Halo, Setiap tahun, adalah perlu untuk menghabiskan banyak usaha untuk menanam krisan globular di katil bunga musim panas. Mereka mengatakan dia boleh bertahan pada musim sejuk? Jika ya, ceritakan lebih lanjut mengenai bunga yang luar biasa seperti kekwa globular – musim sejuk di persediaan terbuka, dan sebagainya.

Chrysanthemum – tumbuhan kegemaran ramai penduduk musim panas. Kerana keindahannya, mereka sanggup menghabiskan banyak masa dan tenaga. Dan sememangnya, kekwa boleh menenggelamkan di kawasan terbuka. Bergantung kepada pelbagai, mereka mudah bertolak ansur dengan musim sejuk bukan sahaja di selatan, tetapi juga di tengah-tengah negara kita. Sudah tentu, untuk tumbuhan sedemikian, seperti bunga krismas, musim sejuk di kawasan terbuka telah berlalu tanpa akibat, adalah perlu untuk menyediakan dengan sewajarnya.Chrysanthemum - salah satu bunga yang paling indah

Persediaan untuk musim sejuk

Dengan kemunculan musim luruh, bunga jatuh dari kekwa, daun pudar. Oleh itu, sudah tiba masanya untuk memastikan bunga kegemaran anda mudah bertahan pada musim sejuk.

Untuk ini, semak dipotong hingga ketinggian kira-kira 10-12 sentimeter. Adalah dinasihatkan untuk menggunakan pruner tajam untuk ini – batang agak lembut dan mudah rosak. Sekretaris bodoh akan mengunyah lebih daripada memotongnya.

Di kawasan selatan negara ini, di mana tidak ada beku, ini cukup. Sekiranya anda terlibat dalam mengembangkan kekwa dalam kumpulan pertengahan, anda perlu berhati-hati bahawa frosts pertama tidak membunuh batang dan akar. Untuk melakukan ini, krisan ini ditutup dengan spruce lapnika atau lapisan tebal habuk. Pilihan pertama adalah lebih mudah – anda tidak perlu mengeluarkan habuk papan pada musim bunga. Tetapi yang kedua lebih mudah diakses – tidak semua orang mempunyai peluang untuk menyimpan jumlah yang tepat pada lapnik.

Jika musim sejuk di rantau ini sangat sejuk dan tidak terlalu bersalji, maka satu-satunya jalan keluar adalah untuk memindahkan ke pasu dan menyimpannya di ruang bawah tanah atau ruang bawah tanah, diikuti dengan menanam.

Related  Kami menanam benih nasturtium: apabila mungkin dan bagaimana ia perlu

Kerja musim bunga

Pada musim bunga, sebaik sahaja salji turun dan menjadi cukup panas, krisan harus dikeluarkan dari lapnik atau dikeluarkan daripada habuk papan. Kelembapan yang berlebihan harus hilang supaya pucuk muda tidak menjejaskan reput dan acuan. Tetapi jika malam sejuk, keratan pada petang harus ditutup dengan kain.Keratan awak

Secara umum, tidak dianjurkan untuk mengembangkan satu belahan bunga kekwa selama lebih daripada dua tahun berturut-turut – bunga menjadi lebih kecil, dan belukar itu sendiri hancur. Oleh itu, pada akhir musim kedua, belukar harus dibahagikan kepada keratan dan ditanam. Kemudian bunga yang akan lebih dari satu tahun menggembirakan anda dengan keindahannya.

Video ini akan memberitahu anda secara terperinci tentang musim sejuk krisan: