bunga begoniaAntara pelbagai besar tumbuh-tumbuhan taman dan dalaman tidak boleh gagal untuk menyerlahkan bunga ini sebagai begonia yang, penanam kegemaran di seluruh dunia untuk jumlah besar spesies, jenis dan kacukan, yang boleh memilih untuk berkembang di taman-taman, di balkoni, dalam keadaan bilik.

Begonia adalah tumbuhan monoecious, iaitu, bunga jantan dan betina terbentuk di atasnya. Ini bermakna bahawa untuk pematangan buah-buahan dan penampilan biji, tumbuhan semacam itu perlu disebarkan oleh serangga, atau dalam pendebungaan tiruan (di rumah, misalnya).

Jenis begonias

Para saintis tahu lebih daripada 900 jenis begonia, foto dan nama yang dapat dilihat di bawah. Oleh itu, menurut kaedah pembiakan, kita boleh membezakan:

  • Begonia tuberous (bahagian bawah tanah diwakili oleh umbi, yang digunakan untuk pembiakan);
  • Begonia (bahagian bawah tanah – rhizome tebal, dengan mana anda boleh mengeluarkan semula tumbuhan);
  • Budidaya Begonia (tidak berlipat ganda dengan bahagian bawah tanah, terutamanya biji).

jenis begonias foto dan nama

Jenis begonias berikut dibezakan mengikut bentuk bahagian di atas tanah:

  • Shrub (Shrubs);
  • Herba;
  • Semi-shrub.

Shrub Begonia, gambar yang dibentangkan di bawah ini, kelihatan hebat di taman musim sejuk, juga menghias loggias dan balkoni. Ia tidak menentu, lebih suka pencahayaan yang baik, penyiraman sederhana dan kelembapan, tidak bertolak ansur dengan cahaya matahari langsung. Ketinggian boleh mencapai dua meter, bergantung pada variasi, boleh diliputi dengan bunga sederhana, dua atau fimbriated.

begonia belukar

bentuk begonias Grassy digunakan untuk menghias bunga katil dan rabatok, mereka mempunyai ketinggian kecil, padat, bunga sederhana, tetapi dengan semua masa berbunga panjang yang berbeza ini, bersahaja, mudah untuk dipadankan dengan pelbagai jenis tumbuhan tahunan, seperti warna ungu tua, cineraria, ageratum.

begonia

Berkenaan dengan ciri-ciri penjagaan, maka perlu diperhatikan bahawa versi begonia ini, foto yang dapat dilihat di atas, seperti yang lain, memerlukan penyiraman dan penempatan yang berhati-hati di kawasan dengan pencahayaan yang baik.

Varieti dalaman begonias

Dalam keadaan bilik, dua jenis begonias ditanam – hiasan-hiasan dan berbunga.

begonias hiasan dan daun luruh suka timur, tingkap barat, tidak suka cahaya matahari langsung, adalah tahan naung, tanah di dalam periuk harus lembap, tetapi tidak basah, zasushivat permukaan tanah tidak disyorkan, ia boleh membawa kepada kematian sebahagian besar daripada akar halus, yang bertanggungjawab untuk penyerapan air, dengan nutrien yang dibubarkan di dalamnya.

Related  Ciri-ciri pelbagai, penanaman dan penjagaan actinidia colomicta

Spesies hiasan dan ranting begonias foto dan nama:

begonias Imperial dan Diraja

apa-apa pengubahan begonias tidak bertolak ansur dengan draf dan suhu rendah, ideal, tumbuhan ini perlu mengandungi pada suhu 20-23 ° C, memberi makan kepada warna-warna ini perlu baja dengan kandungan yang tinggi nitrogen dan kalium, yang menyumbang kepada perkembangan yang sihat jisim daun penuh.

Ia juga harus diperhatikan bahawa dalam hal tidak boleh disembur begonias dekoratif dan gugur! Ini boleh menyebabkan kesan pada daun, keruntuhan petioles dan plat daun.

Foto begoni seperti ditunjukkan di bawah:

begoniasSpesies berbunga begonias, tumbuh dalam keadaan bilik sangat pelbagai. Di antaranya ada tumbuh-tumbuhan yang boleh berkembang sepanjang tahun, terdapat juga bentuk-bentuk yang memerlukan masa rehat. Mereka mekar pada musim bunga dan musim panas ke musim luruh menyiram mereka beransur-ansur, dan selepas kilang jatuh daun, berhenti di semua ubi yang ditarik keluar dari periuk, dibersihkan dari tanah dan disimpan dalam habuk kayu atau pasir di tempat yang sejuk dilindungi daripada cahaya.

Lebih dekat ke musim bunga, umbi ditanam semula dalam periuk, di tanah yang longgar, ringan, berudara yang baik, mula menyiram sederhana. Perlu diperhatikan bahawa saiz periuk haruslah kecil, yang akan menimbulkan banyak tumbuhan berbunga. Begonias berbunga paling baik ditempatkan di tingkap timur atau tenggara, tetapi pada masa yang sama dilindungi dari matahari aktif, untuk mengelakkan terbakar daun.

Suhu kandungannya semasa tempoh aktif berbeza dari 22 hingga 26 ° C. Penyiraman harus banyak, tetapi anda tidak perlu membenarkan genangan kelembapan, yang membawa kepada perkembangan reput pada ubi. Berhubung dengan pembajaan, maka untuk tujuan ini perlu menggunakan baja mineral kompleks dengan peningkatan kandungan fosforus dan dos nitrogen yang dikurangkan.

Related  Kenapa mawar tidak berbunga – kesilapan utama penanam bunga

Begonia dianggap bunga agak aneh yang memerlukan pemantauan dan perhatian, tetapi dengan penjagaan yang betul, kilang itu akan berterima kasih kepada anda cantik hijau terang dan indah bunga halus.

Video: begonia – jenis, penjagaan dan pemindahan