Amaryllis Afrika SelatanAmaryllis Afrika Selatan, memberikan nama keluarga besar tumbuhan bulat hiasan dan bangsa mereka sendiri, tidak begitu terkenal penanam bunga Rusia sebagai saudara-mara mereka: Hippeastrum, daffodils, Galanthus, Clive dan bawang.

Tetapi di tanah asli tumbuhan, serta di Australia dan di negeri-negeri selatan Amerika Syarikat, di mana amaryllis dieksport lebih dari seratus tahun yang lalu, budaya telah menjadi normal. Pedang yang langsing dengan ketinggian sehingga 70 cm boleh didapati bukan sahaja di bukit-bukit Alpine dan dalam hiasan sekatan, tetapi juga pada timbunan sampah. Ini adalah disebabkan oleh kemudahan penjagaan amaryllis dan keunikan pembiakan tumbuhan, memberi bukan biji kering biasa yang berair, bulbochki sedia untuk bercambah.

Amaryllis mentolTetapi dalam keadaan Rusia, di mana iklimnya lebih teruk, hampir mustahil untuk menanam amaryllis di tanah terbuka. Mentol besar tumbuhan, diameternya mencapai 10 cm, tidak terlalu beku.

Kritikal bagi mereka adalah suhu udara -9 ° C. Dedaunan daun hijau dan bunga budaya yang menderita dan dengan kurang beku. Oleh itu, dalam keadaan band pertengahan, amaryllis adalah tuang-buahan yang mempunyai tempoh tumbuh-tumbuhan dan dorman.

Siklus hidup amaryllis dan penjagaan rumah

Amaryllis dalam pasuPembungaan penduduk asli Afrika Selatan jatuh pada musim luruh, yang bermula di hemisfera selatan pada bulan Mac dan berakhir pada bulan Mei. Adalah keadaan ini yang menentukan salah satu nama tempatan amaryllis – lily paschal. Mentol yang telah terbangun selepas rehat musim panas memberikan satu atau dua batang telanjang, dimahkotai dengan beberapa tunas yang besar. Pembesaran boleh termasuk sehingga 12 tunas, dan tumbuh-tumbuhan hibrid memberikan sehingga 20 bunga pada masa yang sama.

Pembungaan amaryllis di rumah berlangsung dari 6 hingga 8 minggu, dan hanya selepas pelepasan peduncle di atas permukaan tanah adalah daun padat.

Mereka tetap untuk seluruh musim sejuk, apabila daun dedaunan, ini menunjukkan pendekatan tempoh istirahat baru, di mana mentol memerlukan kandungan kering pada suhu kira-kira +10 ° C.

Bagaimana untuk menjaga amaran amali pada masa ini? Walaupun mentol tidak menunjukkan tanda-tanda kehidupan, penting untuk melindunginya daripada mengering dan mereput. Jika suhu udara lebih tinggi untuk mengelakkan kematian sistem akar, lapisan atas tanah harus sedikit dibasahkan. Pada suhu rendah penyiraman adalah berbahaya, kerana ia mengancam perkembangan jangkitan dan penyakit kulat.

Amaryllis ubi di tamanSemasa pertumbuhan dan penjagaan bunga untuk amaryllis di rumah adalah untuk mewujudkan persekitaran yang selesa, menyiram dan membaja tumbuh-tumbuhan. Suhu udara optimum di dalam bilik di mana kebudayaan ini terkandung di antara:

 • 20-22 ° C pada siang hari;
 • 18-20 ° C pada waktu malam.

Amaryllis tidak disukai apabila suhu bilik berubah dengan mendadak atau perubahan kelembapan. Di rumah, tumbuh-tumbuhan tumbuh di cerun gunung di mana udara tidak terlalu tepu dengan wap air. Di rumah, amaryllis juga tidak memerlukan kelembapan yang tinggi, menimbulkan perkembangan kulat di bawah skala kering.

Mentuhan awanPenjagaan amaryllis adalah mustahil tanpa menyiram dan membaja tumbuhan. Keringkan tanah sekitar mentol apabila mengeringkan lapisan atas substrat. Air pengairan selalunya diselesaikan atau ditapis.

Pemakaian baja dilakukan dalam dua minggu semasa berbunga-bunga tumbuh-tumbuhan, dan kemudian dengan pertumbuhan dedaun yang aktif. Adalah lebih baik untuk menggunakan formulasi untuk tanaman berbunga dengan kekuasaan fosforus dan kalium. Kelebihan nitrogen melambatkan perkembangan tunas, mentol ini dengan banyaknya meninggalkan dedaunan, dan juga terdedah kepada pembakaran merah – satu penyakit mentol yang biasa.

Ciri penanaman amaryllis

Penanaman Amaryllis dalam periukKebanyakan jenis budaya bulbous dipindahkan di rumah sebelum bermulanya musim baru tumbuh-tumbuhan. Berkenaan dengan amaryllis, ini tidak benar. Penduduk Afrika Selatan ini lebih berguna untuk berada di tanah baru sejurus selepas penanaman peduncle, ketika pertumbuhan daun baru mulai. Ukuran seperti penjagaan amaryllis, seperti dalam gambar, akan membolehkan kilang itu dengan cepat memulihkan stok daya yang dibelanjakan semasa berbunga dan bersedia untuk tempoh rehat yang akan datang.

Untuk memudahkan pelepasan koma bumi dan akar dari bekas lama, tanah di bawah mentol dibasahi dengan banyak. Periuk dikupas supaya mengekalkan bilangan maksimum akar dan tanah di atasnya. Kemudian mentol dipindahkan ke bekas baru, lebih besar daripada bekas sebelumnya, dengan lapisan saliran yang disediakan dan sejumlah kecil substrat subur lembap. Tempat bebas di sekeliling koma dipenuhi dengan tanah, yang kemudian dipadatkan sedikit dan disiram.

Perlu diingat bahawa mentol amaryllis selepas pemindahan oleh 1-2 pertiga kekal di atas paras tanah, dan jarak daripadanya ke pinggir periuk tidak boleh melebihi 3 cm.

Akar kuat mudah kering, jadi semasa pemindahan budaya dari satu periuk ke satu lagi, bahagian bawah tanah tumbuhan mesti tetap lembab. Apabila anak-anak dengan sistem akar mereka sendiri ditemui pada mentol dewasa, mereka dipisahkan dan ditanam di dalam periuk yang berasingan dengan saiz yang sesuai.

Tanah untuk penanaman amaryllis harus longgar, ringan dan mempunyai tahap keasaman sekitar 6.0-6.5. Jika tidak ada kemungkinan untuk membeli campuran siap untuk hiasan bulbous, substrat dibuat secara bebas. Untuk melakukan ini, ambil:

 • dalam kuantiti yang sama, turf dan tanah daun;
 • separuh jumlah humus dan jumlah gambut yang sama;
 • Sebilangan kecil perlit, yang boleh digantikan oleh pasir kasar atau penambahan vermiculite ke tanah.

Sebelum menanam mentol, substrat untuk amaryllis di rumah mestilah dikukus atau dibasmi kuman dengan cara yang lain. Sekiranya ini tidak dilakukan, akar dan skala berair menarik perhatian pelbagai serangga perosak dari lalat bawang ke nematoda.

Berani untuk pemindahan pada musim panas, apabila Amaryllis di tengah-tengah tempoh rehat, Florist boleh mengganggu kitaran kehidupan semula jadi satu tahun dan kehilangan satu atau dua tahun peluang untuk mengagumi pokok bunga terang Afrika Selatan.

Mengenai kualiti tanah yang digunakan, akan amaryllisMusuh utama amaryllis ketika tumbuh di rumah:

 • pengairan yang berlebihan, hasilnya sistem akar dan mentol mentol mula reput;
 • ketiadaan keadaan semasa “hibernasi” budaya;
 • suhu udara yang rendah, sebagai contoh, apabila mengeluarkan periuk ke balkoni atau taman;
 • Substrat padat di mana akar kekurangan oksigen.

Penjagaan amaryllis di rumah cukup susah, memerlukan perhatian dan pemahaman tentang proses kehidupan yang berlaku di dalam mentol. Oleh itu, sebelum memulakan “wanita telanjang” Afrika Selatan di sebuah apartmen, seorang usahawan yang bercita-cita ingin menguasai agroteknik di kalangan saudara-mara amaryllis: hippeastrum dan belahan.

Pengeluaran semula amaryllis di rumah

Benih dan bayi amaryllis untuk pembiakanAmaryllis, seperti bulbous lain, di rumah boleh didarab dengan:

 • kanak-kanak, dibentuk pada mentol dewasa;
 • varian berbeza bahagian mentol;
 • benih.

Kaedah pembiakan vegetatif tidak mempunyai sebarang keunikan. Tetapi benih amaryllis, seperti dalam foto, sangat berbeza daripada yang terbentuk selepas pendebungaan spesies lain yang berkait rapat.

Buah amaryllisIa tidak kering mengelupas hitam seperti dalam Hippeastrum dan enak lebih kecil mentol dalam buah kadang-kadang memberi akar dan membentuk kuman kecil. Dalam satu tangan ini memudahkan pengeluaran bahan penanaman tumbuh-tumbuhan baru, tetapi di pihak yang lain, untuk melindungi mentol kecil adalah sangat sukar dari percambahan.

Sudah beberapa minggu selepas pendebungaan amaryllis di bulbocks rumah siap untuk memberi hidup kepada spesimen muda. Oleh itu, anda tidak perlu teragak-agak. Benih disemai, sedikit mendalam ke bawah, ke dalam campuran lembab gambut dan pasir dan dimasukkan ke dalam tempat yang terang.

Tumbuhan amaryllis muda dari biji benihPerakaran dan penampilan daun hijau dari 3 hingga 6 minggu. Dengan penjagaan yang wajar, amaryllis, ditanam dari biji, mekar selepas 4-5 tahun.

Bergantung pada perkembangan dan saiz bawang, pada tahun pertama mereka boleh meninggalkan tempoh rehat, sehingga tahun depan membesar dan memberi dedaunan baru. Tidak ada keperluan untuk mengatur hibernasi tiruan untuk tumbuh-tumbuhan itu, tetapi pencahayaan tambahan untuk Amaryllis muda akan berguna.

Sekiranya benih yang diperoleh tidak ditanam segera, ia disimpan di dalam beg yang tertutup dengan hermetikal di dalam peti sejuk di rumah. Adalah penting bahawa air tidak masuk ke dalam bekas, dan mentol tidak mengalami suhu minus. Dari semasa ke semasa, benih diambil dan diperiksa untuk acuan atau tanda-tanda pengeringan.

Video tentang menjaga bulu amaryllis