Buah epalBunga-bunga epal yang berlimpah di musim bunga, spesies pokok yang sihat menjanjikan hasil panen dari semua buah-buahan yang harum. Tetapi bunga apel jatuh, menyebarkan bumi dengan selimut, dan kemudian ovari mula jatuh secara senyap dan sederhana. Kenapa pokok epal membuang epal apa yang harus dilakukan, dan bukan membantunya membuahkan hasil?

Tanda kelaparan atau peraturan biologi tanaman

Seorang tukang kebun yang berhati-hati sentiasa dilihat oleh keadaan pokok epal, apa yang dia perlukan. Sekiranya semua langkah agroteknik dijalankan tepat pada masanya, maka sebab-sebab kejatuhan ovari adalah agak, dan juga masa mereka.

  1. Peraturan berbuah. Pokoknya mengeluarkan buah yang sama dengan makanan yang cukup.
  2. Pendebungaan yang buruk semasa berbunga, tidak ada ovari yang terbentuk.
  3. Jatuh akibat dari perkembangan hama ulat di taman.
  4. Ciri-ciri pelbagai dari segi kematangan.

Peraturan berbuah bermakna bahawa pokok apel memerlukan penjagaan yang tetap pada musim ini. Mengapa jatuh epal pada bulan Jun? Pohon yang sihat memerlukannya sentiasa dibekalkan dengan makanan. Pada masa yang sama, setiap peringkat pembangunan memerlukan pemakanan sendiri. Jadi, pada musim bunga dan sehingga Julai, pembajaan nitrogen diperlukan. Mereka diadakan secara berkala setiap dua minggu. Perlu diingat bahawa akar kecil yang paling aktif tidak terletak berhampiran batang, tetapi pada tahap sempadan mahkota pokok.

Untuk memberi makan, anda memerlukan bulatan stok keseluruhan. Ia perlu membuat alur kecil dan baja mengisi untuk merendam. Anda boleh menggerudi beberapa lubang dengan sekrup blok es untuk memancing musim sejuk dan mengisi penyelesaian nutrien di alur.

Pelan berpakaianBagaimana untuk memberi makan pokok epal semasa berbuah, dan dalam kuantiti apa, anda boleh membaca mengenai pembungkusan campuran baja atau dalam literatur rujukan. Pada bulan Ogos, baja dengan baja nitrogen dihentikan. Sekarang ia adalah asimilasi intensif kalium dan fosforus. Unsur-unsur ini akan membantu untuk mendapatkan hasil penuh epal dan menyediakan pokok untuk musim sejuk. Kalium adalah pertahanan pokok utama pada musim sejuk. Di samping itu, pada musim bunga, serangan aphid kurang pada taman seperti itu, ia tidak seperti jus, di mana tahap kalium meningkat. Sekiranya pakaian atas dilakukan pada waktu dan menyiram pokok epal secara tetap, persoalan mengapa epal epal runtuh pada bulan Jun tidak akan timbul. Aphids pada pokok epal dan bagaimana untuk menangani ia dibaca dalam artikel ini.Rawatan pencegahan pokok epal

Untuk mengekalkan hasil tuaian yang baik di dalam pokok yang sihat, perlu menyusun kebun yang banyak di taman ini. Tetapi dengan pengairan air, pengudaraan tanah diperlukan. Dengan kelembapan berlebihan, buah boleh dibuang.

Menumpahkan epal sebelum akhir musim boleh bermakna penuaian pelbagai. Oleh itu, apabila menanam pokok epal, anda harus mempertimbangkan apabila kematangan biologi buah-buahan datang dan mengeluarkannya dalam masa.

Perosak kebun dan memerangi mereka

Buah jeli pada epalKerosakan besar ke taman disebabkan oleh perosak. Di antara mereka, harus dicatat serangga, yang merosakkan buah dari dalam, memusnahkan ruang benih dan menyebabkan sampah buah. Pada musim gugur Ogos, biasanya hanya epal cacing. Sebabnya adalah perosak rama-rama epal. Langkah-langkah untuk memerangi ia diketahui. Tetapi keberkesanan rawatan yang dilakukan bergantung pada ciri-ciri dalam perkembangan serangga.

Related  Tangki kaset untuk menanam benih tumbuhan sayur-sayuran dan bunga

Peminat tukang kebun perlu tahu bahawa rama-rama yang dibentangkan dalam rajah itu boleh merosakkan pokok itu, memakan larva dengan sehingga 700 buah buah setiap musim untuk dua penerbangan. Setiap rama-rama meletakkan sehingga 120 biji telur. Caterpillar merosakkan 3 fetus semasa tempoh pembangunan. Pada musim panas, sehingga 3 populasi berkembang di wilayah selatan, di utara. Biologi rama-rama adalah sedemikian rupa sehingga musim sejuk ulat di kulit pohon, tumbuhan tetap dan di tanah.

Caterpillar ulatPada musim bunga, ia pupates, dan penerbangan rama-rama bertepatan dengan akhir berbunga taman. Tahun dilanjutkan, dalam tempoh 39 hari selepas akhir berbunga intensif, kemudian bergantung kepada keadaan cuaca, tetapi mungkin sehingga 90 hari. Oleh itu, tanpa rawatan kimia pokok epal dari perosak pada musim panas, taman ini boleh kehilangan sebahagian besar tanaman.

Langkah-langkah kawalan terhadap epal apel:

  • pembersihan dan pembasmian kuman, bekas dan stor;
  • menyembur dengan racun serangga pada awal penerbangan intensif rama-rama setiap generasi;
  • pemasangan perangkap pheromone;
  • penggunaan persediaan pengawal selia pembiakan;
  • Penanaman varieti yang kurang terdedah kepada perosak.

Pokok epal memotong sebagai perjuangan dengan rama-ramaPembersihan diperlukan bukan sahaja untuk bulatan yang dipenggal, tetapi juga untuk kulit yang terkelupas, kerana ulat-ulat tersembunyi di mana-mana keretakan yang mudah diakses. Memusnahkan mereka di musim sejuk boleh membekukan pada 30 darjah selama lima hari. Oleh itu, musim panas yang panas menyebabkan wabak perosak yang besar pada musim bunga. Pada masa yang sama, pemprosesan musim bunga taman akan mengurangkan bilangan orang sedikit.

Ular berubah menjadi pupa dan selesai kitaran pembangunan kupu-kupu hanya pada akhir berbunga kebun, apabila ovari muncul, dan ada tempat untuk meletakkan testis. Ia mewakili satu titisan lut semitransparent kira-kira satu milimeter. Ia ditangguhkan satu demi satu ke daun atau buah terikat. Dan hanya daripada lebih daripada seratus. Oleh itu, apabila muncul, rama-rama perlu dimusnahkan pada minggu pertama, sehingga mereka mempunyai masa untuk meneruskan ke batu itu.

Pembersihan kulit mengelupasInsektisida memusnahkan rama-rama yang telah menetas. Tetapi masa penampilan mereka terbentang. Oleh itu, dua rawatan perlu dijalankan dengan selang 10 hari. Ubat ini digunakan secara kimia dan biologi. Penggunaan persiapan khas untuk rawatan tunggal semasa penerbangan massa selepas berbunga adalah berkesan. Persediaan insergar yang dicadangkan (25% sp, 0.6 kg / ha) dan admiral (10% daripada e, 0.6 l / ha) akan membantu mengurangkan angka dalam generasi pertama menjadi tidak penting.

Related  Persimmon tomato yang manis dan manis: ciri-ciri dan keterangan pelbagai

Perangkap pheromone, kapal dengan cecair dengan bau buah, menarik cahaya, semua orang menggunakan tukang kebun dalam perjuangan untuk menuai. Dalam perangkap ini, wanita tenggelam, yang memerlukan kelembapan dan pemakanan.

Ia adalah perlu untuk membersihkan epal yang jatuhCaterpillar terus pupus epal yang jatuh. Oleh itu, bangkai harus dikumpulkan dan dikebumikan jauh ke dalam bumi, supaya ulat tidak dapat keluar. Pada masa yang sama, sabuk belalang ditetapkan, di mana ulat teratur dipilih.

Jenis apel lewat kurang rosak oleh perosak. Stabil dianggap jenis seperti Antonovka, kunyit Peptin, Tellisaare.

Untuk mendapatkan hasil panen apel dari pokok itu, ia perlu mewujudkan syarat untuk dia memenuhi epal pelik yang lazat. Untuk melakukan ini, makan, air dan melindungi daripada perosak.

Menumpahkan buah dari pokok – video