perkakas dandang pemanas tidak langsungMasalah air panas menjadi sangat penting di mana tidak ada bekalan air panas berpusat: di kotej negara, rumah-rumah bandar dan negara swasta. Hari ini, pemasangan alat siap untuk pemanasan air kepada suhu yang diperlukan memerlukan pelaburan yang serius. Cara alternatif membekalkan air panas ialah dandang pemanasan tidak langsung, yang boleh dihasilkan secara bebas. Kelebihannya ialah bekalan air panas premis kediaman dijalankan dalam mod ekonomi dan dengan kos kewangan yang minimum.

dandang yang berkaitan

Ciri-ciri dan skim pembuatan dandang pemanasan tidak langsung dengan tangan sendiri

Dalam rupa, dandang pemanasan tidak langsung adalah tangki penyimpanan yang besar, bebas daripada sumber tenaga (gas, elektrik, dan lain-lain). Di dalam tangki, diperbuat daripada bahan yang tahan kakisan, tiub lingkaran dipasang di mana penyejuk beredar. Air sejuk dalam tangki diberi melalui tiub masuk, biasanya terletak di bawah. Air di dalam dandang dipanaskan secara sama rata oleh pengangkut haba bergerak sistem pemanasan. Pipa outlet untuk air panas dipasang di atas. Untuk kemudahan penggunaan, paip dilengkapi dengan injap bola. Di luar, tangki ditutup dengan lapisan penebat haba.

Lukisan pembuatan pemanas tidak langsung dengan jumlah 100 liter ditunjukkan di bawah:

Lukisan peranti pemanas tidak langsung

Rajah skematik dandang:

Skim operasi dandang pemanasan tidak langsung

Pemanasan air dari dandang memasuki kapasiti pemanas air, di mana, melalui tiub lingkaran, ia ditukarkan menjadi sejuk pada output. Air sejuk kembali dikembalikan ke dandang.

Kelebihan dan kekurangan dandang pemanasan tidak langsung

Kelebihan menggunakan dandang yang dibuat oleh diri sendiri:

 • sambungan ke sistem pemanasan pusat;
 • pemasangan berhampiran dandang;
 • kos pemasangan yang rendah;
 • pengurangan yang ketara dalam penggunaan tenaga;
 • menyediakan air suhu malar.

Kelemahannya adalah seperti berikut:

 • untuk pemasangan dandang yang luas atau ruang berasingan diperlukan;
 • untuk pemanasan sejumlah besar air dalam masa yang lama diperlukan, dengan pemanasan premis yang akan dijalankan dengan intensiti yang kurang;
 • pembentukan pesat deposit pada tiub serpentin, memerlukan pembersihan oleh bahan kimia atau mekanikal dua kali setahun.

Pilihan ini untuk mendapatkan air panas sesuai semasa musim pemanasan. Pada masa lain, peranan pengangkut haba boleh dilakukan oleh pemanas elektrik yang dibina ke dalam tangki dandang.

Kemudian air akan dipanaskan oleh elektrik. Dalam kes ini, dandang boleh dihidupkan pada waktu malam, pada waktu malam, tarif yang rendah atau yang diperlukan.

Related  Idea yang menarik untuk memasang almari pakaian

Pembuatan dandang dengan tangan sendiri

Oleh kerana prinsip operasi yang agak mudah, peranti sedemikian boleh dibuat secara bebas. Sekarang mari kita lihat bagaimana membuat dandang pemanasan tidak langsung dengan tangan anda sendiri.

Semua kerja pembuatan pemanas air terdiri daripada pemasangan komponen struktur:

Buck

Tangki ini digunakan sebagai kapasiti dandang. Jumlahnya bergantung kepada keperluan pemilik rumah dalam air panas dan dikira dari jumlah 50-70 liter setiap orang setiap hari. Kira-kira satu keluarga 4 orang sesuai dengan dandang 200 liter.

Untuk peranti pemanasan, tangki mestilah diperbuat daripada keluli tahan karat, aloi aluminium atau bahan lain yang tahan kakisan. Sebagai alternatif – silinder gas, tetapi dindingnya mesti dibersihkan terlebih dahulu. Tanpa tindakan ini, air panas akan mempunyai bau gas.

Tangki dari silinder gas

5 lubang dibuat dalam tangki: 2 di sebelah untuk pemasangan gegelung, satu di bahagian bawah untuk paip masuk, satu di bahagian atas untuk pengekstrakan air dan satu di bahagian bawah untuk ayam longkang. Untuk menggunakan dandang di luar musim pemanasan, perlu menyediakan pemasangan elemen pemanasan. Lubang bawah juga digerudi untuknya. Elemen terkunci atau injap bola dilekatkan pada lubang yang dibuat.

Coil

Tiub kuprum atau tembaga sesuai untuk elemen ini, garis pusat dan panjangnya bergantung kepada jumlah tangki. Rata-rata, 1.5 kW kuasa haba tiub serpentin dikira untuk setiap 10 liter. Anda boleh menggunakan tiub yang diperbuat daripada plastik logam atau logam lain dengan pemindahan haba yang baik.

Gegelung tembaga untuk dandang

Tiub itu luka dalam lingkaran pada mandrel silinder. Untuk ini, anda boleh mengambil log atau paip diameter besar.

Apabila menggulung gegelung, adalah penting untuk memantau gegelung:

 • untuk memastikan hubungan terbaik permukaan pemanasan tiub dengan air yang dipanaskan, giliran tidak boleh menyentuh antara satu sama lain;
 • ia tidak perlu melakukan penggulungan dengan daya yang berlebihan, maka tidak akan mudah untuk mengeluarkan gegelung dari mandrel.
 • Jumlah giliran gegelung dikira dari jumlah dan ketinggian tangki.

Related  Cara membuat dan memasang pintu garaj ayun dengan tangan anda sendiri

Penebat haba

Dari luar, tangki mesti ditutup dengan lapisan penebat. Ia perlu meningkatkan kecekapan dan mengurangkan kehilangan haba. Untuk penebat tangki pelekap sesuai yang sesuai, bulu mineral atau apa-apa bahan penebat haba lain, yang dilampirkan pada asas dawai, gam atau tali jalur. Untuk penampilan yang kemas, badan tangki lebih baik diliputi dengan logam lembaran nipis atau penebat foil.

Anda juga boleh memanaskan tangki dengan satu lagi diameter diameter yang lebih besar. Untuk melakukan ini, dandang dibuat dimasukkan ke dalam tangki besar dengan tangannya sendiri, dan ruang itu dipenuhi dengan bahan penebat haba atau plastik buih pada prinsip termos.

Pemasangan

pandangan dengan gegelung dipasangPerhimpunan dandang, yang dibuat oleh tangan sendiri, dijalankan selepas penyediaan semua komponen:

 • gegelung di sepanjang pusat atau di sepanjang dinding dipasang di dalam tangki, muncung disalurkan ke paip masuk dan keluarnya;
 • untuk dandang berdiri tegak, pendukung dikimpal ke bahagian bawah, untuk peranti berengsel – engsel “telinga”;
 • Pemanas dipasang;
 • Dandang ditutup rapat dengan tudung;
 • sambungan gegelung mengikut skema untuk menghasilkan dandang pemanasan tidak langsung ke kontur litar pemanasan;
 • sambungan paip masuk / keluar air;
 • Piping paip ke dapur atau ke bilik mandi pada titik tarik.

Video: bagaimana untuk membuat pemanas tidak langsung oleh diri anda

Video: Pemanasan tidak langsung dandang