pilihan stesen pam untuk rumah percutianHidup dari bekalan air terpusat dan pembetungan menyebabkan banyak kesulitan domestik. Tetapi jika terdapat telaga atau telaga, stesen pam untuk rumah persendirian akan menyelamatkan keadaan. Piping paip ke paip di dalam rumah dan menaikkan air dari perut bergabung menjadi satu sistem. Ini memastikan tekanan berterusan dalam sistem. Sekiranya pam hanya mengepam air dari telaga ke tangki, stesen pam itu merupakan sistem di mana operasi mekanisme dikawal oleh sistem automatik yang mengekalkan aliran dan tekanan dalam bekalan air.

Peralatan stesen pam dan prinsip operasi

gambarajah pendawaian peralatanFoto menunjukkan peralatan dan skema untuk menghubungkan stesen pam untuk rumah persendirian. Kit termasuk:

 • pam:
 • tank-accumulator atau tangki tekanan;
 • manometer;
 • suis tekanan;
 • automasi kawalan.

Peralatan dipilih dengan mengambil kira parsing maksimum semua kren, beban puncak. Perlu diketahui bahawa parameter, kepala dan produktiviti pam adalah saling bergantung. Ketersediaan automasi memudahkan penyelenggaraan sistem bekalan air. Stesen pam untuk rumah persendirian dipasang di bilik utiliti atau lubang berdekatan dengan telaga. Di tempat yang sama, tata letak litar dijalankan.

Stesen pam pengeluaran asing, bergantung kepada prestasi, kos 400-500 dolar.

Pam dalam bungkusan dipilih bukan sahaja untuk kuasa dan ketinggian tiang angkat, tetapi juga untuk reka bentuk:

 1. Sebuah pam dengan pelepasan bersepadu akan menaikkan air dari 45 meter. Air ditolak ke dalam bateri kerana pelepasan dalam paip. Pam berulang-ulang, ia boleh dipasang di dalam bilik atau dalam unit rumah.
 2. Pam dengan pelopong jarak jauh beroperasi dengan senyap, kerana unit tersebut berada di garisan sedutan di bawah. Tetapi pam seperti pam boleh menjadi air bersih, tanpa penggantungan.
 3. Sebuah pam tanpa ejak digunakan untuk mengangkat air dari kedalaman 10 meter. Peranti bekerja dengan senyap, mereka murah.

Related  Bagaimana untuk memilih kipas elektrik pesawat dan profesional

Kapasiti di bawah air, lengkap dengan pam, boleh menjadi penumpuk yang berdiri sendiri atau penumpuk hidraulik. Tangki simpanan dipasang pada ketinggian untuk memastikan tekanan yang stabil dalam sistem. Tahap dikawal oleh float. Ia bernilai seperti memandu murah, tetapi risiko membanjiri bilik sekiranya berlaku kerosakan pada apungan yang tinggi.bekalan air rumah persendirian

Penumpuk mempunyai isipadu kecil, ia dikawal oleh sensor tekanan. Kapasiti padat tidak memerlukan penempatan khas.

Stesen pam untuk rumah persendirian dengan penumpuk hidraulik adalah penyelesaian terbaik.

Kerja stesen dikawal oleh automasi. Selepas sistem bermula, pam bermula, air memasuki penumpuk, mengisi sistem. Apabila tekanan yang diperlukan dicapai di saluran paip, automasi akan mematikan pam. Tekanan dalam paip air dikekalkan oleh tangki penumpuk. Tekanan dalam tangki diselaraskan oleh pengilang dalam julat 2-3 bar. Tekanan dalam garisan dipantau oleh manometer. Inilah prinsip kerja stesen pam.

Memilih stesen pam

pemilihan stesen pamPengilang menawarkan barisan peralatan yang besar. Tidak selalu pengguna memilih stesen. Oleh itu, bagi penduduk musim panas dengan kehidupan bermusim pam lebih sesuai. Untuk mewujudkan keadaan yang selesa di sebuah rumah luar bandar tanpa sistem bekalan air yang bijak adalah mustahil. Bagaimana untuk memilih stesen pam untuk rumah persendirian? Ia perlu untuk menentukan keperluan air dan kedalaman akuifer, jarak dari telaga ke stesen pam. Data dari pasport juga diperlukan:

 • kedalaman lubang;
 • tahap cermin statistik;
 • paras air yang dinamik.

Kadar alir air dari kren ditentukan pada kadar 4 l / min dari paip dan 12 l / min di pancuran. Pam lubang bor untuk produktiviti tidak boleh lebih tinggi daripada keperluan. Prestasi hebat meningkatkan kos, penggunaan tenaga. Terdapat kemungkinan penyaliran telaga.

Statistik menunjukkan bahawa keluarga 4 orang memerlukan sebuah stesen dengan kapasiti sehingga 4 cu. m sejam, dengan kepala 50 m. Penumpuk 20-liter akan menampung tugas itu. Sistem pam rumah mempunyai kuasa 0.6 – 1.5 kW.

Pemasangan stesen pam di rumah persendirian mesti memenuhi keperluan berikut:

 • menyediakan kapasiti 2-6 cu. m / jam;
 • jumlah tangki simpanan mesti menyediakan rizab sekiranya berlaku gangguan elektrik;
 • menyediakan perlindungan daripada kering kering;
 • mempunyai kaedah kawalan mudah – automatik, manual atau jauh.

Related  Pembahagi kayu hidraulik untuk apa-apa belanjawan

Pengilang stesen pam

stesen pam terbaik untuk rumah persendirian

Semua stesen pam asing perlu disambungkan ke bekalan elektrik sahaja melalui pengatur voltan. Peralatan elektrik pengeluar Eropah direka untuk bekalan kuasa dari rangkaian 230 volt dan parameter yang stabil.

Pengguna memilih peralatan pengeluar terkenal. Pemasangan berikut dianggap sebagai stesen pam terbaik untuk rumah persendirian:

 1. Stesen Marina Itali menaikkan air dari kedalaman 25 meter. Mereka mempunyai badan besi, sistem kawalan automatik yang boleh dipercayai. Kuasa pemasangan ialah 1,1 kW, kapasitasnya 2,4 meter kubik. m / jam.
 2. Stesen Pedrollo dikeluarkan untuk pelbagai permintaan. Kedalaman kenaikan air adalah 9 – 30 m, produktiviti ialah 2.4 – 9.6 cu. m / jam. Bateri dalam satu set 24-60 liter.
 3. Stesen pam Karcher adalah yang paling dalam permintaan, dianggap sebagai yang terbaik untuk rumah persendirian. Akumulator keluli dengan kapasiti 18-40 liter, kawalan automatik, kapasiti 3.8 cu. m / jam – semua parameter dikira untuk keluarga 4 orang.
 4. Syarikat Jerman Wilo adalah pengeluar peralatan pengepam tertua. Peralatan ini mempunyai tahap perlindungan dan kebolehpercayaan yang tinggi. Kapasiti stesen adalah 0.55 – 1.6 kW, adalah mungkin untuk memilih model yang sesuai dalam sarung plastik atau keluli.
 5. Syarikat Rusia DZHILEKS menghasilkan stesen pam, tetapi mereka lebih rendah sebagai model asing. Maruah mereka dalam kemungkinan mengepam air keruh dan disesuaikan dengan ciri-ciri rangkaian elektrik. Perhimpunan stesen adalah kompleks, alat ganti tidak selalu tersedia.

Apabila memilih sebuah stesen pam, perlu mengambil kira selongsong logam dan tangki logam lebih lama lagi.

Ia adalah perlu untuk memilih pengeluar yang membekalkan produk dari tanah asli jenama itu. Produk yang dihasilkan di negara ketiga tidak mempunyai jaminan dari pengilang.

 Pemasangan stesen yang betul

pemasangan stesen yang betulBagaimana untuk memasang sebuah stesen pam di sebuah rumah persendirian? Dari pemasangan yang betul bergantung kepada kerja selanjutnya tanpa getaran dan bunyi yang berlebihan.

Related  Adakah mungkin untuk membaiki pemanas air Thermex dengan tangan anda sendiri?

Pemasangan memasuki perdagangan sedia untuk menyambung. Semua sistem di-debug. Ia tetap menentukan lokasi pemasangan dan melengkapkannya. Yayasan monolitik dicipta untuk stesen. Komunikasi dibawa ke titik sambungan. Di sedutan pam, injap tidak dikembalikan perlu dipasang agar sistem berada di bawah teluk. Penapis dipasang pada paip untuk mengelakkan kerikil daripada jatuh ke dalam pendesak. Pasang peralatan dengan bolt anchor menggunakan peredam getaran.

Pemasangan dipasang dipasang. Barisan sedutan dibuang dengan air melalui corong. Selepas beralih ke stesen, periksa kesesakan semua sambungan. Lebih baik memasang sistem dengan penglibatan pakar yang berpengalaman. Ia perlu menyediakan pemanasan premis di musim sejuk. Sekiranya peralatan dipasang di dalam lubang atau caisson, suhu tidak akan jatuh di bawah 0 darjah, tetapi penutup hendaklah terlindung dari atas.

Memilih stesen pam untuk rumah – video