Memakan puyuh dengan makanan campuranDengan penyelenggaraan mana-mana ayam, pemakanan yang baik memainkan peranan yang menentukan, tetapi ransum terpilih yang dipilih secara terpilih diperlukan oleh puyuh kecil yang berkembang pesat. Makanan campuran untuk puyuh adalah penyelesaian yang ideal, yang memungkinkan bukan sahaja untuk mempermudah menu banyak kali, tetapi juga untuk memudahkan penjagaan hewan peliharaan.

Anak puyuh cepat mendapat ketinggian dan berat badan, dan orang dewasa membawa dan meniru jika mereka terus-menerus dan dengan banyaknya adalah jumlah yang perlu lemak, protein dan karbohidrat, mineral dan vitamin.

Semua komponen ini mesti dimasukkan dalam makanan penuh untuk puyuh, komposisi yang dipilih secara khusus dan seimbang mengikut selera dan keperluan burung.

Komposisi makanan campuran untuk puyuh

Nestlings memerlukan makanan kompaun, kaya dengan protein

Hari ini terdapat kedua-dua sebatian sejagat, dan mereka yang berorientasikan pada zaman ini atau itu. Ini disebabkan perubahan keperluan badan untuk anak ayam yang semakin meningkat, daging muda atau telur puyuh.

Salah satu komponen yang paling penting adalah protein, terutamanya ayam diperlukan untuk bulan usia sehingga anak ayam itu aktif berkembang, dan kemudian untuk ayam-ayam betina untuk bertelur tidak dapat menjejaskan kesihatan burung dan jangka panjang untuk mengekalkan tahap yang tinggi:

  1. Dari saat pecking dari telur hingga 30 hari hidup puyuh harus menerima campuran fodder yang mengandung sekitar 24-27% protein, bukan saja sayuran, dan asal hewan.
  2. Dalam tempoh dua minggu yang akan datang, unggas ditawarkan makanan dengan kandungan protein yang sedikit dikurangkan. Adalah baik, jika dalam makanan campuran untuk puyuh akan dari 17 hingga 24% protein.
  3. Haiwan ternakan dewasa, pergi ke daging, diberi protein campuran 16-17%.
  4. Nesushki menerima kira-kira 21% protein daripada jumlah makanan.

Related  Bagaimana cara menentukan jantina ayam dan apabila ia boleh dilakukan

Jumlah karbohidrat menentukan tenaga yang diterima oleh burung dengan makanan. Sekiranya fodder diambil dengan tidak betul, dan diet yang dicadangkan adalah kalori rendah, sukar untuk menjangkakan bahawa burung puyuh muda akan menggembirakan kadar pertumbuhan, dan orang dewasa akan mula aktif memberi anak.

Puyuh di dalam sangkarSumber utama nutrien dan tenaga dalam makanan untuk puyuh adalah bijirin. Biji-bijian biasa untuk pengeluaran makanan siap sedia dan makanan rumah, jagung, gandum, bijirin dan barli yang paling banyak digunakan. Dengan oat, terutamanya tanpa hiasan, ia bernilai lebih berhati-hati. Bahagian besar kasar permukaan kot benih boleh menyumbat esophagus burung kecil, menyebabkan keadaan yang menyakitkan dan juga kematian puyuh.

Tidak kurang penting dalam komposisi kompaun suapan untuk mineral puyuh, asid amino dan vitamin. Tambahan pula bijirin direka untuk memenuhi keperluan ini, bahan tambahan seperti berharga sebagai kek dan makanan yang kaya dengan vitamin dan enzim yis, makanan hijau, garam batu shell tanah, dan kapur.

Memakan puyuh dalam negeri dengan makanan bercampur

Fodders bercampur pakan penuh untuk puyuh adalah mudah kerana:

  • mereka mudah untuk menyimpan dan memberi kepada burung;
  • dalam komposisi mereka ada segala yang diperlukan untuk pembangunan dan penyelenggaraan kesihatan yang lengkap;
  • adalah lebih mudah untuk mengawal penggunaan sebenar, tanpa rasa takut bahawa beberapa haiwan peliharaan akan lapar.

Sistem suapan tiga tahap yang sangat mudah dan berkesan “permulaan pertumbuhan”, yang direka untuk memberi makan puyuh dari lahir ke penyembelihan.

Mungkin satu-satunya kelemahan makanan campuran untuk puyuh adalah harga produk. Ia adalah lebih tinggi daripada kos komponen individu atau makanan basah yang digunakan semasa mengekalkan spesis ternakan ini.Komposisi makanan untuk puyuh

Suapan penuh untuk pertumbuhan dari 22 hari

Suapan penuh untuk puyuh dari 42 hari

Sekiranya faktor ini menentukan kaedah pemakanan, makanan siap campuran boleh digabungkan dengan mesques hijau atau basah, mengurangkan jumlah makanan kering.

Related  Foto dan perihal spesies madu lebah

Puyuh boleh diberi makan dengan makanan broilerDi ladang-ladang di mana ayam-ayam disimpan, dan makanan yang cukup dicampur untuk jenis burung ini boleh diselamatkan, kerana ia cukup dibenarkan untuk memberi makan puyuh dengan makanan broiler. Tetapi pada masa yang sama adalah perlu untuk mengambil kira perbezaan dalam penggunaan protein dan tambahan memperkenalkan dalam diet burung 2 gram keju kotej bebas lemak setiap perut setiap hari atau menggunakan tambahan protein lain.

Terdapat banyak garpu siap sedia hari ini untuk puyuh. Tetapi apabila memilih makanan campuran, lebih baik untuk memilih campuran atau campuran senyawa yang paling kecil, dalam bentuk granul yang rapuh. Ciri ini disebabkan saiz kecil burung.

Campuran makanan untuk puyuh dengan tangan mereka sendiri: resipi dan pemilihan komposisi

Jika atas sebab tertentu, ayam tidak mempunyai peluang untuk menggunakan campuran kompleks siap sedia, anda boleh membuat makanan sendiri. Di kebanyakan ladang berurusan dengan penyelenggaraan dan pembiakan puyuh, ada segala-galanya yang diperlukan untuk ini, dari bijirin hingga kapur dan ragi.

Penyediaan makanan dengan tangan sendiriSebagai sampel, mudah untuk mengikuti komposisi yang ditunjukkan pada pakej dengan makanan siap, memberi tumpuan kepada baka dan saiz burung atau mencampurkan dengan tangan anda sendiri makanan campuran untuk puyuh mengikut resep yang ditunjukkan dalam jadual. Campuran ini boleh dianggap sejagat dan sesuai untuk burung yang memberi makan pada usia yang berbeza.

Penyediaan makanan campuran untuk puyuh – video