bunga-bunga terang dari pokok YehudaPohon Yehuda adalah tumbuhan dari keluarga kekacang. Ia tumbuh di Mediterranean dan Timur Tengah. Di Rusia, dalam persekitaran semulajadi terdapat di Caucasus dan di Crimea. Ditanam di lindung nilai dan katil bunga berbilang tingkat. Digunakan dalam komposisi reka bentuk landskap.

Penerangan Judas

Pokok Judo, mekar, daun, mahkotaPokok Judas, atau Cersis European – pokok renek atau pokok, mencapai ketinggian 6-16 m. Mahkota padat mempunyai bentuk sfera. Batang melengkung ditutup dengan kerak hitam berkedut. Daun terang-hijau adalah bulat, kordat, dengan diameter 6-12 cm. Bahagian bawah plat daun diliputi dengan urat makan gelap. Kotak daun nipis mencapai panjang 4 cm.

Bunga merah jambu merah muda dikumpulkan dalam perbungaan 3-6 keping. Pucuk muncul di cawangan, di paksi daun dan di batang. Buah-buahan – biji rata 6-11 cm panjang. Dalam setiap pod masak 9-15 biji biji coklat. Tumbuhan berbunga dari pertengahan April hingga Mei. Buah-buahan bermula pada awal bulan September.

Cersis yang Eropah tumbuh di bukit-bukit dan lereng bukit, lebih suka tanah berkapur calcareous. Kilang itu tahan tahan kemarau dan fotofil. Di bawah naungan pohon itu melambatkan pertumbuhan, jatuh sakit dan mati.

Pokok Judas adalah termophilic. Menahan penurunan suhu udara yang singkat ke -13 ° C. Cercis tumbuh dengan perlahan, mencapai ketinggian 1.3-1.6 m dalam 5-6 tahun. Pokok-pokok tua tumbuh menjadi 13 m dengan diameter batang 55-65 cm.

Pokok Judo di tamanKayu kayu Judah digunakan untuk pertukangan kayu dan kerja pembinaan. Dari tunas muda mereka memasak pedas pedas untuk hidangan pedas oriental. Warna menghiasi pedalaman. Kilang itu adalah mead produktif. Ia ditanam berhampiran apiaries.

Legenda Yehuda Pokok

Banyak orang yang tertanya-tanya mengapa pohon Judas dipanggil begitu. Legenda itu mengatakan bahawa pada masa lalu, perbungaan tumbuhan itu berwarna putih salji dan memancarkan aroma yang halus, mempesonakan. Orang-orang berbunga yang memanjakan orang ramai, majlis perkahwinan meraikan berhampiran pokok itu, meraikan cuti dan merayakan perayaan. Ini berterusan sehingga Yudas Iskariot, yang mengkhianati Yesus Kristus, memilih Cersis untuk membunuh diri: dia menggantung dirinya di dahan pokok kokoh.

Pokok Judo pada bulan MeiSemua orang yang menghina pengkhianat, berhenti untuk menghormati tumbuhan untuk kecantikan dan aroma dari perbungaan. Tiada siapa yang berkumpul di bawah naungan Gereja untuk perayaan dan perayaan. Orang-orang memanggil tumbuhan “Yehuda” dan memintasnya. Budak yang sangat sedih, sedih dan malu dengan sentuhan Yudas, mengubah warna bunga dari putih menjadi merah jambu. Sejak itu, warna Judas Tree mengingatkan mereka yang hidup sekarang dari pengkhianatan, cinta kuasa dan kemunafikan.

Related  Gambar pelargonium diraja dan penjagaan tumbuhan di rumah

Para saintis percaya bahawa apabila nama tumbuhan itu ada kekeliruan dalam terjemahan. Mungkin Cersis tidak dipanggil Yehuda, tetapi pokok Yahudi, dengan itu menandakan tempat pertumbuhan – Yudea kuno. Ini menjelaskan hakikat mengapa pokok Juda menerima nama sedemikian.

Pengeluaran semula Gereja

cercis reproduksiPohon Yehuda menghasilkan semula biji dan potongan. Sebelum menanam, benih perlu diasingkan dalam tempoh 3-3.5 bulan. Untuk melakukan ini, letakkan benih di dalam peti sejuk, ruang bawah tanah, bilik bawah tanah atau balkoni.

Segera sebelum menanam benih, rendam selama 24 jam dalam bekas air panas. Cangkang akan melembutkan, yang akan meningkatkan bilangan pucuk.

Bahan baru yang dijemput boleh ditanam di bawah musim sejuk di tempat tidur tinggi dengan tanah batu longgar. Sebilangan besar percambahan dalam benih yang disimpan di dalam pods sepanjang musim sejuk.

Pada bulan Jun – Julai, potong dengan 2-4 buah pinggang hidup. Menanam pucuk dalam campuran humus dan pasir, lembapkan tanah setiap hari. Jangan tanam tumbuhan selama 0.5-1 tahun, sistem akar yang lemah boleh ubah bentuk dan mati.

Sekiranya anda tidak memotong pengalir pusat, maka pokok itu akan menjadi satu batang. Sekiranya penyingkirannya, pucuk sisi membentuk mahkota sfera yang luas.

Menjaga pokok Yahudi

perkiraan perbungaanPokok Judas atau Cersis – tumbuhan yang aneh dan aneh. Ia tidak tumbuh di tempat-tempat genangan genangan dan pengumpulan air bawah tanah. Dengan perparitan tanah yang lemah, jumlah inflorescences berkurang.

Keperluan penjagaan:

  1. Air Cersis hanya dalam cuaca panas. Berhati-hati bahawa tanah itu tidak disiram.
  2. Pada musim bunga dan musim luruh, baja organik diperkenalkan ke dalam tanah: mullein, baja kuda, kotoran burung dan urea. Setiap tahun memberi makan larutan mineral Tsersis.
  3. Loosen lapisan akar tanah, mengeluarkan rumput rumput. Pada bulan-bulan musim panas, mulailah tanah dengan rumput yang baru ditumbuk, jerami cincang atau habuk papan kering.
  4. Cabut cawangan dan cawangan yang lama dan sakit. Jika perlu, acak mahkota, memotong tunas muda.
  5. Lewat pada musim luruh, panaskan tanaman dengan membungkus tong dengan kain atau jerami. Tanah asas, tuangkan dedaunan kering atau lapisan gambut. Ini akan menyelamatkan anak benih muda dari pembekuan.
  6. Cabang-cabang Gereja meletus dari angin ribut yang tajam. Tali sebuah kilang muda dengan sokongan kayu atau plastik. Letakkan di bawah dahan dan cawangan tebal tumbuhan kokoh tumbuhan dewasa.

Related  Memilih Chip Blue juniper mendatar untuk menghiasi taman anda

Pokoknya tahan terhadap penyakit dan perosak. Ia tidak terjejas oleh cendawan tepung dan keranda. Pada musim bunga, aphids biasa boleh menetap di daun, yang hilang selepas rawatan pokok dengan persiapan kimia.

CERESIS DALAM NATUREGambar-gambar pokok Yehuda boleh didapati di dalam direktori dalam reka bentuk landskap. Ditanam dalam penanaman tunggal dan kumpulan, selaras dengan tumbuh-tumbuhan daun dan daun konifer. Apabila penanaman lorong, mengekalkan selang 4-5 m supaya ricom Cercis tidak menyentuh.

Sistem akar pokok adalah penting, tidak disyorkan untuk memindahkan tumbuhan yang lebih tua dari 3 tahun.

Pemula kebun bertanya tentang apa pokok Judas dan sama ada ia mungkin menanam tumbuhan dalam komposisi hiasan. Semen-semak caprikis menghiasi taman-taman dan taman-taman, menghiburkan para pelancong dengan mekar yang subur di tengah-tengah musim bunga. Care for the Church adalah mudah, sudah cukup untuk mengikuti cadangan untuk penyiraman dan penyediaan tanaman yang sesuai untuk musim sejuk. Jangan menanam pokok Judas di kawasan utara dengan iklim yang tidak menentu.