Malah metochion yang paling sederhana dapat menghiasi rumputPerlindungan rumput, tanpa mendapat penjagaan tambahan, penyiraman atau pemakanan, tumbuh besar, dan kadang-kadang menjadi masalah bagi pemilik tapak. Tetapi persaudaraan dan kesabaran semata-mata hanya sah berkenaan dengan tumbuhan liar.

Jika rumput dipecah di taman atau di taman, ia menjadi zon perhatian yang berterusan.

Mengapa membuat baja untuk rumput?

Terdapat beberapa sebab untuk kehilangan hiasan rumput, kekeringan rumput, kegelapan dan kekurangan pertumbuhan. Antara faktor utama – satu prosedur yang bertujuan untuk mengekalkan tapak dalam bentuk yang terawat dengan baik dan mendorong tumbuhan untuk membentuk dedaunan baru.

Membawa kelebihan yang tidak disenangi, gaya rambut adalah trauma yang serius, menyebabkan kehilangan sebahagian plat lembaran dan penurunan intensitas fotosintesis.

Penjagaan RumputRumput yang sama mempengaruhi pengalaman rumput ketika mengubah musim, contohnya, di matahari panas atau dalam cuaca sejuk. Bukan cara terbaik dalam keadaan rumput beban beban mekanikal dicerminkan. Seperti tumbuh-tumbuhan lain, spesies rumput terdedah kepada penyakit dan serangan oleh tetamu yang tidak diundang.

Oleh itu, sebagai tambahan kepada penyiraman dan potongan rambut biasa, penutup rumput memerlukan pembajaan, dan bergantung pada musim, keperluan tumbuhan dalam unsur-unsur yang diperolehi sangat berbeza.

Apa yang boleh membuahkan rumput pada musim bunga? Bagaimana untuk menjadikannya berkembang, untuk mengekalkan kecantikan pada musim panas dan bersedia untuk meninggalkan di bawah salji?

Unsur-unsur nutrien dan surih, yang sentiasa memerlukan tumbuh-tumbuhan, terkandung di dalam tanah. Budaya berkembang secara intensif merosot substrat, akibatnya kualiti tumbuh-tumbuhan sendiri merosot. Terutama ia ketara di laman web dengan tumbuh-tumbuhan saka, yang juga dirujuk sebagai rumput.

Mana-mana baja untuk rumput direka:

 • lebih cepat untuk mengatasi akibat potongan rambut atau perubahan bermusim dalam cuaca;
 • mengekalkan nada penutup rumput;
 • meningkatkan keupayaannya;
 • meningkatkan ketahanan terhadap penyakit, perosak dan rumput.

Untuk penambahan stok tanah menggunakan komposisi yang mengandungi semua yang paling perlu untuk pertumbuhan dan pembangunan.

Apa yang mengandungi baja untuk rumput?

Pada masa musim bunga, rumput memerlukan bajaUnsur-unsur asas yang diperlukan oleh semua tumbuhan hijau ialah fosforus, kalium dan nitrogen. Sekiranya anda menolak rumput di baja, tidak lama lagi akan terdapat tompok kuning di rumput, penutup akan menjadi kurang enak dan tebal.

Related  Gambar pelbagai jenis spiraea – tumbuhan hiasan yang unik untuk reka bentuk landskap

Nitrogen diperlukan untuk mengekalkan kadar pertumbuhan, pewarna daun dan pembaharuan yang berterusan. Kilangnya menerima dan membelanjakan lebih banyak daripada yang lain, dan oleh itu sangat diperlukan untuk menambah jumlah yang terbuang.

Keperluan terbesar untuk baja ini di rumput di musim bunga, apabila rumput diaktifkan selepas tempoh rehat musim sejuk, pembentukan daun bermula pada roset lama, lapisan akar tumbuh. Pada bulan-bulan musim bunga, pembajaan nitrogen dilakukan sekurang-kurangnya dua kali. Pada musim panas, keperluan untuk elemen ini juga tidak berkurangan.

Adalah penting untuk diingat bahawa pada musim luruh, penggunaan baja nitrogen untuk rumput perlu dihentikan, jika tidak, kelebihan unsur ini boleh menjejaskan kualiti penutup yang diletakkan di bawah salji.

Pertumbuhan muda yang dirangsang oleh nitrogen tidak menahan musim sejuk, ia mereput dan menjadi punca perkembangan penyakit di seluruh tapak. Akibat kematian tumbuhan, keutuhan dan kehalusan salutan itu hilang. Dan pemilik rumput itu adalah untuk bekerja intensif buruh mengenai pemulihan tapak dan menyemai rumput.

Lawn selepas penggunaan musim luruh baja nitrogenPengenalan baja fosforus untuk rumput di musim bunga menjadikan rumput tumbuh hijau lebih awal, menjadikan sistem akarnya kuat dan bercabang. Tumbuh-tumbuhan yang tidak kekurangan unsur ini, bertolak ansur dengan haba musim panas dan kemarau, secara aktif membentuk pucuk baru. Fungsi yang sama untuk kalium. Ia, seperti fosforus, boleh digunakan untuk rumput padang rumput atau pada permulaan musim, pada musim bunga, atau pada musim gugur.

Nisbah makroelements yang optimum dalam baja untuk rumput adalah sukar untuk dikira, dan komposisi yang salah dipilih tidak boleh membawa kelebihan, tetapi membahayakan penanaman. Oleh itu, pakar menasihatkan penggunaan dana kompleks yang dikira untuk musim tertentu.

Baja untuk rumput Fertik: membaja dari musim bunga hingga musim luruh

Rawatan rumput dengan bajaBaja kompleks dibangunkan dengan mengambil kira semua keperluan tumbuh-tumbuhan. Komposisi sedemikian boleh dihasilkan dalam bentuk butiran untuk permohonan ke tanah. Sebagai alternatif, pengeluar menyediakan keperluan untuk mencairkan produk, maka baja dilakukan dengan menggunakan alat pemercik.

Related  Ciri-ciri juniper scaly dan jenis popularnya

Pemakanan cecair adalah cara cepat untuk menambah bekalan nutrien. Baja bergred untuk rumput mempunyai kesan yang berkekalan lebih lama, kerana bahan aktif memasuki tanah tidak sepenuhnya, tetapi sebagai zarah individu dibubarkan. Akibatnya, pakaian atas boleh dilakukan kurang kerap, tanpa rasa takut kemerosotan kualiti tanah dan kehilangan kualiti hiasan penutup rumput.

Hari ini, tukang kebun mempunyai cara di mana komposisi elemen dipilih sedemikian rupa sehingga ia sepadan dengan keperluan rumput pada musim bunga musim panas dan musim luruh.

Contohnya adalah baja untuk rumput Fertika. Dalam barisan untuk memberi makan rumput rumput dua produk, termasuk makro dan microelement utama dan siap sedia untuk digunakan.

Baja dalam peletDireka untuk digunakan dalam baja musim bunga untuk rumput siri ini:

 • meningkatkan kepadatan penutup rumput;
 • meningkatkan warna, juiciness bahagian hijau tumbuhan;
 • mengaktifkan pertumbuhan rumput;
 • membantu rumput melawan pertumbuhan rumpai, lumut, rupa perosak dan penyakit;
 • mengekalkan nada tumbuhan dan tahan terhadap keadaan yang buruk.

Nitrogen, fosforus dan kalium dalam nisbah anggaran 1: 1: 2 dimasukkan ke dalam komposisi yang digunakan untuk berpakaian atas. Bukan sahaja tanah yang diperkenalkan ke dalam loji bekalan tanah dengan unsur-unsur asas, ia menambah substrat dengan satu set unsur jejak yang penting. Pada musim bunga, baja untuk rumput diperkenalkan segera, sebaik sahaja tanah bebas daripada salji. Rawatan terakhir dijalankan pada bulan Ogos. Dan selanjutnya, mengikut keperluan tumbuhan, anda perlu mengubah komposisi.

Penggunaan terakhir baja pada bulan OgosSebahagian besar nitrogen harus jatuh ke dalam tanah pada musim bunga dan musim panas, oleh sebab itu, dalam baja kedua untuk rumput Fertika yang dimaksudkan untuk musim luruh, jumlahnya berkurang, tetapi proporsi fosforus dan kalium meningkat.

Pemilihan komponen ini membantu:

 • memperkuat kekebalan rumput rumput;
 • pengumpulan nutrien yang terbaik, yang sangat diperlukan pada musim gugur-musim sejuk;
 • benar-benar menyelamatkan rumput dan juga meningkatkan kualitinya pada musim depan.

Related  Bagaimana untuk memilih tumbuh-tumbuhan yang betul untuk bukit Alpine

Komposisi kompleks ini digunakan bukan sahaja untuk makan musim luruh dari bulan Ogos hingga November, ia akan berguna apabila meletakkan kawasan rumput baru.

Bagaimana membuat baja untuk rumput?

Baja ditambah selepas setiap potongan rambut keduaMeminta soalan: “Bagaimana untuk menyuburkan rumput di musim bunga?”, Kebanyakan tukang kebun lupa tentang ketepatan pelaksanaan pemupukan.

Mana-mana cara yang paling berkesan akan sia-sia jika baja masuk ke dalam tanah dalam cuaca yang tidak sesuai atau penyebarannya melalui tanah akan menjadi tidak sekata.

Tidak kira bagaimana pemakanan dijalankan, secara manual atau dengan cara penggunaan mekanik, adalah penting untuk dipandu oleh beberapa peraturan:

 1. Pergelangan atas musim bunga dilakukan apabila salji benar-benar hilang, dan rumput akan dibersihkan daripada tumbuh-tumbuhan dan dedaunan tahun lalu yang busuk.
 2. Semasa pertumbuhan pesat baja padang rumput ditambah selepas setiap potongan rambut kedua, sambil melakukan dua pas di sepanjang dan di seluruh tapak, menggunakan separuh jumlah granul yang diperlukan.
 3. Selepas setiap rawatan rumput, tapak itu disiram, tetapi semasa hujan, lebih baik untuk memberi makan sementara. Sentuhan baja dengan dedaunan basah mengancam untuk merosakkan plat daun. Bahaya yang sama wujud dalam tempoh yang panas dan gersang.

Selepas memohon baja, rumput perlu ditumpahkanSepanjang musim rumput, bergantung kepada jenisnya, keamatan haus penutup rumput, komposisi tanah dan faktor lain, ia boleh mengambil satu hingga lima bungkusan tambahan. Baja untuk rumput sentiasa diperkenalkan selepas memotong, dan rawatan terakhir yang terbaik dilakukan beberapa minggu sebelum bermulanya selsema yang berterusan.

Oleh sebab baja adalah produk kimia yang aktif, manakala butiran-butiran tidak larut dan jatuh ke dalam tanah, lebih baik untuk mengehadkan akses anak-anak dan haiwan peliharaan ke rumput. Ini menghapuskan risiko keracunan, tindak balas kulit yang tidak diingini dan masalah lain.

Video mengenai baja untuk rumput