berkedut naikMawar berkedut adalah pokok renek yang mencapai ketinggian tidak lebih daripada 2 meter. Cawangan tumbuhan boleh sama ada menembusi atau tegak. Bergantung kepada spesies, semak belukar akan menyebar di tanah atau berpaut kepada cabang dan batang tanaman tetangga, dengan itu memanjat jauh dari tanah.

Dia dicirikan oleh jenis daun yang tidak panik. Bagi bentuknya: ia boleh menjadi ovoid, epileptik, tajam.

Mawar berkedut dibezakan dengan kehadiran bunga besar dengan aroma yang dapat dilihat dengan jelas. Mereka boleh dikumpulkan dalam perbungaan, bersendirian atau biseksual. Diameter bunga bervariasi dari 1 hingga 12 sentimeter.

Corolla – dengan kelopak bebas. Ia terbentuk dengan 5 lobus teras, yang boleh mempunyai warna yang berbeza: putih, kuning, merah jambu, merah, merah gelap.

Penanam tumbuhan perlu mengambil kira bahawa tumbuhan memerlukan cahaya dan haba. Atas sebab ini, tapak pendaratan harus dipilih sedemikian rupa sehingga diterangi dengan baik oleh matahari, dilindungi dari angin. Semenanjung dengan tenang menahan panas 40 °.

Kesan udara sejuk, pengumpulan air cair atau pengairan akan mengakibatkan kematian semak belukar. Untuk mengelakkan ini, perlu mengeluarkan kelembapan akibat peranti saliran. Adalah diperhatikan bahawa tempat perlindungan tidak diperlukan untuk musim sejuk.

Sudah tentu, salah satu isu yang paling penting ialah pemilihan tanah yang sesuai untuk menanam bunga mawar yang berkedut. Pilihan optimum akan menjadi tanah yang lapuk, kaya dengan humus, lemah berasid.

Bunga-bunga cantik: gambar bunga ros berkerut

Putih berkedut naikCampuran tumbuhan ini adalah rintangan dedaunan kepada pelbagai penyakit, termasuk rasa hitam, cendawan bubuk. Dengan kejatuhan daun zamrud kuning terang, yang memberikan semak belukar yang tidak kurang menarik. Kepada semua, dedaunan sangat jarang dipengaruhi oleh perosak.

Related  Kenapakah perlu untuk memecahkan pokok buah-buahan pada musim bunga, masa itu

Bonus kecil untuk penternak kecantikan ini, yang dapat dilihat hanya dengan melihat gambar rose berkerut – pematangan buah dekoratif besar warna oren terang.

Bunga merah jambu mekar pada pertengahan bulan Jun, dan kadang-kadang lebih awal. Ini berlangsung selama 4 minggu. Selepas gelombang pertama berbunga, bunga baru terus muncul – sehingga frosts.

Tweak kecil: menimbulkan rosak berkedut

bunga merah jambu bunga berkedutPengeluaran semula berlaku secara vegetatif, menggunakan biji. Memupuk kerutan yang berkedut dengan menjatuhkan keratan ke dalam air akan gagal. Semua dipersalahkan untuk kerapuhan akar, yang diperoleh dengan cara ini. Apabila transplantasi, mereka sering mati.

Dalam rangka untuk berkembang semak mawar berkedut untuk berjaya, tukang kebun mesti mengikuti beberapa peraturan:

  • Menjalankan pemangkasan kebersihan pada musim bunga: mengeluarkan pucuk patah dan mati, juga mengeluarkan pucuk yang lebih tua dari 4 tahun. Adalah penting untuk memberikan semak bentuk: cawangan yang terlalu panjang dan telanjang harus dipendekkan.
  • Secara kerap memberi baja tambahan tumbuhan dalam bentuk baja kompos atau mineral. Ia perlu membuat besi dan magnesium.
  • Selepas gelombang pertama berbunga, pada musim panas, diperlukan untuk memberi makan mawar dari larutan mana-mana baja cecair – ini merangsang pertumbuhan bunga-bunga baru.
  • Jangan semburkan dedaunan mawar yang berkedut dengan bahan kimia, kerana ia sangat mudah terdedah kepada kesan ini. Ada kemungkinan bahawa daun akan dibakar.

Kerut yang rosak adalah pilihan yang sangat baik untuk menanam di taman bagi mereka yang ingin melihat tumbuhan tahan lasak yang tidak memerlukan banyak perhatian.

Rose berkedut – video