plum wainWain plum dengan aroma yang kaya dan rasa yang luar biasa disukai oleh kebanyakan ahli minuman ini. Ia adalah yang paling popular di semi-manis dan semi-kering. Minuman alkohol yang diberikan dengan sempurna menghampiri daging dan gula-gula. Walau bagaimanapun, komposisinya di rak kedai tidak semestinya diperbuat daripada bahan semulajadi. Berikut adalah beberapa pilihan bagaimana untuk membuat wain plum sendiri di rumah.

Wain boleh dimasak sepenuhnya dari pelbagai jenis plum. Sama ada ia kuning, biru atau hijau plum, hasil akhir diperolehi dengan rasa dan aroma tertentu. Walau bagaimanapun, keutamaan diberikan kepada varieti gelap, ia adalah daripada mereka bahawa wain biasanya dibuat. Jus dari buah-buahan ini adalah sukar untuk memerah, jadi penyediaan wain memerlukan beberapa tahap penangkapan sebelum kesiapan lengkap. Sebelum anda memulakan, buah-buahan yang koyak harus digoreng selama beberapa jam di bawah sinar matahari. Buah-buahan yang terlalu kotor perlu dibasuh, tetapi agak bersih tidak boleh disentuh.

Baca juga: bagaimana untuk membuka sebotol wain tanpa pembuka botol?

Resipi klasik untuk wain plum

wain dari plum mengikut resipi klasikWain plum di rumah disediakan dengan mudah dan tanpa kos kewangan yang ketara. Ia cukup untuk mengumpul 1 kg buah masak, membeli gula, menggabungkan segala-galanya, dan selebihnya adalah masalah masa.

Peringkat penyediaan:

 1. Plum-plum yang dibuang keluar dari lubang-lubang dan berubah menjadi komposisi lembap dengan bantuan kriket. Tuang sebanyak air sebagai puri (1: 1). Meliputi kain kasa atau kain katun ringan, tinggalkan selama 3 hari.plum masak percuma dari tulang dan gosok
 2. Melalui jumlah masa yang ditetapkan, serbuk plum harus berubah menjadi dua komponen: jus dan mash. Yang terakhir mesti dibuang, tetapi jus, penapisan, dihantar ke bekas yang berasingan untuk penapaian.untuk memisahkan mash daripada jus
 3. Untuk mendapatkan wain kering dalam botol dengan cecair plum, tambah 200 gram (1 gelas) gula. Jika anda ingin merasai rasa wain pencuci mulut, anda perlu meningkatkan jumlah gula dan menambah 300-360 gram. Selepas menambah gula, bekas perlu digegarkan dengan baik untuk dibubarkan sepenuhnya.tambah gula ke bekas
 4. Di leher bekas anda perlu memakai sarung tangan perubatan getah, di jari yang anda perlukan untuk membuat tusukan kecil dengan jarum. Diketikan di tempat berlorek selama 1.5 bulan. Pada masa ini perlu ada suhu bilik tanpa perbezaan yang ketara – 20-25 darjah haba.biarkan botol untuk penapaian
 5. Tuangkan wain yang ditapai ke dalam botol yang lain dan ketatkannya dengan ketat. Enam bulan kemudian, komposisi mendung mesti ditapis. Untuk mendapatkan wain telus tanpa penggantungan, penuaannya perlu sekurang-kurangnya 3 tahun.

Kesediaan wain ditentukan oleh keadaan sarung tangan pada leher. Kedudukan menegak dan udara di dalam menunjukkan penapaian yang tidak lengkap. Sarung tangan yang ditiup bermakna bahawa proses sudah berakhir.

Resipi mudah untuk wain buatan sendiri dari plum boleh menjadi sedikit dengan menambah kismis kepadanya. Untuk melakukan ini, kismis dituangkan dengan air suam, ditutup dengan gula dan dibiarkan selama 4 hari.

kismis untuk menambah wainPada masa akan datang, wain tidak memerlukan kismis sendiri, tetapi cecair yang diperoleh daripadanya. Selepas hari yang ditentukan, campuran itu ditapis, mendapat cecair tertentu yang mengganggu jus plum. Kemudian proses persiapan berlaku pada tahap yang biasa.

Resipi untuk wain plum Jepun

wain jepun jepunWain plum Jepun dibuat dari plum Jepun (aprikot). Untuk minuman yang anda perlukan untuk mengumpul 1 kg plum tidak matang. Rasa wain akan menjadi tart dan manis. Buat alkohol pada resipi Jepun akan membantu alkohol buah (shochu) dalam jumlah 1 liter, serta gula batu – satu paun.

Peringkat penyediaan:

 1. Basuh buah hijau dan keluarkannya perlahan-lahan dengan tusuk gigi atau alat yang serupa.dari plum Jepun mengeluarkan batu itu
 2. Basuh balang yang besar, perlakukan dengan alkohol dan letakkan plum di dalamnya. Tuangkan gula dan tuangkan shochu.plum tuangkan gula dan tuangkan alkohol buah-buahan
 3. Bekas hendaklah ditutup dan dipindahkan ke bilik yang sejuk, suhu yang mana hendaklah 16-20 darjah. Setiap dua hari, tincture harus digoncang selama sebulan. Kemudian goncang sekali setiap dua minggu, 5 bulan lagi. Tempoh memasak penuh adalah enam bulan.

Peningkatan dalam tempoh penyediaan wain menjadikannya lebih cerah setiap hari dan lebih tepu sehingga rasa.

Resipi untuk wain plum Cina

Wain plum CinaWain plum Cina disediakan dengan buah-buahan yang sama dari pokok Ume, tetapi teknologi yang sedikit berbeza. Orang-orang Cina suka menyerapnya dengan rasa lain untuk rasa, untuk mendapatkan hasil yang paling jauh daripada minuman standard.

Peringkat penyediaan:

 1. Basuh sinki, ringan kering.plum mencuci dan kering
 2. Keluarkan tulang dengan tusuk gigi.tusuk gigi mengeluarkan batu
 3. Untuk tidur dengan gula dan tenggelam dalam alkohol buah-buahan.isi buah dengan gula dan tuangkan alkohol
 4. Selepas desakan pendek pada wain plum, anda boleh menambah suplemen berikut untuk rasa anda: madu, daun teh hijau, daun mutiara. Cork bahan-bahan untuk setahun. Pada masa ini, secara berkala kacau wain masa depan. Setahun kemudian, keluarkan minuman itu, buat sebahagian untuk merasai jus plum dan gabus selama 5 tahun lagi dalam botol.longkang dan aditif
 5. Wain sudah siap!

Mana-mana wain plum, tanpa mengira tempoh penuaan, mempunyai beberapa sedimen di bahagian bawah. Ini adalah ciri minuman dari plum, oleh kerana itu anda tidak boleh kecewa. Wain yang sedia ada tidak lebih buruk daripada anggur biasa dan sempurna melengkapkan hidangan daging dan meja manis.