färdigbrunn Närvaron av en brunn i sommarträdgården kommer att lösa ett antal problem i gården: ge huset rinnande vatten och vattna trädgården. Det finns en hel vetenskap om hur man bygger en brunn på dacha med egna händer.

En mycket viktig nyans i byggandet av en brunn är årets tid. Den mest fördelaktiga är höstperioden. Vattennivån sjunker till de lägre nivåerna under hösten, vilket gör det lättare att träna brunnen från insidan. Detta gör det också möjligt att gräva en djupare brunn.

Det rekommenderas inte att bygga en brunn på våren, då mycket smältvatten uppsamlas eller i en mycket regnig sommar. Detta kommer väsentligt att komplicera arbetet.

Det första steget i byggandet av en brunn i dacha med egna händer är det rätta valet av plats. Det beror på vattnet i jorden, vilket kan hittas av specialexperter – geologer. De med en noggrannhet av ett dussin centimeter bestämmer djupet av behållaren av vattenresurser med hjälp av speciell geologisk och forskningsutrustning.

Används också är gamla pålitliga och beprövade sätt att bestämma platsen för färskt grundvatten.

söka efter vatten En sådan metod är användningen av vinstockar. Vattendragen bestäms med en noggrannhet på en meter. Vinterns grenar viks på ett sådant sätt att en L-formad struktur erhålles. Det tas i händerna i båda händerna, böjda i en knytnäve. När en person närmar sig grundvattnets reserver börjar vinerna att antingen avvika från sidorna eller minska till varandra. Denna metod bygger på principen om sambandet mellan vatten och växt. De förenas av en slags energi, tack vare vilka vinstockarna närmar sig vattnet, beter sig på ett liknande sätt.

En person behöver börja bygga en brunn på en plats där vinstockar är mer aktiva. Du kan också använda en mässingstråd istället för en vinrank.

Några ytliga tecken på att platsen under brunnen väljs rätt:

 • Närvaro av tätt, saftigt, grönt gräs under torrperioden;
 • Moss på jordens yta;
 • Närvaron av andra brunnar i närheten (det är nödvändigt att ange informationen om brunnsstruktur, djup, arrangemang av brunnen med grannar);
 • Nära landet är det en naturlig sjö eller en damm;
 • Närvaron av tät dimma i frånvaro av vattenreservoarer nära dacha;
 • Öka vattennivån i källaren av huset eller i källaren under översvämningar (smältande snö på våren).

söka efter vatten I vissa regioner krävs en geodisk undersökning för att utrusta sin egen brunn. Du bör lära dig om denna nyans från lokala myndigheter.

Related  Vi dekorerar julgran med egna handgjorda mjukgjorda leksaker

Alla dessa detaljer måste beaktas när du väljer en webbplats och bygger en brunn på dacha. Efter analys av alla nyanser kan du välja ett bra ställe för en dacha brunn.

Tja på stugan av betongringar

Arbeten med att gräva en brunn med egna händer görs endast med hjälp av ett specialverktyg som förberetts i förväg:

gräva en brunn

 • Två typer av skovlar (med ett kort och långt handtag);
 • Flera metallhinkar för 15 liter (företrädesvis tre enheter);
 • Stegen är metall lång för den initiala grävningsprocessen;
 • Ladder rep för en djupare dyka;
 • En pålitlig utrustad anordning för att lyfta skopor med jord från brunnets djup;
 • Pump för pumpning av vatten, så att det var möjligt att utrusta vattensamlaren;
 • Förlängningsstycke med lampa eller lampa i slutet;
 • Extra utrustning (puncher) för att övervinna svårare hinder.

Vanligtvis förstärks brunnsaxelns väggar med speciella betongringar. Att utrusta sådana brunnar i landet av betongringar är bäst med användning av spår. De är säkrare och bekvämare att använda, de är också enklare att montera.
Det finns två sätt att installera betongringar:

 • Gruva, djupt nedsänkt
 • Uppringning ytlig.

väl grop I den första varianten, skaftet – rund, med en diameter av 1,25 m, eller en kvadratisk, 125 x 125 cm i storlek – tills utseendet av vatten drar ut helt. Därefter kastas ringarna i brunnen i ordning. Med hjälp av gruvmetoden är det nödvändigt att ta hänsyn till den höga risken för att kollapsen faller. Därför kan den användas, främst på en stabil mark. Vid det minsta spillet av jordskiktet, gå omedelbart till den andra metoden.

Det andra sättet, uppringning ytligt, är säkrare. Betongringen är installerad i en grop, ett djup av en meter. Gör sedan en gräva för en annan meter. Som ett resultat sänker den första ringen ner på egen hand med tryck av sin vikt, vilket gör plats för nästa. Sedan lägger du den andra ringen, undergräver, gör plats för den tredje. En tredje ring är installerad. Således undergrävs hela strukturen och installeras till det önskade djupet.
läggning av betongringar i brunnen När brunnen är utgrävd är det nödvändigt att skapa ett filterlager så att en siltkula inte bildas, vilket senare kan stoppa förnyelsen av källvatten. För detta är botten av brunnen täckt med små stenar eller grus med sand.

Det är viktigt att komma ihåg! Ju djupare du faller när du gräver en brunn, desto mindre syre blir. Därför bör du, när du arbetar på djupet, använda en syremask med ett långt rör utåt.

Tja på stugan av trä

Trots tendenser i utvecklingen av teknik för arrangemanget av brunnarnas övre del, är det klassiska trädet inte sämre än sitt ledarskap och upptar tidigare positioner av popularitet bland sommarboende. Bredt använda material för den övre delen av brunnen är tall och lind.

Related  Hur man gör en höjdpunkt för plantor?

semester bra i träEn träbrunn på dacha från timmerhuset är ganska dyr. Inte varje sommar bosatt kan ha råd med sådana brunnar. Dessutom är installationen mycket svår.

För byggandet av en brunn från ett timmerhus är det först nödvändigt att utgräva en grop som är lika med den genomsnittliga mänskliga höjden.

Sedan görs följande arbete på brunnets utveckling:

 • På botten av stiftelsen gropas larkkronor.
 • Förberedt timmerhus samlas i ordning. Slitsar av leder måste behandlas med en tätande substans med användning av en förpackning. Detta bör göras för de nedre lagren upp till 3 m höga.
 • Efter att ha placerat den första delen av brunnen måste du gräva marken från under mitten av strålarna, den resulterande strukturen.
 • När hela jorden städas, är distanselement installerade och jorden rengörs från brunnarnas hörn.
 • Efter att du har rengjort brunnen från marken måste du fixera säkerhetslina till botten av timmerhuset i brunnen. För att göra detta kan du använda en vinsch.
 • Distanserna avlägsnas, varigenom konstruktionen börjar dyka in i sin egen brunn under sin egen vikt. Om det finns snedvridning kan du trycka på toppen med en släthammare för att jämföra strukturen.
 • Sålunda fylls ramen från ovan och sänks ner till botten. Så du kan installera ett timmerhus till ett djup av 6 meter. På denna nivå är konstruktionen fastkörd av distansorgan, som är gjorda 50 cm längre. De måste sättas in i de beredda spåren från botten.

träbrunn Om brunnen är planerad att göras under 6 meters mark, är det nödvändigt att välja marken före utseendet av det första vattnet. De första tecknen på att vattnet är nära är luftens ökade luftfuktighet och marken själv (den blir mer mättad med vatten).

Related  Sommardusch på stugan med egna händer

För att utrusta gruvbrunnarna används speciellt bearbetat och förberedt trä. Konstruktionen av sådana brunnar kräver inte ytterligare förstärkningselement. Träets struktur är ganska stark och hållbar. Som ett material för strålarna användes massivt trä (huvudsakligen ek, alder, asp, elm, hornbeam).

Det är väldigt avskräckt att använda björk, gran och ett antal andra barrträd som har vattenabsorberande egenskaper för arrangemang av brunnar. Deras användning i framtiden kommer att leda till att bitterheten hos vattnet uppträder. De kommer snabbt att förlora sin styrka och börjar snart försämras.

Wells av trä på dacha är ett utmärkt element i gården dekorativa design, med betoning på ägarens delikata smak. En träbrunn är ett utmärkt skydd mot ingrepp av damm, smuts, främmande föremål, avloppsvatten. Till sommarboende som har sådana brunnar bör man komma ihåg att de från tid till annan behöver betjänas (behandlas med ett skyddande lager av vattentätande material).

Vatten från brunnen

Närvaron av en brunn i dachan tillåter ägaren att tänka på att transportera vatten i huset. Installationen av ett vattenrör görs bäst tillsammans med brunnsinstallationen.

För att börja måste du bygga en motorväg från brunnen till huset. Därför gräver en gräv, åtminstone 80 cm djup, med en spadebredd spade.

I botten av gräset uthälls en 7 cm lång sandkudde och ett rör läggs (det kan vara plast, metallplast, metall). Specialister rekommenderar att man lägger en plaströrsektion 32 mm. Efter att du har lagt röret hälls en 5-centimeter boll sand, så kan du täcka hela skytten.

vattenförsörjning installation

I brunnen av brunnen slås ett hål i vilket ett rör är såret. I huset är stiftet bruten och ett rör är också satt inuti, där det måste anslutas till pumpstationen. I brunnen förenas röret med ett annat rör, som når botten av brunnen.

Som kraftaggregat för att leverera vatten från brunnen till dacha är det möjligt att applicera en nedsänkbar djupvattenpump, vars effekt måste beräknas beroende på längden på vattennivån.

Arrangemang av brunnen vid dacha – en källa till sötvatten – är ett av de viktigaste delarna av livsstöd och komfort hos sommarboende. Gör en brunn på dacha med egna händer är väldigt riktig, men du bör komma ihåg om säkerhetsåtgärder och under inga omständigheter försumma dem inte.

Hur man gör en brunn i landet (video)