Lawnmower mekanikal adalah pembantu yang sangat baik di kawasan kecilPemotong rumput mekanikal direka untuk melicinkan penutup rumput pada plot rumah kecil. Dengan peranti ini, mudah membuat salutan gas lancar. Ia adalah alat taman yang mesra alam dengan bunyi minimum. Salah satu alat kebun yang paling murah untuk penjagaan rumput.

Bagaimana ia berfungsi?

Pengguna, memilih plot yang rata dengan rumput yang semakin meningkat, menolak pembasuh rumput di hadapannya. Dari roda sokongan, pergerakan (putaran) dipindahkan ke aci kerja, dan sebelum dipasang pisau mendatar dan tetap. Dalam proses ini, rumput terletak pada pisau mendatar, dan potongannya pun sudah dibawa oleh bilah pada lingkaran. Sekiranya mesin pemotong rumput adalah kenalan, maka pisau di kenalan juga menyokong mengasah.

Pemotong mekanikal dalam operasiReka bentuk mesin pemotong adalah berdasarkan:

 • badan yang diperbuat daripada plastik atau logam;
 • Tayar bergerak yang dipasang pada sapu;
 • memotong unsur di bawah badan.

Pemotong tangan moden dikelaskan kepada:

 1. Isi rumah. Berat ringan. Lebar purata pisau pemotong ialah 34 sentimeter. Ideal untuk pemprosesan tumbuhan tidak lebih tinggi daripada 45 milimeter.
 2. Profesional. Rawatan kawasan besar. Lebar purata pisau pemotong adalah 40 sentimeter. Nah memupuk tumbuh-tumbuhan sehingga 5 sentimeter.

Jenis pemotong rumput

Mengikut jenis dan ciri teknikal, pemotong rumput dikelaskan sebagai spindle dan manual.

Pemotong rumput spindleSpindle lawn mower boleh digunakan di rumput kecil dan rata, sesuai untuk plot taman biasa. Takrif datang dari pisau gelendong dalam reka bentuk. Pisau memasuki kerja inertly. Khususnya, selepas pergerakan roda.

Untuk hasil yang lebih bersih, mesin pemotong gelendong dirawat dengan kawasan tersebut bersama-sama dan seberang.

Pemotong jenis ini dibahagikan kepada dua jenis:

 1. Hubungi. Dalam proses pemotongan, bilah pemotong berinteraksi antara satu sama lain, memotong rumput yang tumbuh.
 2. Bukan hubungan. Antara bilah pemotong jarak dikira, dalam proses pemotongan, kelajuan pergerakan tertentu harus ditetapkan dengan betul. Ringkasnya, adalah perlu untuk “digunakan” untuk jenis ini.

Related  Grundfos stesen pam rumah untuk rumah

Pemotong mekanikal manualVersi manual pemotong mekanikal semestinya dilengkapi dengan silinder dengan pisau kerja. Mengawal kelajuan peranti pemotongan ini lebih mudah – sebarang model mempunyai elemen untuk pelarasan.

Preliminarily, mesin pemotong rumput disesuaikan dengan kelajuan yang dikehendaki dan mudah supaya laman web tidak lulus dua kali. Kelajuan optimum ialah 4 km / j.

Kebaikan dan keburukan pemotong rumput mekanikal

Travosbornik untuk pemotong rumputMengenai kelebihan peranti ini:

 1. Kualiti potongan rambut bergantung kepada pengguna. Gardener berpengalaman melepasi rumput yang sangat merata, meninggalkan jalur yang menyenangkan ke mata.
 2. Ekonomi. Tidak perlu bahan api dan elektrik.
 3. Keserasian ekologi. Unsur-unsur bahan bakar tidak menetap di rumput. Oleh sebab itu, permukaan yang dirawat itu lebih tahan lama. Rumput tumbuh lebih tebal, merangkumi bumi dengan sama rata.
 4. Mulching. Proses pemotongan kekal di tanah sebagai baja.
 5. Kumpulkan rumput kecil. Mengenai model korporat menetapkan travosbornik. Ia menjimatkan masa pembersihan, dan rumput kecil dari itu akan sesuai sebagai baja organik.
 6. Kerja tenang.

Mengendalikan tapak dengan tangan anda sendiri, mesin pemotong mekanik yang baik akan memelihara kesihatan pengguna, menyediakan penjagaan yang selesa dan mudah di rumput.

Mengenai kelemahan atau kekurangan kecil:

 1. Rumput yang lazim atau pemprosesan rumput. Potong semestinya, sebaik sahaja rumput tumbuh beberapa sentimeter.
 2. Bergerak dengan mesin pemotong itu mengikut kadar tertentu. Sekiranya anda berjalan perlahan-lahan, tidak akan ada potongan. Pisau memotong akan mula “mengunyah” pucuk.
 3. Tidak mustahil untuk memproses lama, plot rumput yang dilindungi.

Pemotong rumput mekanikal dengan penyuntingan video:

Bagaimana untuk memilih pemotong mekanikal

Pemotong rumput mekanikal dengan lebar kerja 38 cmUntuk kerja yang baik, selesa, anda harus menentukan parameter:

 1. Lebar dan ketinggian memotong. Lebih luas pisau, lebih banyak usaha. Apabila memilih, mengambil kira ciri-ciri tapak dengan rumput, penyelewengannya.
 2. Saiz roda sokongan. Roda tinggi sesuai untuk tanah yang kompleks dengan hummok dan penyelewengan. Juga penetapan mereka adalah penting. Galas pada roda lebih tahan lama dan mahal. Dengan pelinciran berkala, ketinggian tidak akan berlaku.
 3. Peralatan terlampir (tambahan), dan khususnya pemasangan penangkap rumput.

Ia baik untuk pemotong rumput mekanikal dan pengguna untuk mempunyai pelarasan ketinggian memotong.

Model terbaik pemotong mekanikal

Ciri yang sangat baik dari mana-mana mesin lawnmower mekanik adalah harganya. Walau bagaimanapun, walaupun untuk pemacu dengan pemacu manual terdapat model dan firma terkemuka. Tentang ini selanjutnya.

Related  Lihat gergaji model yang berlainan

Husqvarna Lawn Mower

Model Husqvarna 54 NovoCutTeknologi untuk taman dari jenama ini bukan tahun pertama menduduki tempat utama. Pemandu dengan pemanduan manual tidak terkecuali. Sebagai contoh, model Husqvarna 54 NovoCut, dilengkapi dengan lima pisau pemotong.

Harga untuk peralatan yang dibentangkan agak tinggi, ia perlu memberi tidak kurang dari 10 ribu, tetapi ciri-ciri teknikal, serta bahan-bahan berkualiti tinggi adalah berbaloi. Model ini akan menangani rumput tidak lebih daripada 50 sentimen. Lebar kawasan kerja bilah adalah 40 sentimeter.

Berat model adalah 8.7 kilogram.

Gardener Lawn Mower

Gardena Drum Lawnmower 400 ClassicLebih banyak model yang berpatutan dengan harga drum dari 7840 rubel. Prinsip operasi bukan hubungan. Pengeluar menjamin pemprosesan rumput yang stabil dan mudah di kawasan sehingga 200 meter persegi.

Pemotong drum 400 Classic dilengkapi dengan pisau kaunter mendatar dan silinder pemotongan, yang memastikan pemotongan rumput tumbuh dan rapi.

Elemen kerja adalah keluli berkualiti tinggi, jadi tidak ada keperluan untuk mengasah kelebihan.

Untuk kemudahan penggunaan pemegang lipat disediakan. Ini akan memudahkan kerja semua ahli keluarga, dan alat dalam penyimpanan tidak akan mengambil banyak ruang.

AL-KO Lawn Mower

Model popular 112539 Soft Touch ComfortModel popular 112539 Soft Touch Comfort. Dua kali lebih murah sebagai jenama utama. Ia harganya daripada 4,500 rubel.

Dilengkapi dengan tayar yang meningkat dengan cengkaman 38 sentimeter. Ia digunakan dengan selamat di kawasan medan yang sukar. Juga mempunyai 5 bilah tajam untuk dipotong berkualiti tinggi.

Ini adalah jenis mesin pemotong rumput yang tidak bersentuhan, yang menjejaskan kualiti tumbuhan potong.

Berat 7.9 kilogram. Tetapi ketinggian memotong Al-KO adalah lebih rendah kepada pemimpin dengan 5 milimeter. Pilihan yang baik, kos rendah untuk memproses rumput di negara ini, di taman.

Related  Bagaimana untuk memilih kipas elektrik pesawat dan profesional

Teknik Keselamatan Am

Di tempat kerja, perlu mematuhi langkah keselamatanPeranti mekanikal lebih mudah untuk diselenggarakan dan diperbaiki daripada putaran. Jika tidak ada sumber semasa, maka tidak akan ada penutupan, tetapi lebih baik untuk melaksanakan prosedur keselamatan:

 1. Baca arahan sebelum bekerja.
 2. Pastikan anggota badan tidak sengaja menyentuh dram atau bilah.
 3. Jangan berikan peranti kepada kanak-kanak walaupun di bawah kawalan peribadi.
 4. Semasa pemotongan di kawasan yang diperuntukkan, tidak ada gangguan, orang berehat, haiwan dan benda asing.
 5. Untuk kemudahan, lebih baik menggunakan kasut taman kerja. Pakaian sarung tangan dan negara tidak akan berlebihan.

Adalah sukar untuk memproses kawasan besar dengan pemotong rumput mekanikal. Dalam kes ini, keutamaan harus diberikan kepada pemotong rumput elektrik atau petrol. akan ada peluang untuk menjimatkan tenaga dan masa.

Bekerja dengan mesin lawn mekanik – video