukup dan memerlukan peremajaan. Membahagikan belukar dan penanaman daisies di tanah terbuka terjadi pada pertengahan musim panas, apabila tanaman berbunga digantung. Dari satu semak boleh mendapatkan sehingga 10-12 tumbuh-tumbuhan baru.

Ketidakseimbangan keturunan daisies pada bulan Mei-Jun. Untuk melakukan ini, dalam tumbuhan dewasa memotong lembaran sampingan dan menanamnya di tempat terbuka. Sebagai peraturan, akar muncul selepas 14 hari, tetapi tumbuh-tumbuhan muda mula berkembang hanya selepas setahun.

Daisy bercambahMenanam daisies di tanah terbuka dengan biji dijalankan pada akhir bulan Jun. Di dalam tanah yang baik, benih disemai, dan kemudiannya ditaburkan dengan sedikit tanah. Pucuk pertama muncul selepas 10 hari. Anak benih berkembang pesat dan memerlukan picks.

Benih yang ditanam di atas katil boleh sudah pada bulan Ogos, tetapi tumbuh-tumbuhan akan berkembang hanya pada tahun depan.

Menanam daisies

daisies di katil bungaUntuk daisies yang dibeli tahun ini, benih perlu ditanam pada bulan Februari dalam bekas individu, dan menanam benih perlu ditanam pada musim bunga pada musim bunga. Menanam daisies di dalam tanah pada musim bunga dijalankan bersama benjolan tanah dalam lubang-lubang kecil pada jarak 20 cm dari satu sama lain.

Biji-bijian untuk menanam boleh dituai sepanjang tempoh berbunga daisies, tetapi mereka hanya perlu dikumpulkan daripada bunga-bunga kering dan bunga matahari yang kering.

mengumpul biji daisy

Ciri-ciri penjagaan

Daisies sangat dihargai oleh pereka landskap bukan sahaja untuk keindahan luar biasa mereka, tetapi juga untuk ketahanan dan kemudahan penjagaan mereka. Bunga-bunga kecil ini dianggap tumbuh-tumbuhan yang bersahaja, jadi ciri-ciri penanaman dan penjagaan daisies di tanah terbuka akan dapat menjadi hortikultur yang baru.

Penyiraman

bunga cerah daisiesDaisies memerlukan air yang banyak. Jika pengairan tanah adalah tidak teratur, terutama pada musim panas, bunga daisy menjadi lebih kecil dan kehilangan kemuliaan dan baldu mereka. Setelah setiap penyiraman, lepaskan tanah.

Related  Kekhususan menggunakan minyak labu

Pembajaan tambahan

bunga halus daisiesUntuk daisies senang dengan bunga megah mereka, mereka mesti diberi dua kali musim. Untuk membaja baja yang sesuai untuk tumbuh-tumbuhan berbunga.

Penyakit dan kawalan perosak

daisies di atas katil mini bungaDaisies sangat jarang sakit dan terdedah kepada perosak. Bagaimanapun, kadang-kadang ada penyakit penyakit bunga dengan cendawan bubuk atau kerosakan oleh ulat dan tungau.

Punca penyakit tumbuhan boleh menjadi faktor berikut:

  • penyiraman daisies yang tidak mencukupi atau berlebihan;
  • pengenalan baja berlebihan;
  • Penurunan tajam dalam suhu siang dan malam.

Sekiranya berlaku penyakit, spesimen berpenyakit dikeluarkan, dan tumbuhan yang sihat dirawat dengan penyelesaian khusus.

Menyediakan daisies untuk musim sejuk

komposisi dengan daisiesMenanam dan merawat daisies di tanah terbuka pada musim gugur menyediakan penyediaan tumbuh-tumbuhan untuk musim sejuk. Lagipun, musim sejuk adalah ujian yang serius untuk semua warna. Oleh itu, untuk melindungi bunga dari fros, mulching tanah paling sering dilakukan. Keperluan prosedur ini bertambah jika tumbuhan mempunyai sistem akar terdedah. Biasanya, perlindungan untuk daisies musim sejuk di tanah terbuka dijalankan dengan bantuan habuk papan, gambut atau humus.

Ketebalan lapisan tanah mulsa untuk daisies tidak boleh melebihi 7 cm.

Bersahaja dalam penjagaan dan penanaman daisies boleh menjadi hiasan unik walaupun reka bentuk landskap yang paling indah. Frost-tahan dan amat indah, ia adalah sesuai untuk hiasan katil bunga dan kolam. A menghormati peraturan asas daisies mendarat di tanah terbuka, dan menjaga mereka, walaupun tukang kebun berpengalaman membenarkan untuk berkembang bunga yang cantik di atas katil bunga dan menikmati bunga indah mereka dalam musim.

Yang paling menarik mengenai daisy – video