Croton, pelbagai jenis kayu manis MammeyCroton adalah budaya yang unik dalam pelbagai aspek. Dalam gambar, croton itu disentuh oleh keagungan warna dan pelbagai bentuk daun. Adalah sukar untuk mempercayai bahawa dedaunan tumbuh-tumbuhan dalam satu spesies boleh memanjang-berbentuk pisau lutut, bulat dan tajam-eliptik, tiga jari atau bujur. Dan di mana ia melihat bahawa daun-daun di pokok-pokok dan pokok-pokok yang hidup dan semak berkerut menjadi keriting atau berubah menjadi lingkaran kanan?

Jika dalam budaya hiasan yang lain, tingkah laku dedaunan seperti ini dianggap sebagai manifestasi penyakit atau akibat serangan hama, maka untuk croton, cunea berbintik-bintik, betapa tepatnya spesies ini dipanggil, ini adalah suatu yang luar biasa, tetapi norma.

Keranda yang banyak dihadapi atau codaemia berwarna-warni

Croton of Red Banana17 spesies codioma ditemui dan diterangkan di India timur dan di beberapa kawasan Asia Tenggara. Tetapi hanya Codiaeum variegatum menarik perhatian pencinta budaya hiasan. Benar, dalam persekitaran penanam bunga di seluruh dunia, nama spesies yang betul telah diambil akar, dan nama “Croton”, ahli botani, dianggap tumbuhan penampilan dan asal yang sama sekali berbeza.

Tumbuhan malar hijau itu mempunyai tangkai tegak, bercabang, ditutup dengan dedaunan tebal yang besar. Menjadi dalam keadaan yang baik, dalam alam semula jadi atau di rumah, croton boleh berkembang hingga 3-4 meter, tetapi tidak mungkin melihat gergasi seperti itu ditanam dalam periuk. Selalunya, croton bilik, seperti dalam foto, adalah lebih kecil dan tidak melebihi 50-100 cm tinggi.

Varieti jenis codiaeum SanderiDaun daun besar croton tidak boleh dilupakan kerana pelbagai warna yang paling tidak disangka-sangka wujud bersama pada bilah daun dan tetap terang sepanjang tahun, meskipun musim ini. Dan dalam kebanyakan jenis, seperti dalam gambar yang dibentangkan dari croton, urat-urat yang dibatasi secara kontras di daun jelas dibezakan.

Gamut unik dan pelbagai bentuk dedaunan adalah daya utama yang menarik yang menjadikan variasi codieum atau croton salah satu tumbuhan dalaman yang paling popular di seluruh dunia.

Bunga Croton: Cinderella pada bola diraja

Bunga Croton LelakiDalam kes ini, tidak semua penanam boleh mengatakan bahawa mereka melihat bagaimana bunga Croton. Walaupun inflorescence tumbuhan ini tidak dapat bersaing dengan dedaunan tidak dalam saiz, tidak dalam bentuk, atau dalam kecerahan warna, tetapi mereka juga layak perhatian. Pembesaran racemose yang tidak padat dibentuk di axils daun dan menggabungkan 1.5-2 dozen bunga keputihan kecil. Bunga croton dibahagikan kepada spesimen lelaki dan wanita yang dibuka secara serentak, tetapi terletak di pelbagai perbungaan.

Related  Jenis pahistahis dan keunikan dari tumbuh di rumah

Yang pertama mudah dikenali dengan kehadiran kelopak bengkok kecil dan stamen yang berbulu, berkat yang mereka kelihatan seperti pom-pom kecil.

Bunga Croton PerempuanTetapi bunga croton wanita, seperti dalam foto, tidak kelihatan dan tidak menarik, seperti Cinderella, yang kehilangan kasutnya dan bergemerlapan dengan lampu-lampu istana kerajaan.

Klasifikasi Croton: gambar jenis dan jenis

Croton dengan dedaunan merah-hitamSemua spesimen kroton codieum yang ditanam dalam keadaan bilik adalah pelbagai bentuk hibrida yang dipunyai oleh spesies botani yang sama Codiaeum variegatum, yang antara komuniti tumbuhan lain boleh dianggap unik. Ini menjadi jelas jika kita menganggap wakil-wakil jenis croton ini dalam foto itu.

Bukan hanya imej sedemikian rupa yang menakjubkan dengan rusuhan warna tropika, tetapi mereka juga mengejutkan dengan pelbagai bentuk bilah daun. Ia adalah pada catatan terakhir bahawa pengelasan kroton moden sedang dijalankan. Selain tumbuh-tumbuhan dengan daun berbentuk bujur, berbentuk pisau pembedah atau daun tajam, hari ini terdapat lebih banyak jenis dan kacangan aneh di pelupusan penanam bunga.

Bunga kroton dengan daun tiga bilahDalam trilobate, trilobium, dan lobate, lobatum bentuk daun croton besar dibahagikan kepada tiga bahagian, menyerupai dedaunan oak atau rajah. Terdapat juga spesies yang lebih eksotik dengan cuping sisi yang kuat dan dipisahkan. Satu contoh bentuk tiga-lobed boleh berfungsi sebagai crotoners terkenal croton of Excelent dengan dedaunan beraneka ragam hiasan.

Croton of ExcellentYang sempit, atau angustifolium, bentuk croton yang sangat popular di kalangan tukang bunga. Tumbuh-tumbuhan ini mempunyai dedaunan linear yang panjang sehingga 20-40 cm, dihiasi dengan banyak bintik hijau yang bertaburan di sepanjang latar hijau yang gelap. Satu contoh seperti bunga kroton dalam gambar jelas menunjukkan penampilan unik tanaman itu.

Croton of Golden FingerBentuk pridatkovidnaya atau appendiculatum selembar croton, seperti dalam foto, boleh dianggap sebagai salah satu yang paling menakjubkan di dunia tumbuhan. Plat daun adalah ovoid atau berbentuk pisau pembedah, meretus ke puncak, berubah menjadi sejenis keratan kedua, yang melalui beberapa selang lagi melebar, membentuk kelanjutan plat daun.

Related  Apakah faedah dan kemudaratan dedak gandum?

Codieum bervariasi bentuk appendiculatumTumbuh tumbuhan seperti, seperti dalam gambar, mempunyai dedaun hijau terutamanya, tetapi terdapat juga spesimen yang berbeza-beza.

Sentiasa menyebabkan kejutan dan kekaguman untuk tumbuhan dengan daun kerinting yang luar biasa.

Bunga Croton dengan daun berbentuk keritingDalam foto ini, croton pelbagai jenis crispum boleh mempunyai saiz dan warna yang berbeza, dari kelabu-hijau hingga ungu, merah jambu, ungu atau hampir hitam.

Pelbagai Ram Croton's HornSatu lagi penciptaan semula jadi yang unik – bentuk lingkaran pelbagai tumbuhan yang ditanam dari subspesies Spirale telah memanjangkan daun linear, yang di sekeliling urat tengahnya secara beransur-ansur dipintal ke dalam lingkaran. Warna dan darjah berputar dari kilang ke tumbuhan berbeza dengan ketara.

Bentuk bulat luar biasa diperoleh oleh tumbuhan kroton bentuk volutum. Dedaunan mereka kuat melengkung di tengah urat supaya semua tip daunnya berubah di dalam mahkota.

Video Croton