saliran di sekitar rumahAir mempunyai kesan merosakkan, jadi saliran di sekitar rumah harus menjadi tugas utama pemilik struktur swasta. Sekiranya dinding mula disekat atau cendawan acuan kelihatan, dan lopak muncul di ruang bawah tanah, maka proses pemusnahan bangunan sudah bermula. Akibat daripada ini adalah keretakan dan gangguan pintu, serta tingkap yang mengerikan. Anda boleh membuat sistem kalis air yang boleh dipercayai sendiri, walaupun ini boleh menjadi proses yang agak rumit. Tetapi hasilnya adalah bahawa saliran di sekitar rumah dan kawasan buta akan berjaya saling melengkapi, serta mewujudkan perlindungan yang boleh dipercayai dari perumahan dari kemusnahan kawasan buta di sekitar rumah

Kepentingan Perancangan

Merancang sistem saliran di sekitar rumahTerdapat beberapa sebab umum mengapa hujan dan air cair berkumpul di pangkalan bangunan. Banyak bergantung pada:

 • jenis tanah (tanah liat mempunyai konsistensi likat, jadi kelembapan mengalir dengan perlahan);tanah liat di laman web ini
 • keadaan iklim (lebat salji yang lebat atau hujan lebat);
 • paras air bawah tanah yang tinggi.

Akibatnya, aliran intensif kerap melemahkan asas. Semasa pencairan simpanan salji air bawah tanah naik, dan tanah mula tenggelam. Tanpa sistem saliran yang baik, anda tidak boleh melakukannya tanpa ia.

perobohan bangunanWalau bagaimanapun, sebelum anda membuat saliran di sekitar rumah, anda perlu mempertimbangkan perkara-perkara berikut:

 1. Ciri-ciri asas: jenis (buasir, papak, linear) kedalaman, bentuk dan pemprosesan.jenis asas
 2. Ground. Komposisi dan kualitinya. Sekiranya ia lemah, ia perlu untuk menguatkan dinding parit.jenis tanah
 3. Jawatankuasa Tanah diwajibkan memberi maklumat mengenai kejadian air bawah tanah, serta sumber-sumber lain.kejadian air bawah tanah
 4. Kenal pasti tempat paling terdedah di mana kelembapan yang paling terakumulasi. Untuk melakukan ini, anda perlu meneroka kawasan setempat – kecenderungan tapak, serta pembentukan lekukan.topografi
 5. Tempoh kerja hanya musim panas. Oleh kerana cuaca juga berubah, perlu membuat kanopi khas. Pada papan membaiki filem plastik dan dipasang di atas saliran masa depan asas. Kemudian hujan tidak akan mencuci sempadan parit.
 6. Kompleks kerja agak susah payah. Ini sering mengambil masa dua atau tiga bulan.

Semua penyediaan ini akan berakhir dengan skim yang direka dengan teliti untuk sistem kalis air. Perlu diperhatikan tempat-tempat di mana pemeriksaan dan telaga penyimpanan akan ditempatkan. Hitung kuantiti bahan habis:

 • paip;paip untuk saliran
 • runtuhan tanah / tanah liat;batu dihancurkan
 • kain geotekstil;kain geotekstil
 • pasir;
 • kelengkapan untuk paip penyambung, serta pita penebat;
 • kerikil.

jenis paip untuk sistem perparitanIni memerlukan alat yang berbeza. Ini termasuk beberapa jenis penyodok: bayonet dan spade. Kereta sorong perlu mengambil lebihan tanah, dan perforator – untuk membuat lubang. A pickaxe, pisau alat tulis dan aksesori lain tidak akan mengganggu tuan.

Arahan Langkah demi Langkah untuk Pembinaan Sistem Saliran

skim saliran keratan rentasTerdapat beberapa pilihan untuk memasang sistem saliran ini. Ada yang menggali parit biasa sepanjang perimeter bangunan. litar saliranMemperkukuhkan mereka dengan papan atau bahan lain. Kekurangan struktur sedemikian – merosakkan seluruh kawasan tapak dan dengan cepat menjadi tidak dapat digunakan.

kanvas konvensionalSaliran ribut (saliran permukaan di sekitar rumah) dipasang di bawah cerun tertentu ke pangkalan. Mereka terdiri daripada paip, bahagian atasnya diwakili dalam bentuk kisi, menunda serpihan. Sebaliknya, saluran atau dulang khas boleh digunakan. kumbahan ributKelembapan yang tidak perlu akan masuk ke dalamnya dan mengalir ke ruang yang disediakan untuknya. Parit semacam ini sesuai untuk kawasan dengan iklim yang lembap, di mana hujan dan banyak salji sangat kerap.saliran permukaan

Yang paling tahan lama dan boleh dipercayai adalah kalis air zasypnaya. Bagi setiap jenis asas rumah terdapat skim untuk memasang saliran sedemikian. Contohnya, sebelum permulaan banjir papak, peranti saliran mesti diletakkan. Jika tidak, anda perlu menggeram sedikit. Ini tidak terpakai kepada pita dan sokongan tiang.

Penyediaan

penggalian parit di sekitar rumahSegala-galanya bermula dengan penggalian pangkalan bangunan. Plat mesti dibersihkan dengan sempurna dari kotoran dan bahan binaan. Mereka mesti kering dengan teliti. Kemudian, bahagian luar dinding ini dirawat dengan cara ini:

 • buku asas dengan bituminous-kerosene;
 • memohon mastic, dibuat berdasarkan bitumen;
 • pada permukaan yang masih kering melekatkan mesh untuk puttying (bahagian menjadi 2 mm);
 • Lapisan bahan salutan seterusnya harus digunakan 24 jam selepas sebelumnya telah dikeringkan.

rawatan asasKesimpulannya, adalah disyorkan bahawa burrs dibersihkan dengan kertas pasir supaya permukaan menjadi halus. Apabila semuanya siap, anda boleh memulakan proses utama.memanjangkan mesh kepada mastic

Dimensi parit

menggali paritPelan tapak yang telah dirancang terlebih dahulu, walaupun yang paling primitif, akan membantu menandakan wilayah dengan betul dan membelanjakannya secara ekonomi. Sistem saliran asas merangkumi sistem parit yang digali dengan betul dan paip yang dipasang dengan selamat. Trenches hendaklah mematuhi parameter berikut:

 • jarak dari bawah tanah tidak kurang daripada satu meter atau 1.5 m;
 • lebar dikira seperti berikut: kepada diameter paip menambah 20 cm;
 • kedalaman 50 cm di bawah pangkalan bangunan;
 • lereng meningkat ke tempat di mana cecair dikumpulkan (1 cm melalui setiap meter).

Plastik, asbestos-simen dan paip seramik berjaya digunakan dalam pemasangan sistem saliran. Pengilang menghasilkan versi polimer barang-barang ini, yang diliputi dengan kulit khas. Saluran penapis bukan tenunan ini melindungi bekas daripada pembentukan enapcemar.

skim trompetUntuk membuat kecenderungan yang diingini, anda perlu menuangkan pasir. Selepas itu, peranti khas dipadatkan parit digali dan meliputi lapisan 10 cm iaitu campuran pasir. Lagi mengelak bahagian bawah, memeriksa tahap cenderung.

Pemasangan paip

peletakan paip saliranApabila parit sudah siap, mereka perlu padat dengan bahan geotekstil. Setiap bahagian tepi harus menonjol 30 cm atau lebih, bergantung pada lebar parit. Pada kanvas untuk tidur besar runtuh kerikil / kerikil, menyesuaikannya ke cerun parit. Meletakkan peranti perparitan paip di sekitar rumah adalah seperti berikut:

 • membuat lekukan kecil di runtuhan (di bawah paip);
 • Letakkan mereka di tengah, sedikit membongkok dan menekan;
 • sambung kelengkapan dengan kelengkapan;
 • tertidur dengan runtuhan (lapisan dari 10-20 cm);
 • Kain geotekstil menyambung dan menjahit tepi dengan benang atau gam bersama dengan pita.penggunaan kain geotekstil

Untuk memastikan tiada kebocoran di persimpangan paip, penggulungan digunakan. Beberapa lapisan pita untuk penebat – jaminan ketat sistem.

Semua saluran plastik mesti disambungkan ke paip utama, yang menghilangkan kelembapan ke penerima air. Kemudian gunakan pasir sungai untuk mengisi jumlah parit. Di atasnya, tuangkan tanah yang tersisa untuk membentuk taburan yang baik. Di bawah pengaruh faktor-faktor luaran, tanah masih akan diselesaikan. Akibatnya, gundukan itu akan sama dengan ufuk dan tanpa pembentukan kemurungan.

saliran air dari saliranSemasa kerja-kerja ini, anda mesti sentiasa memeriksa cerun yang dipilih. Untuk melakukan ini, anda boleh memajukan tali atau tali sepanjang rumah, yang akan berfungsi sebagai tahap.

Telaga air / telaga

pengambilan air dari paip saliranUntuk air dalam saliran di bawah rumah tidak terkumpul, ia perlu ditarik balik. Ini boleh dilakukan dengan bantuan telaga khas. Lebih-lebih lagi, mereka diperlukan untuk membersihkan sistem secara sistematik dan kerap memberi perkhidmatan kepada sistem. Dalam telaga-telaga ini, yang harus dikeluarkan dari bangunan pada jarak 5 m, semua kelembapan yang berlebihan dikumpulkan. Mereka dipasang di bawah paip pembetung (setiap 1 m), tetapi tidak pada peringkat dengan air bawah tanah. pandangan telagaProjek moden menunjukkan bahawa terdapat empat sumber air tersebut di tapak, di setiap sudut tugas.

Menurut piawaian, sistem saliran disediakan dengan empat jenis pemeriksaan telaga, dan dua – tangkapan. Satu dipasang ke sistem kumbahan ribut.

pengumpul dan pemungut airTelaga di titik terendah akan lebih mendalam daripada yang lain. Diameternya bergantung pada saiz bekas dipasang di dalamnya:

 • takungan plastik;
 • pembinaan dikimpal;
 • cincin konkrit bertetulang;
 • pembinaannya.

tangkapan dari cincin konkrit dan laras plastikDi bahagian bawah lubang untuk meletakkan geotekstil, dan kemudian melampirkan bekas ke tanah, supaya ia tidak bergerak sekiranya berlaku tanah runtuh. mengisi kekosongan dengan kerikil dicampur dengan tanah.

Dalam beberapa kes, saliran di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri memerlukan kos tambahan. Titik penerima boleh diletakkan perintah magnitud yang lebih tinggi daripada paip kumbahan, maka pemasangan pam diperlukan. Kadangkala saluran paip tidak cukup dalam, jadi anda perlu meletakkan kabel pemanasan.

sistem saliran di kawasan pinggir bandarSemua prosedur yang sihat dan mahal ini berbaloi. Lagipun, pemilik boleh melindungi biara daripada kesan kelembapan yang berbahaya. Hanya saliran yang berkualiti di sekitar rumah menyumbang kepada ini. Ia dipasang dalam beberapa cara. Setiap tuan memutuskan untuk dirinya sendiri yang mana yang hendak dipilih.

Video tentang sistem saliran di sekitar rumah