Salah satu kriteria yang paling penting untuk memilih pemanas ialah keselamatan. Ini benar terutamanya apabila membeli peranti pemanasan untuk bilik kanak-kanak. Dalam kes ini, pemanas moden yang tidak membakar udara adalah ideal.

Kualiti udara secara langsung bergantung kepada jenis pemanas. Tahap pembakaran oksigen dari pendedahan kepada sinaran panas boleh ditingkatkan, yang memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia (terutama kanak-kanak).

Oksigen dibakar oleh pemanas yang mempunyai spiral terbuka (senapang haba elektrik dan gas), peminat haba atau elemen pemanas (pemanas, yang spiralnya luka pada asas seramik), api terbuka (pendiangan). Peranti sedemikian membakar bukan sahaja oksigen, tetapi zarah habuk yang jatuh pada mereka, yang menimbulkan pelepasan gas toksik.

Di tempat pemanas klasik, pemanas telah datang, yang mempunyai beberapa fungsi yang berfaedah. Sesetengah pelancong masih menggunakan pemanas lama, dengan risiko berada di bawah pengaruh kesan negatif mereka.

Trend moden dalam pengeluaran alat pemanasan sama ada sepenuhnya menghilangkan pembakaran udara, atau membakar peratusan yang rendah daripadanya. Apakah jenis pemanas yang tidak membakar oksigen?

Terdapat beberapa model yang disyorkan untuk memanaskan premis rumah atau vila:

  • Convector.
  • Inframerah.
  • Seramik.
  • Berminyak.

pemanas convectorPemanas pukulan. Kerana kehadiran radiator terbina dalam, convectors elektrik tidak membakar oksigen sama sekali. Prinsip operasinya adalah berdasarkan pemindahan haba: laluan udara sejuk dari bilik melalui gril bawah pengambilan udara, maka udara melewati radiator yang dipanaskan dan keluar ke luar yang sudah dipanaskan pada suhu yang ditetapkan. Peminat tidak mempunyai convectors – udara panas keluar secara semulajadi, tanpa mengganggu keseimbangan kelembapan bilik. Tubuh pembakar tetap tidak panas.

Harus diingat bahawa tanda ramah lingkungan terhadap pemanas adalah pemanasan perlahan. Jika suhu udara di dalam bilik mula meningkat dengan ketara, ini mungkin menunjukkan pelanggaran keseimbangan kelembapan, yang tidak penting untuk kesihatan.

Pemanas inframerahPemanas inframerah. Pemanas ini tidak mengeringkan udara dan juga convectors. Tetapi menurut prinsip tindakan, mereka berbeza antara satu sama lain. Apabila pemanas inframerah sedang beroperasi, udara, bukan objek, dipanaskan. Kemudian bilik itu dipanaskan dari mereka. Terdapat pemanas gelombang panjang (mikatermicheskie, panel seramik, penghawa dingin) dan gelombang pendek (lampu, sistem inframerah seramik). Sinar inframerah tidak dapat membakar seseorang dan alam sekitar, kerana dari segi pemanas ia adalah optimum dan murah.
Pemanas seramik
Pemanas seramik. Jika kita bercakap tentang model seramik, maka perlu diperhatikan bahawa mereka mempunyai unsur pemanasan tertutup, kerana pemanas seperti itu tidak mengeringkan udara. Elemen pemanasan itu sendiri tersembunyi di dalam kerang seramik, yang lebih neutral sehubungan dengan oksigen daripada permukaan logam lain. Udara tidak akan mengoksida, yang akan membantu mengekalkan kandungan kelembapannya.

Related  Kolam untuk kotej – gambaran keseluruhan struktur

Untuk meningkatkan pemindahan haba, penggunaan finning (mewujudkan permukaan pelepasan) digunakan. Disebabkan ini, permukaan pemanas seramik tidak terlalu panas. Prinsip penyingkiran haba dan menghalang pengoksidaan udara, dan dengan itu pengeringannya.
Pemanas minyak
Pemanas minyak. Prinsip pemanas minyak adalah berdasarkan pemanasan minyak, yang ada di dalamnya dan mewujudkan rejim suhu yang diperlukan. Tetapi mereka adalah yang paling tidak selamat dan tidak ekonomi. Untuk memanaskan ia tidak memerlukan masa yang lama, tetapi ia menggunakan sejumlah besar elektrik (sehingga 3 kW / h). Apabila peranti dipanaskan, perumahannya juga hangat. Jika anda tidak berhati-hati, anda boleh mendapat luka bakar, kerana ia dilarang keras untuk meninggalkannya tanpa pengawasan, untuk tujuan keselamatan kebakaran. Pemanas minyak tidak membakar oksigen, ia boleh digunakan di dalam bilik untuk pemanasan operasi.

Pemilihan pemanas

Pemilik rumah dan tukang kebun yang menghadapi masalah memilih pemanas, mengesyorkan membeli pemanas inframerah moden. Ia adalah prinsip pemanasan, pada masa ini, yang paling berkesan. Ada jenis dan model yang lebih mahal, ada juga yang lebih murah. Tetapi mereka semua merebus ke petunjuk utama – pemanasan beransur-ansur dan menjimatkan kelembapan udara biasa.

Memilih pemanas, anda perlu memberi perhatian kepada jenama dipercayai dan terbukti. Ini termasuk produk yang dihasilkan oleh UFO, AEG dan syarikat induk antarabangsa Polaris. Pelbagai model akan membolehkan setiap orang memilih produk yang sesuai.

Semasa pembelian pemanas, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa ciri dan fungsi tambahan. Ia juga perlu melampirkan sangat penting kepada keselamatan peranti (kehadiran perlindungan terhadap penurunan voltan, termostat, grounding).

Sepanjang keseluruhan tempoh penggunaan peranti, adalah perlu untuk memenuhi keperluan asas untuk operasinya, maka ia tidak akan bertahan lama dan lama.

 Video pemanas karbon