olika typer av cyklamenInom dekorativa och blommande växter upptar cyklamen en speciell plats – en otroligt vacker växt med spektakulär blommande och otrevlig karaktär. Hittills finns det mer än 50 arter av cyklamen, det finns bland dem båda lövverkande representanter och blommor som dväller tillsammans med bladen. Alla är mycket vackra, och det är ibland mycket svårt att välja en kopia. Vi uppmärksammar ett kort urval av de vanligaste sorterna av cyklamen. Kanske, efter att ha blivit bekant med dem närmare, blir det lättare att bestämma önskad blomma.

Persistenta persiska cyklamen

Cyclamen Persiska VictoriaEn typ av växt som kan växa på den öppna marken, gav en varm vinter. Sålunda växer cyklamen i Italien (i norra delen) inte bara vackert på vintern på blombäddarna, utan även blommar där vid denna tid på året.

Persisk cyklamen har romantiska broschyrer i ett hjärta med en diameter av 14 cm, den gröna yta som framträder ett ljusmönster, varvid den totala höjden av bussn är 30 cm. Knölen av anläggningen en liten (upp till 15 cm i diameter), med en punkt av tillväxt. Fjärilblommor kan ha en mängd olika färger, från känslig vit och rosa till rika lila och röda toner, det beror helt på de enskilda växtarterna. Cyclamen Persiska LuluHittills har persiska cyklamen många hybrider.

Hybridsorter blommar längre än cyklamen-föräldern och har större blomställningar.

Cyclamen Persiska KalifEn persisk cyklamen kännetecknas av en kort vegetationstid – högst 4 månader, men hela tiden är busken rikligt blommande. Då verkar cyklamen frysa, det växer inte, men det försvinner inte, även om vissa hybrider kan kasta bort broschyrer på sommaren.

Doftande europeiska cyklamen

Cyclamen EuropeanTyper av cyklamener är mycket lika varandra och nybörjare förvirrar ofta dem. De flesta “få” den europeiska och persiska sorten, dessutom tror många att det här är samma anläggning. Men denna åsikt är fundamentalt fel, för de europeiska cyklamen representerar en separat slags blomma och han kom till oss från Alperna.

Som en blomma växer cyklamen-europa sällan, men i naturliga förhållanden hemma är det mycket vanligt. Där kallas blomman en alpinviolett, liksom en lila eller rodnad cyklamen, även om blomställningens färg domineras av vita och rosa toner.

Europas cyklamen karaktäriseras av sådana karakteristiska drag, tack vare vilken det är lätt att skilja från cyklamen-persiska:

 • Europeiska och alla hans hybrider är inte lövverk och helt enkelt upphör att växa under resten av tiden, men bladen skjuter inte;
 • på en tid då perserna vilar (på sommaren), de europeiska blommorna och vice versa;
 • har en mer kompakt form (löv och blomställningar är mindre än i persiska cyklamen);
 • Blommor har en trevlig doft, medan ljusare blomställning, tunnare och ädelare;
 • baksidan av rundade hjärtformade löv har en försiktigt lila nyans;
 • blomställningar består av fem långsträckta kronblad, svagt snurrade i en spiral och stiger ovanför busken på långa peduncles.

De europeiska cyklamenas rötter växer genom korparna, så det kan nästan helt “gräva in” i jorden. Dessutom multiplicerar arten lätt på grund av förmågan att bilda dotterlökar.

Hittills finns det flera hybridformer av denna växtart. De mest populära av dem är:

 • purpurascens;Cyclamen European Purpurascens
 • Carmineolineatum;cyklamen Carmineolinatum
 • Lake Garda;Cyclamen European Lake Garda
 • Album.Cyclamen European Album

Related  Vet du vilka typer och typer ananas finns i naturen?

Termofila och snabbväxande afrikanska cyklamen

cyklamen afrikanBland de rosa färgade cyklaminerna representeras en afrikansk cyklamen som en separat art. Hans ömma och doftande blomställningar dyker upp på våren och dekorerar busken fram till hösten. De kan vara antingen blekrosa eller djuprosa. Direkt från stammen växer det ganska stort, upp till 15 cm i diameter, gröna blad med ett silverutflöde.

För den afrikanska sorten av cyklamen är utseendet på peduncles typiskt först och i slutet av blomningen (i september) börjar det släppa unga löv.

Afrikanska cyklamen refererar till lövträd, och under viloperioden dumpar lövverk. Han vilar i det kalla (inte mer än 15 grader Celsius), men på grund av sin termofila natur är han väldigt rädd för låga temperaturer och, konstigt nog, av solen. När man odlar den på den öppna marken krävs en skugga och ett ytterligare skydd för vintern. Av alla cyklamenarter har afrikan en accelererad tillväxttakt och utvecklas snabbt.

Frihetsälskande alpincyklamen

cyklamen alpinEn av de vilda växtarterna är de alpina cyklamen. Under lång tid ansågs det ha försvunnit, men ännu idag finns en blomma fortfarande, oftast i naturliga förhållanden. Arten kännetecknas av arrangemanget av kronblad av blomställning i en rätt vinkel (vertikalt stående), dessutom är de lite vridna.

De alpina cyklamen blommar på våren, utstrålar en öm honungsluk, blommans huvudfärg – olika nyanser av rosa. Plattan är oval i form och svagt grå.

Försvinnande arter – Colchis cyclamen

Colchis cyclamenPontian cyclamen, som denna art kallas också, har nyligen blivit en växt som är skyddad från massförstörelse. Blomman är listad i den röda boken, även om dess plantager fortfarande är ganska stora. Men som ett resultat av aktiv användning av cyklamens för medicinska ändamål och för sammanställning av buketter varje år minskar antalet.

Related  Björkjuice, fördelar och skador på en naturlig dryck

Colchis cyklamen skiljer sig från långsam tillväxt, och fröna mognas hela året. Rötterna växer genom korparna, bladen växer samtidigt som utseendet på peduncles. Blomställningar är små, rosa, med en mer mättad färgad kant, från vilken utstrålar en stark arom. Figuren på bladplattan är frånvarande eller svagt uttryckt. Pontian cyclamen föredrar våta och skuggiga platser.

Planteringstiden för växten beror på odlingsförhållandena. I naturen håller blomman inte längre än 1,5 månader och faller i början av hösten (från september till oktober). Hemma blommar busken i juli och glädjer ögat fram till mitten av hösten.

De många-faced grekiska cyklamen

Cyclamen GreekRedan från namnet blir det klart att de grekiska cyklamen kom till oss från Grekland, han växer också fritt på öarna Kreta, Cypern och på turkiska varma kusten. Beroende på den särskilda sorten kan cyklamen innehålla både sladdiga och helt enkelt ovala löv. De är målade i olika nyanser av grön, på ytan visas tydligt mer ljusfläckar med ett karakteristiskt mönster.

När det gäller blomställningens färg råder alla nyanser av rosa här, och i vissa fall är basen färgad lila och svagt krökt. Peduncles visas som med löv, och framför dem.

I naturen finns det också en vit grekisk cyklamen, men hemma odlas den inte. Vitblommig sort finns i Red Book.

Tidigare Födda Cosi Cyclamen

cyklamen CosFrån den avlägsna ön Coss kom till oss en dekorativ vy av cyklamen med lämpligt namn. Hans frodiga buskar med avrundade lövhjärtan producerar blomstänger även på vintern eller på våren. Färgblomställningar kan vara de mest olika: från vita till mättade nyanser av rosa och jämnt röd. Oavsett grundtonen är blommans botten alltid mörkare än vila. Bladen själva förekommer endast i slutet av blomningen, på hösten, och cyklamen lämnar för vinning med dem.

Vid cykliska cyklamen växer rotlöden endast i nedre delen av korparna. Den är målade i en mycket vacker, rik brunfärg och har en flätig yta.

Miniatyrcypriotiska cyklamen

Cypriotiska cyklamen. En av de minsta arter av cyklamen, Cypern, växer till en höjd av högst 16 cm Trots sin blygsamma storlek, den har en ihållande karaktär: i form av en blomma kan leva och utvecklas, även på stenig mark, inte konstigt att det är flest “uppgörelse” finns i bergen.

Related  Vi dekorerar vår webbplats med en ovanlig morgon ära av lila

Den ständiga “babyen” blommar mycket försiktigt, med vita eller ljusrosa blomställningar med en mörkare fläck vid basen. Blomningstiden för de cyprianska cyklamen faller i början av hösten och varar ibland fram till slutet av vintern.

De mest frostbeständiga murgröna cyklamen

murgröna cyklamenEn av de vanligaste typerna av cyklamen, som odlas i storlandet i vårt hemland, inklusive inomhusblommor.

Karaktäristiska egenskaper hos växten inkluderar:

 • rosa färgblomningar (räknar inte vitablommiga hybrider som inte finns i naturen);
 • ytrotsystem;
 • vinter-vårblomningstid;
 • mild doft;
 • små horn nära blomställen;
 • Bladets avrundade form med hak, på grund av vilket påminner lövmurgröna.

Plyuschelistilny cyclamen (eller napolitanska) kan blomma innan bladen utseende, och samtidigt med deras upplösning.

Uppräkna sorter av denna varierade växt kan vara mycket långa, men dess hybrider och kommer inte ihåg alla. Ibland är det helt enkelt orealistiskt att skilja dem från varandra och är det verkligen nödvändigt? Alla är mycket vackra, oavsett när de blöta blommorna blommar och i vilken färg de är målade. Låt oss bara växa på dessa platser eller i krukor dessa fantastiska sorters cyklamen och beundra deras skönhet, för ibland har vi inte tillräckligt med känsla av enhet med naturen.

Cyclamen blommor – video