bunga crocus pada musim sejukCrocus halus mekar salah satu yang pertama dan menunjukkan bahawa salji dan musim sejuk yang dingin secara beransur-ansur memberi laluan kepada cahaya matahari musim bunga lembut. Dan adakah anda tahu bahawa anda boleh mengagumi mekar mereka walaupun ribut salji masih meniup di jalan dan jauh ke musim bunga sekarang? Mari kita bayangkan seketika bahawa kita adalah penyihir yang tertakluk kepada perubahan musim ini, dan kita akan menghidupkan crocus di rumah. Setuju bahawa tidak ada yang lebih cantik daripada tumbuhan berbunga, dan primroses ini diakui sebagai salah satu tanaman terbaik, mudah diperoleh. Keindahan keseluruhan prosedur ini adalah keupayaan untuk mengawal bunga-bunga crocus, menjadikannya lebih hampir pada tarikh yang diingini.

Jadi, apakah proses sihir ini dan cara membuat bunga mekar pada masa yang tepat? Mengenai ini dan bercakap hari ini.

Kami memilih bahan penanaman

pilih mentol untuk penanamanDaripada apa yang menjadi bahan penanaman, tidak hanya bergantung kepada kualiti bunga, tetapi juga proses pemalsuan. Adalah diperhatikan bahawa perbungaan terbesar dalam masa yang sesingkat mungkin diperoleh dari corms varietal besar yang mekar lebih banyak.

Spesimen tumbuhan taman yang tumbuh pada bunga juga sesuai untuk memaksa, tetapi patut dipertimbangkan bahawa bunga mereka akan cetek dan cepat pudar.

Yang terbaik untuk memaksa dalam keadaan domestik diiktiraf crocus hibrid, khususnya, kepunyaan pemilihan Belanda.

macam crocus untuk memaksaApabila membeli corms, anda perlu memberi perhatian kepada perkara ini:

  • mereka mestilah padat, berwarna coklat gelap;
  • di permukaan tidak ada jejak kerosakan mekanikal;
  • penimbang yang sihat, tanpa tanda-tanda membusuk;
  • mentol itu harus kekal dalam keadaan rehat yang lengkap, iaitu, tanpa bercucuk tanam dan batang (jika tidak, ia akan menjadi sukar untuk memegang bunga ke tarikh yang diingini);
  • ia adalah lebih baik memilih corms dengan diameter sekurang-kurangnya 7 cm, kerana jumlah bahan penanaman bergantung kepada jumlah inflorescences masa depan.

Bagi crocus popular kumpulan Chrysanthus (bunga emas), mereka praktikalnya tidak digunakan untuk memaksa. Walaupun mereka sangat cantik, namun ciri-ciri tumbuhan agak rumit: paling sering mereka tidak “hidup lebih lama” untuk tunas, dan dengan serta-merta layu.

Menyediakan corms untuk memaksa

kami menghantar mentol ke tempat yang sejukPembongkaran crocus menyediakan penyediaan mentol yang betul, kerana tanpa ia sangat sukar dan hampir mustahil untuk menguruskan bunga. Pertama sekali, selepas membeli bahan penanaman, biarkan ia berbaring selama seminggu pada suhu bilik. Kemudian teruskan ke “prosedur pelindapkejutan” dan secara beransur-ansur mengurangkan suhu, memindahkan corms ke bilik yang lebih sejuk.

Akhirnya, semuanya harus berakhir dengan fakta bahawa crocus berada di ruang bawah tanah atau peti sejuk, di mana suhu udara berubah dalam 3-9 darjah haba (tidak lebih tinggi dan tidak lebih rendah). Di sana mereka mesti tinggal sekurang-kurangnya 20 hari, atau bahkan sebulan.

Sebelum mengisi peti sejuk, mentol harus dibungkus dalam kertas.

Bila dan bagaimana untuk meneruskan memaksa?

menanam crocus dalam mangkukMasa penanaman mentol secara langsung bergantung pada tarikh tertentu. Secara umumnya, perlu dipandu oleh fakta bahawa 70-90 hari berlalu dari penanaman hingga berbunga.

Oleh itu, untuk mengeluarkan crocus pada 8 Mac, mereka mesti ditanam pada dekad pertama Disember.

Crocus berkembang pada 8 MacUntuk menanam lebih baik untuk mengambil mangkuk lebar – di dalamnya crocus lebih baik berakar. Di bahagian bawah hidangan mesti mengisi saliran dan isi dengan tanah nutrien.

Jika tujuan memaksa hanya berbunga (tanpa menggunakan mentol lebih lanjut untuk pembiakan), bukannya tanah, mereka boleh diletakkan dalam tanah liat atau pasir yang diperluas.

Apabila memaksa crocus di rumah, mentol ditanam sedemikian rupa sehingga mereka tidak dapat bersentuhan dengan vas atau antara satu sama lain, dan menutup dengan sepenuhnya dengan bumi atau bahan lain, meninggalkan ekor kecil. Jadi batang akan tumbuh walaupun. mentol mentol di tempat yang sejukKemudian periuk diletakkan di tempat gelap yang sejuk sehinggalah percambahan crocus.

Mempersiapkan crocus untuk berbunga

crocus mekarCroco sprouted dengan pucuk padat sehingga 5 cm tinggi dibawa ke cahaya. Suhu kandungan mestilah dari 14 hingga 20 darjah Celsius, jika tidak, bunga akan datang dengan cepat dan juga berakhir dengan cepat.

Air mereka tidak lebih daripada 3 kali seminggu, supaya mentol tidak membusuk. Penyemburan langka dibenarkan. Selepas akhir berbunga, anda boleh meninggalkan crocus di periuk, biarkan mereka pudar dan kemudian simpan sehingga pendaratan musim bunga di atas katil bunga.

Seperti yang anda dapat lihat, wabak crocus di rumah bukan masalah besar. Menguruskan bunga mereka cukup mudah, dan hasilnya akan menyenangkan bahkan petani bunga yang paling menuntut, kerana panci dengan perbungaan luar biasa adalah hadiah yang sempurna untuk cuti musim bunga untuk orang yang disayangi. Percubaan dan nikmati kerja anda!

Melepaskan crocus – video