Camellia mekar di tamanDibalik camellias taman perbandingan dengan mawar diperbaiki, tetapi hanya mekar, apabila semua tanaman berada pada rehat, pada musim sejuk. Tetapi keserataan budaya dibatasi hanya oleh keindahan dan bentuk bunga, penjagaan dan penanaman camellia di taman sangat berbeza dari pokok renek hiasan yang lain.

Sebab keunikan camellia adalah keunikan pertumbuhan mereka di alam liar dari kawasan tanaman asli. Di iklim Asia yang lembap, dekat-subtropis, iklim Asia tenggara, pokok renek yang indah dan pokok camellia kecil telah digunakan selama berabad-abad untuk mencantikkan taman-taman dan kompleks-kompleks istana.

Dengan musim panas dan musim sejuk yang panas dengan suhu minus yang rendah, budaya berasa hebat di tempat terbuka. Tetapi adakah mungkin untuk membesar dan menjaga camellia taman di jalan dalam keadaan Rusia?

Sejarah berkembang dan menjaga camellia di taman

Camellia adalah tetamu dari Jepun yang cerahDi Eropah, spesimen pertama camellia muncul pada separuh pertama abad ke-18. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tukang kebun telah belajar untuk menjaga budaya, terdapat banyak jenis dan kacukan:

  • yang menjadi lebih stabil daripada spesies liar, kepada fros;
  • dengan tempoh berbunga lagi;
  • dengan bentuk yang unik, saiz dan pelbagai warna corolla.

Spesimen camellia tertua yang pernah diambil dari Jepun dan China, masih boleh dilihat di rumah hijau di Britain, di taman kediaman diraja kuno di Dresden dan di taman-taman di Sepanyol.

Dan pada pelupusan peminat moden bunga belukar camellias taman, seperti dalam foto, dengan bunga yang menyerupai peonies, mawar pelbagai jenis dan juga anemia. Antara camellia terdapat pokok dan pokok renek.

Tumbuhan mampu bertolak ansur dengan ketara, tetapi bertahan pada suhu di bawah -20 ° C camellia tidak mungkin berjaya. Yang paling kuat hari ini ialah jenis: Derma, Juri Kuning, Debbie, Hagoromo. Pembungaan varieti ini ditangguhkan sehingga musim bunga, tetapi pada musim sejuk mereka mengekalkan dedaunan hijau terang.

Keadaan penjagaan dan penanaman camellia taman

Camellia taman menanggung suhu yang jauh di bawah 15 darjah CelciusTetapi tumbuh-tumbuhan tahan fros seperti itu tidak dapat menahan sejuk di bahagian tengah negara. Oleh itu, camellias taman ditanam dalam bekas besar, untuk musim sejuk mereka dibawa masuk ke dalam bilik sejuk, di teres atau di rumah hijau.

Di dalam periuk, camellia tidak terasa buruk pada suhu 10-15 ° C. Sekiranya kilang itu disediakan dengan baik, tetapi menyebarkan lampu selama 12-14 jam sehari, maka penjagaan camellia apabila ditanam di taman tidak akan menjadi sukar. Semenjak pada masa itu akan mendapat warna dan akan menyenangkan penanam dengan banyak bunga yang indah.

Di kawasan-kawasan dengan musim sejuk yang lebih ringan, semak-semak malar hijau meliputi, dan di zon subtropika, camellias taman, seperti dalam foto, dilindungi dari bulan Februari hingga pertengahan musim bunga dengan beberapa bunga yang menakjubkan sehingga 10 cm diameter.

Dari matahari terang pada dedaunan terbakar camellia terbentukBunga camellias di taman boleh menderita bukan sahaja dari fros, tetapi juga dari matahari musim sejuk terang, yang aktif pada waktu pagi.

Bahawa dedaunan dan kelopak bunga tidak dikeringkan dan tidak mati, pencairan selepas malam, tumbuh-tumbuhan yang lebih baik teduh atau tempat berteduh pada waktu malam bahan nonwoven. Ukuran yang sama akan membantu mengekalkan semak, jika angin musim sejuk sejuk sering di tapak.

Kerana camellias taman, dalam foto, mentolerir penumbra dengan baik, mereka dapat dilindungi dari pengaruh alam sekitar negatif oleh mahkota pokok taman. Apabila memilih jiran-jiran untuk budaya hiasan, adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa camellia seperti tanah berasid, yang tidak disukai oleh semua tukang kebun.

Hiasan muka bangunan rumah dengan camelliaCamellias berkembang dengan baik di bawah perlindungan pagar, berhampiran dinding rumah dan bangunan luar. Dengan bantuan sokongan dan trellises, tukang kebun berjaya tumbuh camellia curling di taman, yang, dengan bantuan berbentuk bengkok, diberikan bentuk menegak rata.

Menanam dan menjaga camellia taman

Di samping mengetahui tentang tempat yang tepat untuk menanam sebuah camellia taman dan mengenai menjaga kebun itu, tukang kebun harus memahami keperluan tumbuhan untuk tanah, pengairan dan pembajaan. Tetapi kehidupan budaya di tanah terbuka bermula dengan penanaman pokok renek.

Belukar bunga kamelia mudaLubang penanaman untuk kamellia taman adalah dua kali lebih lebar dan lebih mendalam daripada gumpalan bumi anak benih. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa tumbuhan segera memasuki tanah berasid cukup berkhasiat, yang diperlukan untuk kecantikan yang berubah-ubah untuk pertumbuhan dan pembungaan.

Tanah untuk camellia taman, dalam foto, terdiri daripada bahagian yang sama dari humus, tanah konifer, gambut dan pasir. Untuk menghasut tanah di substrat, anda boleh menambah paya rusuk atau kulit kayu pain. Campuran yang dipilih harus longgar, ringan dan berstruktur. Di tanah ini, akar camellia:

  • akan menerima jumlah udara dan kelembapan yang diperlukan:
  • tidak akan berisiko mereput;
  • akan secara aktif berkembang, membantu untuk mendapatkan makanan di atas bahagian udara semak belukar.

Masa bunga kamelia akan berakhirDi bahagian bawah lubang lapisan saliran dibuat, tanah yang disediakan dicurahkan ke atasnya sehingga setelah mengisi koma di bawah, leher akar belukar tidak berada di bawah lapisan tanah. Dalam kes ini, penanaman camellia untuk penjagaan di taman dilakukan dengan betul. Permukaan tanah digilap dengan jarum, habuk papan, kerepek atau kulit kayu kepada:

  • mengelakkan penyejatan kelembapan;
  • secara beransur-ansur menambah keasidan substrat.

Menjelang musim gugur, lapisan mulsa diperbesar, dengan teliti menutupi dasar camellia. Langkah sedemikian akan membantu untuk mengelakkan memukul semak dari fros yang menyebarkan tanah dan kekurangan salji pada permulaan musim sejuk.

Untuk mempermudahkan penjagaan camellia taman, penanaman dijalankan pada musim luruh atau lewat musim sejuk, apabila kilang belum lagi memulakan pertumbuhan menembak aktif. Dalam kes ini, semak belukar juga menyesuaikan diri dan cepat mula berkembang, melihat air dan baja.

Menyiram dan memakan camellia semasa menyusu dan menanam di taman

Di taman, hanya jenis camellia yang tahan fros ditanamPembajaan tambahan camellia taman dilakukan dari musim semi hingga akhir bulan Julai. Semut juga melihat pengenalan bahan tambahan yang kompleks, yang boleh digantikan dengan satu penyusuan susu tahi burung di awal musim panas.

Kilang itu, seperti penduduk lain di taman, memerlukan air. Air yang paling banyak dan kerap – pada musim bunga dan musim panas, tetapi sejak musim luruh, bersama dengan larangan dalam baja, mengurangkan pelembab tanah. Langkah penjagaan ini apabila tumbuh camellia di taman merangsang penampilan tunas.

Untuk memastikan semua usaha yang dibelanjakan untuk menanam dan menjaga camellia di taman tidak sia-sia, apabila membeli bahan penanaman adalah penting untuk memastikan varieti yang dipilih dapat bertahan dalam keadaan musim sejuk di lapangan terbuka. Sekiranya ada keraguan, lebih masuk akal untuk memilih bekas yang sesuai untuk anak benih dan tumbuh camellia sebagai tanaman pasu, yang perlu dipindahkan ke bilik sejuk untuk waktu musim sejuk.

Bunga perayaan camellia – video