kunci selamat di pintu pagarPerlindungan rumah persendirian daripada penembusan yang tidak diingini menyediakan pagar yang boleh dipercayai dan kunci berkualiti pada gawang. Peranti ini boleh terdiri daripada pelbagai reka bentuk dan tahap kebolehpercayaan.

Jenis kunci untuk pintu masuk

Kunci berbeza mengikut jenis berikut:

 • berengsel;
 • invois;
 • dalaman (mortise);
 • elektromekanikal;
 • elektromagnetik;
 • gelombang radio.

Yang pertama memasuki padlocks, hari ini yang paling menuntut overhead dan peranti mortise.

Padlocks

kunci berkodModel kunci adalah universal untuk pemasangan, kerana ia sesuai untuk wicket dari sebarang reka bentuk. Mereka boleh dipercayai dalam operasi, mempunyai harga yang mudah dan sentiasa tersedia dalam pelbagai jenis. Untuk meningkatkan perlindungan terhadap pecah rumah dalam versi moden, lengannya diperbuat daripada kabel berkekuatan tinggi.

Overhead

Kunci overhed untuk pintu gerbangKunci overhed pada wiket papan beralun mudah dipasang, struktur mengunci mempunyai tahap kebolehpercayaan yang mencukupi. Lubang kunci boleh di kedua sisi gawang atau hanya dari luar, dan di dalamnya adalah pemegang. Dari sudut pandang praktikal, pilihan pertama lebih pelindung daripada yang kedua.

Menurut reka bentuk, kunci overhead boleh menjadi jenis yang sama (dengan rahsia dalaman) dan kunci silinder (juga dikenali sebagai kunci bahasa Inggeris).

Kunci kunci di pintu gerbang cukup kuat dan pasti dapat melindungi dari memecahkan mekanisme kerja dalam bentuk piring dengan pemotongan yang berbeza. Kehadiran kunci di kedua belah pihak boleh dipertimbangkan, sebaliknya, kebaikan daripada kelemahan, kerana ia meningkatkan perlindungan wilayah. Cemerlang untuk kegunaan luaran.

Kunci silinder adalah saiz dan berat yang kemas, reka bentuk rasional: cukup untuk mengubah teras peranti (larva), meninggalkan kunci yang sama. Peranti mengunci ini tidak bertolak ansur dengan keadaan cuaca (pembekuan, kelembapan, debu, sampah), oleh itu mereka memerlukan penjagaan yang berasingan: ceruk khusus dari sorotan dan rawatan teratur dengan gris khas semasa tempoh sejuk.

Related  Pemanas inframerah: jenis dan peraturan pilihan

Kunci overhead adalah permintaan tinggi. Pada harga yang berpatutan anda boleh membeli peranti yang diperlukan berkualiti tinggi.

Kod

kunci berkodSangat popular sekarang ialah kunci gabungan di pintu pagar, yang tidak dapat dipecahkan atau dibuka dengan kunci induk. Peranti dibuka dengan set cip yang betul, yang boleh ditukar sebanyak yang dikehendaki. Tidak perlu kunci dan pendua.

Rak

rak dan kunci pinionTerdiri daripada bolt, yang bergerak melalui gelung apabila anda membuka dan menutup kunci. Tahan lama dan tahan lama, tetapi kerana kesederhanaan reka bentuk, kunci mudah dipalsukan. Di samping itu, kunci kepada bolt rak sangat rumit dan sukar untuk dibawa bersama mereka.

Kunci lemah

Kunci mortiseIa dipasang di hujung pintu, mempunyai dimensi kecil, pilihan reka bentuk dan model yang besar. Dengan sendirinya, kunci adalah selesa dan boleh dipercayai dalam operasi, tetapi ia tidak akan memberikan perlindungan mutlak terhadap penggodaman.

Elektromekanik

kunci elektromekanik untuk pintu gerbangTerdapat pilihan overhead dan mortise. Bekerja dari elektrik atau kuasa autonomi. Sistem yang sangat baik dalam operasi dan dari segi tahap perlindungan terhadap penggodaman. Kunci elektromekanik pada gawang, apabila ditutup, menolak rod berkuasa yang dapat menghalang masuk ke wilayah dari penembusan yang tidak diundang.

Kawalan jauh pengubahsuaian ini membolehkan pelawat memasuki butang tersebut. Kunci boleh dibuka dengan kunci elektromagnetik (seperti sistem interkom), dengan kod yang ditetapkan atau mekanik sekiranya berlaku ketiadaan lama.

Harga padat tidak merugikan, kerana ia sepenuhnya sesuai dengan fungsi peranti.

Elektromagnet

kunci elektromagnet di pintu pagarBahagian kerja kunci jalan elektromagnetik untuk gawang, berbeza dengan jenis sebelumnya, adalah magnet. Dioperasikan dengan kehadiran elektrik atau sumber kuasa autonomi.

Untuk membuka peranti, penyerang perlu mengatasi daya tarik lebih daripada setengah tan. Terdapat struktur yang sangat kuat di mana tujahan magnet dua kali lebih besar. Peranti dibuka dengan kunci kenalan khas, yang diaktifkan oleh medan magnet mekanisme kerja.

Related  Sirkulasi air panas melalui dandang

Set-set kunci elektromagnetik pada wiket mengandungi:

 • kunci dengan pengikat dan selat;
 • bekalan kuasa untuk memastikan bekalan kuasa tidak terganggu;
 • butang untuk pembukaan jarak jauh dari wiket dari bahagian dalam;
 • kunci (kad, cincin utama);
 • pengawal untuk mengawal kunci;
 • pembaca maklumat invois (mengiktiraf kunci atau kad dari kit).

Untuk memastikan unit pelindung tidak haus, dan bahagiannya tidak dipindahkan dari kesan yang tiba-tiba, pintu lebih dekat diperlukan semasa memasang.

Gelombang radio

kunci gelombang radio di pintu pagarBekerja dengan gelombang radio, sama dengan penggera kereta, mempunyai panel kawalan untuk jarak sehingga 100 meter. Varian reka bentuk adalah berbeza: dengan kunci dan tanpa ia (hanya dengan alat kawalan jauh). Skema peranti kunci elektronik di pintu pagar adalah tahap kebolehpercayaan yang tinggi dari pemecahan.

Cara memilih model yang diperlukan

Terlepas dari reka bentuk, peranti pengunci yang berjaya mesti mempunyai:

 • ketat untuk mengekalkan kecekapan mekanisme (badan tertutup rapat tanpa celah dan celah lebar);
 • rintangan kepada suhu minus;
 • tahap perlindungan yang mencukupi;
 • kemungkinan untuk menutup pintu dengan kunci pada kedua-dua pihak.

Jika anda memerlukan dipercayai dan pada masa yang sama, kunci yang murah, maka anda boleh memilih pilihan hinged dan overhed. Kunci elektrik dari prestasi mekanikal atau magnet tidak akan mampu untuk semua orang, tetapi setelah menghabiskan, pemilik rumah tidak akan risau tentang melindungi rumahnya.

Pemasangan kunci

gembok mengunci diriAdalah mudah untuk memasang kunci di pintu pagar dengan tangan anda sendiri. Sebagai contoh, untuk pemasangan kunci overhed anda perlu:

 • mesin kimpalan;
 • Bulgaria (alat sejagat untuk memotong dan mengisar dalam kes logam ini);
 • gerudi.

Selain alat, bar logam (jika ia tidak dikimpal dalam pembuatan kerangka wiket), plat keluli 3 mm (untuk plat kaunter), segitiga, penanda mesti berada di tangan.

Related  Penjana petrol: mana yang lebih baik untuk memilih untuk kediaman musim panas?

Pemasangan peranti pengunci bergantung pada reka bentuk dan bahan gawang. Bagaimana untuk memasang kunci pada wiket dari papan beralun? Untuk mekanisme mengunci overhead, anda perlu mengimpal bar salib (jika tidak pada mulanya) pada ketinggian 1 m dari tanah. Ia akan berfungsi sebagai titik penetapan untuk istana.

Salah satu lubang pelekap mesti ditandakan pada tahap ahli salib. Peranti itu sendiri mungkin berada di bawah bar atau di atasnya. Melampirkan kunci ke bahagian dalam gawang, tandakan tempat untuk lubang lain. Kemudian gerudi lubang yang diperlukan untuk mengunci, mengendalikan, mengunci rod (palang).

Untuk memasang bahagian kawin pada sokongan, lubang untuk bolt ditandakan. Wiket harus ditutup sementara mekanisme penguncian dibuka. Kemudian bar dikimpal dan alur yang diperlukan digerudi di atasnya.

Untuk memasang kunci mortik, anda mesti membuat kotak (niche) profil atau sudut logam terlebih dahulu, yang melindungi kunci dari hujan, salji, kotoran dan debu. Kotak yang disediakan dikimpal pada bingkai pintu.

Langkah seterusnya ialah menandakan alur masa depan untuk mengikat tali dan lubang pengikat. Alur yang dipotong oleh Bulgaria dan lubang gerudi dibersihkan.

Letakkan kunci jalan untuk gawang di ceruk siap, padanya dengan skru mengetuk diri dan semak operasinya dalam tindakan. Sekiranya kunci tidak dirampas, masukkan pemegang dengan batang penghubung dan ketatkan bolt. Untuk keselamatan, semak semula kerja kunci untuk kekurangan warpage. Tindakan akhir ialah pemprosesan peranti pengunci dengan pelinciran khas, menutup kotak.

Pilihan yang tepat bagi kunci untuk gawang dari papan beralun, pemasangan yang cekap dan tepat akan dapat melindungi para penyewa dengan pasti, memberikan mereka kemudahan keamanan dan moral.

Bagaimana untuk memilih kunci elektrik untuk wicket – video