pelarikTuan-tuan tangan yang dibuat tangan di atas patung-patung ukiran yang mengukir tangan, dan saya mahu melakukan sesuatu seperti itu. Latihan dari gerudi yang dipasang di atas katil dari mesin jahit yang dikendalikan kaki akan membolehkan anda untuk mendapatkan cenderahati dari bar yang tidak mencolok. Pokoknya mudah diproses. Untuk pemprosesan logam, mesin buatan sendiri perlu lebih teliti. Lathe buatan sendiri dari gerudi tidak akan ditinggalkan tanpa kerja.

Peranti pelekap

pelarikSebelum muncul mesin elektrik berkelajuan tinggi, pelarik untuk kayu sudah ada. Putaran boleh dipindahkan ke gelendong dari katrol tali pinggang. Satu roda besar diputar walaupun dengan tangan. Latihan gerudi, didorong oleh motor elektrik menjadi cepat, tetapi prinsip kerja, yang dicipta beberapa abad yang lalu, tetap sama. Pada bingkai dikimpal yang besar dengan pengancing yang boleh dipercayai, kilang itu boleh mengendalikan walaupun logam lembut – kuprum, aluminium dan aloi yang serupa.

Blok kayu, yang akan dimasukkan ke dalam pelarik untuk pemesinan, mesti mempunyai bentuk bulat. Rusuk pertama mesti dilipat supaya pemotong berjalan lancar di permukaan.

Untuk pemprosesan kayu dan plastik, anda boleh membuat reka bentuk yang mudah, yang lebih mudah disembunyikan di sudut terpencil, walaupun di dalam apartmen.

skim pembuatan mesinGambar rajah menunjukkan pelarik buatan sendiri pada kayu dari gerudi. Pada platform stabil dengan slot paksi melalui, dibuat dengan cara yang mudah, pelantar dipasang. Plat yang ditetapkan ke struktur yang sesuai dipanggil katil. Ini adalah asas mesin masa hadapan. Saiz katil bergantung pada panjang kosong, dan lokasi untuk penempatan unit kerja:

  • headstock atau pusat memimpin;
  • tailstock;
  • sokongan atau pod.

Sekiranya motor menyediakan putaran bahagian memandu digunakan dalam bentuk gerudi, alat mestilah tegar dengan pengapit khusus. Pemegang dimasukkan ke dalam kartrij dalam bentuk faceplate, yang mana penghujung benda kerja ditetapkan. Headstock depan boleh mempunyai satu kebebasan bergerak – sepanjang paksi. Pada pelarik dari latihan hingga logam, headstock dikimpal ke tempat tidur dengan ketat.

Related  Dalam kes-kes dan untuk kegunaan apakah pendirian (pemegang) untuk gerudi?

bekerja pada mesinPusat tailstock dan depan berada pada ketinggian yang sama di atas tempat tidur dan di sepanjang paksi. Ketepatan pemasangan adalah penting dan dikendalikan sehubungan dengan slot dalam satah jadual. The tailstock semestinya mempunyai satu tahap kebebasan. Blok yang dimasukkan di antara pusat diapit, dan kemudian pemasangan belakang dipasang.

Adalah penting untuk menetapkan bahan kerja di pusat supaya tidak terpukul apabila berputar.

Pengendali adalah memasukkan tengah, yang dipasang di bawah bahan kerja. Sheaves terbang dari habuk papan, tetapi tujuan utama simpulan adalah pendirian untuk sokongan pemotong dari sisi kerja. Penyihir membawa obor ke rod berputar, bersandar pada tepi pemegang, yang terletak hampir dekat dengan garis putaran. Tujahan mesti mempunyai kebebasan pergerakan berserenjang dengan paksi membujur, ia akan dikeluarkan apabila bahan kerja dipasang.

Leftenan juga dikawal secara menegak, ia sepertinya hampir dengan permukaan machined yang mungkin supaya pelarik memotong ke dalam tulang rusuk. Dengan tuas yang besar, sukar untuk memegang alat ini dan ia boleh ditarik dengan akibat yang serius. Apabila anda mengasah permukaan kon hidung, letakkan sudut lantai, selari dengan kon.

Apabila bekerja di komputer, anda perlu mengingati keselamatan anda sendiri. Pastikan anda menggunakan cermin mata keselamatan. Pakaian mesti sesuai dengan ketat. Tetapi tangan harus terbuka untuk merasakan alat itu.

Latihan gerudi dengan motor pemungut bukan reka bentuk yang baik. Tanpa beban berterusan, enjin mempercepatkan, ia memasuki pelmel. Oleh itu, satu unit elektronik disediakan untuk mengekalkan kelajuan putaran yang berterusan. Sekiranya tiada peranti sedemikian, unit gear dipasang untuk tujuan keselamatan. Kadang-kadang struktur dengan mekanisme berkelajuan tinggi dihubungkan melalui pemacu tali pinggang. Atas dasar gerudi, pelana pengeluaran kilang berharga sekitar 5000 Rubel.pilihan pelarik

Related  Bagaimana untuk memilih pam yang betul untuk kolam

Buat mesin dengan tangan anda sendiri

Pada pangkalan kerja yang kokoh dan stabil, jenis lampiran lampiran untuk gerudi dilampirkan, mewakili headstock depan. Ia harus mewujudkan syarat-syarat untuk pemasangan gelendong supaya lubang-lubang dengan bahagian belakang adalah sepaksi. Sebagai contoh mewujudkan asas, anda boleh menggunakan lukisan nod yang dicadangkan.

lukisan dan dimensi bahagian mesinBor elektrik, yang serentak berfungsi sebagai headstock dan pemacu berputar elektrik, dipasang pada permukaan sedemikian menggunakan pengapit dan pengapit yang dipasang pada leher alat. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk melancarkan gerudi di atas bukit di atas tempat tidur, dan kemudian titik lampiran kedua naik ke ketinggian yang sama. Varian, bagaimana untuk membuat mesin bubut dari gerudi, banyak. Perkara utama adalah untuk mematuhi prinsip penjajaran paksi dan pengikat bahan kerja selamat. Adalah penting untuk menstabilkan setiap nod, penting untuk berfikir tentang penetapan pengapit, latihan.

Semasa operasi, perlu ingat pemanasan alat yang mungkin dan semasa berhenti motor untuk berehat.

Setiap kerja memerlukan peralatan tertentu. Oleh itu, untuk membuat angka shchamatnyh memerlukan mesin mini, dan untuk membuat lapisan berlapis almari dimensi bingkai dan pemacu kuasa akan mempunyai parameter lain.

Bolehkah saya membina komputer untuk logam dari gerudi?

Dalam praktiknya, peralatan yang lebih monumental digunakan untuk pemprosesan logam. Adalah penting untuk mempunyai bingkai yang dikimpal yang stabil, kerana daya apabila bertindak pada rod logam berputar adalah lebih besar. Penekanan pada mesin pergi ke skru yang boleh dipercayai, bergerak, sokongan. Titik sokongan untuk pemotong adalah tepatnya. Pengikat padu gerudi dengan pengapit mencipta lampiran bahan kerja yang boleh dipercayai di dalam chuck.

mesin memotong logamSeluruh struktur dikimpal, termasuk tailstock. Hanya satu monolit yang boleh dipercayai mengambil beban ketika memproses logam. Pada mesin buburan dari gerudi dengan tangan mereka sendiri adalah dibenarkan untuk bekerja dengan kepingan kecil logam lembut. Bahan diproses menggunakan kaedah lembut – file, nadfile, kertas pasir. Jika anda perlu bekerja dalam pemprosesan yang mendalam, anda memerlukan caliper boleh laras untuk membuat profil dengan alat.pelarik besi

Related  Chrysopil Husqvarna – teknologi yang boleh dipercayai untuk amatur dan profesional

Adalah lebih baik untuk memahami cara membuat komputer dengan seterika dengan tangan anda sendiri, video itu akan membantu:

Apa yang boleh saya lakukan dengan komputer

pelarikMalah pada peringkat reka bentuk mesin, ada kemungkinan untuk memberikan lampiran untuk gerudi. Salah seorang daripada mereka boleh menjadi copier. Ia digunakan untuk mengulangi pemotongan corak tepat pada silinder kayu. Masalahnya adalah mengganti semula enjin, dan awalan ke gerudi akan mengatasi tugas ini. Gunakan gerudi yang dipasang pada gerudi yang boleh digunakan untuk pengisaran, letakkan pad penggilap di atasnya.

Putar bahan kerja untuk memohon cat. Dengan sentrifugal yang tersebar di permukaan lapisan hiasan, mozek warna yang tidak dapat diramal dibuat. Mesin pertama akan membangkitkan minat dalam kreativiti dan imaginasi anda.

Dengan menggunakan bahan-bahan murah yang direka bentuk, anda boleh membuat diri anda seorang pembantu yang boleh mengukir perkara-perkara eksklusif untuk rumah anda. Pada setiap masa kraf seni yang dibuat oleh tangan sendiri dinilai.

Latihan buatan sendiri dari gerudi – video