Hyacinths dalam reka bentuk landskapOrang-orang dari negara-negara Mediterranean dan Asia Tenggara, bunga gondok berkembang pada awal musim bunga, menarik penciuman dalam aroma udara dan rusuhan warna dari putih dan semua warna biru menjadi kuning dan bahkan padat burgundy.

Bunga bunga wangi utara Caucasus didapati walaupun di alam liar. Di lereng gunung dan di lembah anda dapat melihat bagaimana anak panah dengan tunas biru atau merah muda pecah di bawah salji. Tumbuh gondok di tanah terbuka, dengan syarat tanah musim sejuk yang ringan dan tidak beku tidak sukar.

Muncul di atas tanah, daun berkilat hijau cerah tumbuhan secara beransur-ansur terbuka, dan berus inflasi mulai naik dari tengah dengan 20-30 tunas. Bunga jenis gondok moden mempunyai bentuk tiub, berbentuk corong atau berbentuk loceng, boleh menjadi biasa dan bermata dua, dan sentiasa mempunyai rasa yang luar biasa kaya.

Wild HyacinthSama seperti tali pinggang tengah, di mana tanah sentiasa membeku, tumbuh-tumbuhan gondok, bagaimana untuk menjaga tumbuhan, untuk mendapatkan bunga yang subur?

Pemilihan bahan tanam

Mentega gondokHyacinths adalah tumbuhan bulbous biasa. Mentol saka spesies ini:

 • dibentuk sepenuhnya hingga 4-6 tahun;
 • mempunyai bentuk sfera dengan leher yang menonjol;
 • terdiri daripada pelbagai skala, yang lebat dalaman dan berisi, dan bahagian atas nipis dan seolah-olah sama dengan kulit.

Pertumbuhan mentol adalah disebabkan oleh regenerasi, yang terbentuk di teras tunas, yang terdiri daripada beberapa unsur asas daun dan peduncle masa depan. Mentol dewasa 5-6 tahun di bawah di bawah skala rizab membentuk permulaan mentol anak perempuan – kanak-kanak.

Terry gondokDan bergantung kepada pelbagai jenis gondok mentolnya boleh mempunyai saiz yang berbeza. Sebagai peraturan, mentol yang memberi bunga ganda lebih kecil daripada yang biasa.

 • Sekiranya penanaman gondok dijalankan di tanah terbuka, pada masa menanam mentol harus elastik, tidak kurang daripada 4 cm diameter dan terdiri daripada beberapa skala permukaan, 6-10 skala pengumpulan dan buah pinggang yang terbentuk sepenuhnya.
 • Di permukaan luar bahan penanaman tidak boleh ada kerosakan mekanikal, kesan acuan, intertrigo atau kelesuan.
 • Melihat bahagian bawah, mentol berkualiti, anda dapat melihat dua milimeter dasar-dasar akar.
 • Diameter mentol berkualiti adalah satu setengah kali lebih besar daripada saiz bahagian bawah.

Bahan penanaman tersebut bukan sahaja berjaya di-root dan overwintered, tetapi juga pada musim bunga akan memberi bunga berbunga.

Pemilihan tempat untuk tumbuh-tumbuhan gondok di kawasan terbuka

Gondok putih di tamanPilihan yang kompeten untuk menanam gondok di tanah terbuka dan menjaga tanaman sebelum dan selepas berbunga adalah ikrar bunga berbunga panjang.

Kawasan di mana tumbuh-tumbuhan hyacinths perlu diterangi dengan baik, bahawa pada musim bunga, ketika masih ada sedikit daun, tidak sukar untuk disediakan. Tetapi perlindungan taman bunga dari angin harus dijaga.

Kebanyakan tukang kebun membuat kesilapan menanam mentol di bawah kanopi pokok atau pokok renek yang tinggi. Di satu pihak, tumbuh-tumbuhan yang besar itu benar-benar melindungi inflorescence dari angin sejuk dan tidak naungan sehingga dedaunan larut. Sebaliknya, apabila tiba masanya untuk menggali gondok selepas berbunga di taman, mentol untuk penambahan mungkin tidak mempunyai makanan yang cukup, yang akan menjejaskan kualiti mereka.

 • Hyacinths lebih suka tanah longgar. Tanah liat atau chernozem lebih baik dicampur dengan pasir atau pasir sungai.
 • Mengenai pertumbuhan mentol dan kualiti bunga secara positif memberi kesan kepada kelimpahan kualiti organik, tetapi baja tambahan dengan baja segar boleh membahayakan hyacinths.
 • Keasaman tanah tidak boleh melebihi 6.5 unit, jika pH lebih tinggi, tepung terigu ditambah ke tanah.

Related  Menanam dan merawat semak barberry yang hebat

Lampu mentol gondok bereaksi dengan sangat buruk untuk penyembur air. Jika air bawah tanah di kawasan itu mendekati permukaan lebih dekat daripada setengah meter, penanaman gondok diatur dengan rabung yang tinggi atau saliran yang kuat diperlukan. Untuk memastikan aliran keluar musim bunga atau air hujan, kadang-kadang membuat sedikit kecenderungan.

Semua kerja persediaan untuk menanam hyacinths di padang terbuka dan penjagaan bawang adalah yang terbaik dilakukan pada akhir musim panas. Selama sebulan atau dua tanah akan menetap, dan musim gugur rooting mentol akan lebih cepat dan lebih mudah.

Menanam gondok

Bunga gondok di kawasan terbukaTanah di bawah gondok digali 40 cm dan pada masa yang sama setiap meter persegi dibuat:

 • 10-15 kg kotoran yang baik atau humus;
 • Pasir dan gambut, bergantung kepada jenis dan keadaan tanah;
 • 250 gram batu kapur atau 15 gram magnesium sulfat;
 • 200 gram abu kayu penapis atau 30 gram kalium sulfat;
 • dari 60 hingga 80 gram superfosfat.

Sekiranya gondok ditanam di tanah terbuka di pasir, miskin dalam mineral dan organik, disyorkan untuk meningkatkan jumlah kalium dan magnesium sebanyak satu setengah kali. Akar tumbuhan mengumpul kelembapan dan pemakanan dalam radius 15-20 cm dari mentol. Oleh itu, telaga-telaga untuk menanam melakukan kira-kira saiz ini, mencelupkan dasar gondok dengan rata-rata 15 cm.

Lebih kecil bahan penanaman, semakin tinggi mentol tertanam di dalam tanah dan lebih tebal di bunga.

Di dataran rendah gondok boleh ditanam di lapisan pasir, sedikit menekan ke dalamnya mentol. Ini akan melindungi akar dan keseluruhan tumbuhan daripada kerosakan dan kemungkinan jangkitan. Untuk mempercepatkan pembungaan, mungkin ada mentol ditanam di rabung tinggi yang dengan pendekatan musim bunga akan memanaskan tapak yang sama dengan lebih cepat.

Related  Keindahan spektakular maple pada bila-bila masa sepanjang tahun

Masa penanaman gondok untuk berkembang di luar rumah

Menanam gondok di kawasan terbukaDi kebanyakan rantau Rusia, gondok dapat ditanam di tanah dari awal September hingga pertengahan Oktober.

 • Sekiranya mentol jatuh ke tanah lebih awal, atau jika musim luruh adalah panas yang luar biasa, tumbuh-tumbuhan mula berkembang dan mati dalam permulaan fros.
 • Sekiranya anda menangguhkan pendaratan, mentol tidak mempunyai masa untuk memberi akar pada ketika tanah membeku.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menutup meterai di tanah pada minggu pertama bulan November. Untuk melakukan ini, tapak penanaman harus sebelum ini ditutup dengan dedaunan atau bahan lain yang sesuai dan ditutup dengan filem. Tanah akan mengekalkan haba, dan mentol yang masuk ke dalamnya akan tumbuh, sebagaimana mestinya.

Untuk musim sejuk, adalah lebih baik untuk menampung tempat penanaman gading dari fros dengan cara mulsa dari gambut, habuk papan, dedaunan atau lapnika. Tempat perlindungan yang sama perlu dikeluarkan pada awal musim bunga, supaya tidak merosakkan tumbuh-tumbuhan yang baru muncul.

Menanam gondok di kawasan terbuka dan menjaga mereka

Hasil penjagaan yang betulSelepas menanam gondok, penjagaan luar dikurangkan kepada pembajaan biasa, melonggarkan tanah, merumput dan menyiram, terutamanya semasa set tunas dan berbunga.

 • Sejurus selepas penampilan paya gondok, permaidani atas pertama diperlukan pada kadar 30 gram ammonium nitrat per meter persegi.
 • Permohonan kedua baja jatuh pada masa pewarnaan putik. Dalam kes ini, di bawah hyacinths, bukan sahaja 20 gram ammonium nitrat per meter, tetapi juga 30 gram kalium klorida dan 40 gram super fosfat ditambah.
 • Apabila berbunga selesai, ladang tersebut disenyawakan pada kadar 40 gram superfosfat dan jumlah kalium klorida yang sama bagi satu meter persegi.

Semua pakaian utama digunakan di lorong atau ruang antara tumbuhan, tutup untuk 10 cm, dan kemudian menanam ladang. Ya, dan menjaga gondok selepas berbunga di taman juga bermula dengan penyiraman, yang sangat diperlukan dalam dua minggu pertama selepas pengeringan peduncle.

Penjagaan Hyacinth selepas berbunga dan menuai mentol

Pengumpulan dan pengeringan mentolPembungaan hyacinths adalah megah, tetapi sekejap. Selepas pengeringan peduncle, kilang itu dengan cepat kehilangan dekorasinya. Apabila hyacinths pudar, apa yang perlu dilakukan seterusnya di taman? Pertama sekali, terutamanya jika penanaman mentol musim bunga digabungkan dengan beberapa tanaman hiasan lain, perlu diperhatikan lokasi gondok. Lagipun, tidak lama lagi, apabila daun layu, sangat sukar untuk mencari mereka. Kemudian, tumbuhan yang memulihkan kekuatan mereka selepas berbunga, kami tidak memintas penyiraman kualitatif dan berpakaian atas.

Related  Katil bunga dari perennials untuk pemula

Sekiranya mentol di iklim Mediterranean bertolak ansur dengan musim sejuk dan bergembira dengan anak panah yang terang dari hal berkembang, hyacinths jelas kekurangan haba tengah semasa tempoh rehat. Oleh itu, adakah anda perlu menggali gondok setiap tahun? Ya, itu adalah ukuran di tengah band yang akan membantu mewujudkan syarat-syarat yang diperlukan untuk mentol untuk membentuk dan mengembangkan putaran kompensasi dan asas-asas anak panah bunga masa depan.

Sekiranya mentol hyacinths yang sihat dalam iklim sederhana, tidak menggali untuk musim panas, ditinggalkan untuk musim sejuk di tanah, bunga mereka untuk tahun depan akan menjadi lebih lemah daripada sebelum ini. Hanya tukang kebun di Kuban, Caucasus Utara, Crimea dan selatan rantau Chernozem tidak boleh membebankan diri dengan penggali tahunan mentol, dan kemudian hanya dengan musim panas yang cukup panas. Bilakah menggali gondok selepas berbunga di taman?

Masa terbaik untuk mengeluarkan mentol ialah dekad terakhir bulan Jun atau pertama bulan Julai. Pada masa ini daun-daunnya menjadi kuning dan melemahkan di pangkalan, sekarang mereka akan mudah dikeluarkan.

Penyimpanan mentol gondok

Menyediakan mentol untuk penanamanApabila mentol dibersihkan dari tanah, dibasuh dan kering:

 • mereka diperiksa, memisahkan sakit atau rosak semasa penggalian;
 • memisahkan kanak-kanak yang perlu ditanam;
 • Bahan penanaman dirawat dengan agen perosak dan penyakit untuk bawang.

Selanjutnya dalam masa seminggu, mentol disimpan pada suhu kira-kira + 18-20 ° C dalam bilik yang berventilasi dan dimasukkan ke dalam beg kertas atau bekas dalam 1-2 lapisan.

Penjagaan gondok selepas berbunga di taman dan penyimpanan mentol adalah langkah yang paling serius untuk penjual bunga.

Pada masa ini, penutup gondok meliputi kering, tumbuhan itu menyesuaikan diri dan bersedia untuk peringkat penyimpanan berikutnya, apabila selama dua bulan mentol harus tinggal pada suhu kira-kira + 30 ° C, kelembapan yang cukup tinggi dan pengudaraan yang baik. Sebulan sebelum mendarat, suhu udara diturunkan kepada +17 ° C, supaya bahan penanaman lebih mudah untuk memindahkan pendaratan gondok yang akan datang ke tanah terbuka.

Menanam gading di atas katil bunga – video