katil bunga yang indahSesetengah orang berfikir bahawa katil bunga yang menghias di negara ini adalah tugas yang mudah. Ia cukup untuk melihat foto-foto katil bunga yang dihiasi, beli, atau menanam benih bunga, dan menanamnya dalam susunan yang sama. Malah, semuanya lebih rumit.

Satu katil bunga sebenarnya, biocenosis kecil, di mana faktor kompleks adalah penting:

 • Lampu (pemilihan tumbuhan untuk katil bunga bergantung kepada ini);
 • Jenis dan keadaan tanah (keasidan, struktur, komponen organik);
 • Interaksi tumbuhan antara satu sama lain;
 • Kelembapan tumbuhan, tempoh berbunga tumbuhan;
 • Kelembapan dan ketersediaan (atau kekurangan) penyiraman.

Di samping itu, apabila menghiasi bunga yang berhampiran dengan rumah, anda perlu mempertimbangkan gaya struktur seni bina yang terdapat di laman web ini. Sebagai contoh, katil bunga dalam gaya “negara”, akan menjadi tidak masuk akal untuk melihat di sebelah rumah itu dengan gaya Victoria.

Bagaimana untuk memulakan reka bentuk katil bunga di hadapan rumah

Pencahayaan

Jenis pencahayaan:

 • cahaya terang (sekurang-kurangnya tujuh jam sehari tumbuhan berada di bawah cahaya matahari langsung);
 • cahaya yang bertaburan (pritenenie cahaya oleh daun-daun atau semak), sinaran langsung menerangi bahagian pada waktu pagi atau petang waktu (2-3 jam);
 • penumbra (tanpa cahaya matahari langsung, tetapi pencahayaan terang);
 • bayangan.

Ground

Pertama anda perlu menentukan jenis tanah dan keasamannya – faktor-faktor ini boleh diubah, atau diperbetulkan. Dalam substrat atau loak terlalu berat, tambah pasir dan kompos, untuk pengudaraan yang lebih baik. Tanah asid bertambah baik dengan menambah kapur.

Mana-mana jenis substrat mesti diperkaya lagi dengan baja mineral (kompleks) dan organik (kotoran, kotoran burung, kompos).

Air dan kelembapan

tanah tidak perlu bertakung air, ini juga boleh digunakan untuk air leburan: kebusukan boleh bermula pada rizom, ubi, bebawang atau perennials. Juga, dengan lebihan air, akar pernafasan tumbuhan dihalang atau disekat.

Related  Juniper Blue Alps sentiasa cantik

Idea untuk menghiasi katil bunga

Sebagai contoh atau sampel katil bunga di negara ini, atau berhampiran rumah, anda boleh menggunakan gambar dengan katil bunga yang dihiasi dan katil bunga. Imej akan membantu anda menghasilkan dan mengambil penyelesaian komposisi. Anda mungkin mengambil foto sampel katil bunga yang dihiasi, mengubah skema warna komposisi, atau menggunakan serpihan yang anda suka untuk membuat taman bunga.

Hiasan

Menghiasi katil bunga boleh objek asal semula jadi (seperti batu, tunggul pokok, batang pokok) atau buatan dicipta (angka untuk taman, lampu). Barang hiasan, sebagai tambahan kepada dekorasi boleh menjadi praktikal. Tanah ladang kerikil akan kehilangan kelembapan yang kurang, dan rumput tidak akan tumbuh pada bunga.

Batang pokok boleh berfungsi sebagai sokongan untuk tumbuh-tumbuhan dengan batang memanjat (clematis, bindweed, pangkat, kacang manis).

batu mengalir di depan rumah

Pemilihan tumbuhan

Apabila memilih tumbuh-tumbuhan, hubungan mereka dengan cahaya diambil kira.

 • Photophilous – Anda memerlukan banyak cahaya matahari, jika tidak, mereka tidak akan mekar atau mekar sama sekali. Ini kecil daripada Asteraceae keluarga (aster, dahlias, Majors, bunga matahari, chamomile, marigold, echinacea, daisies gerbera, yarrow). Mawar, gladioli, foxglove, semua wakil keluarga labiate (lavender, salvia, thyme). Tulip, daffodils, hyacinths, fatties;
 • Menghadapi teduhan cahaya (toleran teduh) – Lili, hidrangeas, violet, burung pipit, peonies, tangkapan, primula;
 • Tumbuh-tumbuhan yang menyayangi (tidak boleh tahan cahaya matahari langsung dan boleh mendapat luka daun)– Astilba, tuan rumah, pakis, mahonia, lily-of-the-valley, badan, periwinkle, rogiersia.

bunga di depan tingkap

Saiz tumbuh-tumbuhan dan kelajuan pertumbuhan – satu lagi faktor penting bagi reka bentuk katil bunga di dekat rumah. Tanaman pertumbuhan rendah dan tangkai ditanam di baris pertama, jika tidak, mereka tidak akan kelihatan. Wakil-wakil bawah tanah kerajaan sayuran akan membantu mengisi ruang antara congeners yang lebih besar. Ini akan memberikan penampilan yang lebih indah dan menghilangkan penampilan rumpai.

Nota: tumbuh-tumbuhan bawah tanah berkembang pesat, jadi anda perlu menonton untuk membolehkan mereka mengembangkan tetangga mereka di sepanjang bunga bunga.

Kura-kura dan tumbuh-tumbuhan hiasan untuk menghiasi bunga yang berhampiran dengan rumah

Tidak seperti tumbuh-tumbuhan berbunga, kelebihan daun hiasan adalah bahawa mereka menghiasi taman bunga dari musim semi hingga akhir musim gugur.

Penternak telah dibesarkan pelbagai jenis kerdil dan menjalar renek dengan ketinggian 20-40 cm Spirea krasnolistnyh berapi barberry, Euonymus berlainan warna, Oregon Grape, kerdil tanaman merambat berbau harum -. Tidak memerlukan penjagaan yang kompleks, dan sesuai untuk hampir mana-mana gubahan bunga.

Related  Hiaskan reka bentuk landskap tapak dengan juniper Meyeri

Oleh dekorativnolistnyh tumbuhan herba termasuk ramai ahli keluarga rumput (fescue, rumput bulu, Moline, rumput reed, pickerel). Walaupun dalam tempoh berbunga mereka hal berkembang dalam bentuk panicles, ekor atau bulu menghias mana-mana taman bunga.

Contoh video katil bunga menghias di negara ini