pemangkasanSebelum aprikot membentangkan tuaian pertama, ia akan mengambil banyak kerja. Salah satu teknik agroteknik wajib untuk pembentukan mahkota ialah pemangkasan aprikot. Ia tidak mencukupi untuk membeli alat, anda perlu memahami makna operasi, dan belajar cara melakukannya dengan betul, membezakan pinzirovok, prishchipku, mengejar. Adalah penting untuk membuat cawangan buah yang betul. Tenggelam, tidak pada masa yang dipangkas, anda boleh membunuh pokok buah-buahan.

Jenis pemangkasan benih dan pokok buah-buahan

Melihat dengan teliti pada aprikot buah-buahan, anda dapat melihat bahawa ada pokok-pokok bentuk yang berbeza, tetapi mereka semua mempunyai mahkota yang jarang, dibentuk oleh teknik pemangkasan aprikot khusus.

Pokok ini menerima beberapa jenis pemangkasan sepanjang musim:

 • membentuk;
 • mengawal selia;
 • reduktif;
 • kebersihan;
 • meremajakan.

Membentuk pemangkasan diperlukan untuk membuat cawangan satu tahun, membentuk cawangan peringkat pertama.

litar pembentukan mahkotaPada gambar rajah, mahkota aprikot tidak mempunyai mahkota. Pembentukan bertahan 4 tahun, sebelum permulaan berbuah.

Satu lagi cara membentuk. Pada musim bunga pertama, 2 batang ditinggalkan pada anak benih yang ditanam, batang pusat dipendekkan dengan 30 cm, dan ranting antara cawangan kiri tier pertama ditekan ke atas batang, menunjuk ke bawah. Semua cawangan dipendekkan. Pada bulan Mei, keluarkan pucuk yang tidak perlu dengan secubit, dan pada musim panas pastikan bentuk mengejar peringkat bawah dan mencubit. Pada tahun berikutnya, peringkat kedua juga terbentuk dari cawangan atas dengan pemangkasan aprikot. Dari cawangan kelima tahap ketiga dicipta, dan pokok itu memperoleh bentuk padat, kemas.

Semua cawangan dipendekkan setiap tahun, meninggalkan mahkota yang jarang berlaku. Pokoknya dipangkas. Resepsi merangsang pertumbuhan tumbuhan vegetatif dan mempercepatkan pembiakan. Skim pemangkasan aprikot muda pada musim bunga ditunjukkan dalam angka:skim pemangkasan aprikot muda

Related  Pilih untuk kacang taman anda

Selanjutnya, semua jenis pemangkasan menghalang penambahan mahkota dan membentuk pokok untuk pencahayaan yang lebih baik oleh matahari.

Apricot mengikat tunas buah 30 cm dari bahagian atas ranting muda. Cawangan bearing buah berterusan selama 2 tahun. Pada masa akan datang, ia tidak menghasilkan tanaman, ia perlu membentuk ranting buah-buahan baru.

Mengatur penanaman membolehkan anda menyimpan tanaman. Tetapi aprikot mengikat semua buah-buahan, tidak kira berapa banyak bunga. Oleh itu, peraturan penuaian dengan cara mengeluarkan cawangan buah yang tidak berlebihan tidak membenarkan kita melemahkan pokok itu.

Meremajakan pemangkasan aprikot diperlukan untuk merangsang penampilan pucuk baru, di mana tanaman terbentuk. Kaunter penerimaan tetamu membolehkan anda kembali pemuda kedua ke pokok lama.

pemangkasan kayu lamaPemangkasan pokok lama dilakukan mengikut skema:

 • pokok tua berusia lebih dari 5 tahun;
 • memendekkan tangkapan batang, mewujudkan keadaan untuk pertumbuhan pertumbuhan muda;
 • sebahagian daripada cawangan lama harus ditinggalkan sehingga luka dari pemangkin kardinal pertama telah sembuh.

Apabila meremajakan meremajakan, kayu lama perlu dikeluarkan secara beransur-ansur. Sekiranya operasi dijalankan sekaligus, pokok itu tidak akan sembuh, ia akan mati.

Oleh itu, apa sahaja yang dipanggil pemangkasan, ia bertujuan untuk meningkatkan daya hidup dan kesuburan pokok itu. Oleh itu, penting untuk menjalankan pemangkasan, dipandu oleh peraturan:

 • Sekurang-kurangnya boleh mencederakan pokok, tutup setiap potong dengan bar taman;
 • gunakan pemangkasan musim panas aprikot, penyingkiran pucuk nipis, mengejar, mencubit, untuk memohon sekeping mungkin mencederakan kepingan ke cawangan yang berlapis;
 • Anda tidak boleh memangkas pada awal musim bunga, tetapi anda perlu menanam sebelum aliran sap;
 • Pemangkasan musim luruh hanya dilakukan untuk varietas awal dan menengah;
 • tahu cara pemangkasan yang betul dan memiliki alat kebun;
 • ia perlu mengambil kira kebangkitan buah pinggang, keupayaan membentuk menembak aprikot.

Related  Cherry untuk rantau Leningrad: jenis, ciri penanaman dan penjagaan

Sebelum anda memulakan pembentukan pokok, adalah idea yang baik untuk menonton kursus latihan pemangkasan aprikot pada musim bunga – video untuk pemula:

Pemangkasan musim bunga

pokok aprikot yang dipotongSebaik sahaja warna kulit pohon aprikot berubah, dan jus mula memberi makan kayu, masa kerja musim bunga datang. Segala-galanya yang membimbangkan pembentukan aprikot muda dan berbuah perlu dilakukan sebelum rupa kerucut hijau. Pada masa yang sama, pemangkasan sanitasi dan peremajaan dilakukan. Dalam operasi, semua kepingan membawa kepada buah pinggang. Adalah penting untuk membuat cerun yang betul, arah pemotongan dan jarak ke buah pinggang.

peraturan untuk memotong cawanganPotongan yang betul sangat penting untuk penyembuhan luka yang cepat. Anda perlu mempunyai instrumen yang tajam, untuk mengamalkan dan mengendalikan tangan anda di atas batang-batang pokok yang tandus. Pada masa yang sama, anda boleh membersihkan mahkota dan mengeluarkan cawangan yang tidak perlu yang tumbuh ke dalam, diarahkan ke batang pokok.

Pemangkasan musim panas

pemangkasan musim panasPenjagaan aprikot pada musim panas termasuk pemangkasan musim panas awal dan lewat. Pada awal lagi, mengejar dipanggil mengejar. Pemangkasan awal dilakukan pada awal bulan Jun. Ia menggalakkan pertumbuhan pesat kehijauan. Pucuk yang baru terbentuk mempunyai masa untuk membentuk tunas buah – tuaian tahun depan. Hasilnya akan menjadi lonjakan hasil dalam 3 tahun akan datang. Jika anda menggunakan pemangkasan musim panas lewat, dedaunan tidak tumbuh, dan buah pinggang janin terbentuk. Dalam kes ini, seksyen musim panas menyembuhkan dengan cepat, tanpa penggantian semula.

Jika pokok itu sakit atau kelaparan, pemangkasan tidak akan meningkatkan hasil, tetapi akan melemahkan pokok itu sepenuhnya.

Autumn Pemangkasan

pemangkasan musim luruhPemangkasan aprikot pada musim gugur diadakan pada pertengahan bulan Oktober, dalam cuaca sejuk, apabila pokok sedang bersiap untuk berehat. Pada musim gugur, anda boleh memotong jenis aprikot awal dan sederhana. Mereka menghabiskan semua jenis pemangkasan – mereka membentuk, meremajakan, mengeluarkan beban tambahan dari pokok itu. Keluarkan cawangan utama pada 12 helai. Cawangan panjang dipotong hingga 50 cm, tetapi potongannya mesti lancar. Luka terbuka dirawat dengan sos taman.

Related  Bagaimana untuk menanam bibit lobelia sendiri

Kesimpulannya, saya ingin mengatakan bahawa teknik teknologi pertanian yang paling baik boleh menjadi sia-sia, jika anda tidak mempelajari aprikot. Sekiranya keuntungannya lemah, dan trim itu perlu berhemat. Tetapi adalah penting untuk menentukan mengapa pokok perlahan-lahan berkembang, untuk mengkaji tanah, untuk memastikan bahawa tanah air tidak membahayakan. Penjagaan untuk setiap tumbuhan dijalankan, berdasarkan ciri-cirinya.

Video mengenai pemangkasan aprikot sejurus selepas berbunga