bujno cvjetanje Iberisa u vrtuKakva bi to zemlja imala ako na njemu nema raznih biljaka? Srećom, okruženi smo čitavom galaksijom cvijeća i ulazom u njega preko Iberisa, čija je fotografija divna.

Samo su tople proljetne zrake zagrijale tlo, pojavljuju se zeleni lijevi Iberi. Koliko su sretni amaterski cvjetovi na tim zimzelenim grmljem, izbijajući ispod snijega. Oni kao prvi glasnici oživljavanja zemlje podsjećaju na pristup ljeta. Evergreen Iberis, čija je fotografija prikazana dolje, poput posjetnice u svijetu proljetnog cvijeća.

Prvi poznanik s veličanstvenim cvijetom

gost iz Južne EuropePo prvi put je Iberis otkriven na obalama južne Europe i obroncima sredozemnih planina. Posebno puno raste u Španjolskoj, u obliku bujnih šikara širine brojila. Na fotografiji cvijeća Iberis možete vidjeti strukturu njegovih izvornih pupova.

Mala čaška biljke veličine 1,5 cm sakuplja se u elegantnim košaricama. U jednom cvatu ima do 40 komada. Tijekom cvatnje, koja počinje krajem travnja, potpuno pokrivaju zeleno lišće, oblažući grm u nježnom šalu. Takva ljepota traje cijeli mjesec. Iberis cvijeće su bijele, ružičaste, grimizne i lila. Ponekad su pupoljci ljubičaste boje.

Iberis u prirodnom okruženjuU prirodnom okolišu, Iberis se javlja kao godišnja biljka, i trajnica. Godišnje varijante dobro se slažu u toploj sezoni. Neki ljubitelji vrtnih cvjetova nazivaju ga zidom. Da bi je rastao, dovoljno je sjeme staviti u dobro zagrijanu zemlju u proljeće. Nakon 10 dana pojavit će se mladi izbojci, koji bi trebali biti uklonjeni. Kada grmlje blijedi, potrebno je da se pupoljci odlože kako bi se pojavili novi, a biljka jača. Na ovoj fotografiji, Iberis se može vidjeti u svojoj slavi.

Kako bi uživali u cvjetnim buketima godišnjeg Iberisa u kolovozu, trebalo bi ga posaditi sredinom svibnja. Prema opažanjima botaničara, godišnja biljka raste mnogo više od trajnica.

Iberis ima višegodišnju strukturu cvatnje. Nježne latice jednog pupka imaju različite duljine. Zahvaljujući tome, buketi izgledaju veličanstveno i veličanstveno.

Obično višegodišnja Iberica cvjeta drugu godinu poslije sadnje. Oni su otporni na mraz, stoga su udobni s hladnim zimama.

Related  Fotografija i opis vrsta Croton

Kako bi uspješno uzgojili ove trajne zimzelene dobi, potrebno je razmotriti nekoliko čimbenika. Iberiji vole:

 • kamenita mjesta;
 • pjeskovito tlo;
 • otvoreno selo;
 • puno svjetla.

Pogotovo često, biljke se koriste za ukrašavanje ukrasnih brda ili kombiniranih cvjetnjaka s kamenjem. Glavni uvjet je očuvanje oblika grma.

U prirodi, postoje različite vrste Iberis jedne godine varijanta uzgoja i višegodišnjih. Detaljno razmatranje nekih opcija, pomoći će da uronite u cvjetnu galaksiju ljepote.

Popularne vrste godišnjih vrtnih ljepota

Da bi stvorili olovu ljepotu dacha, vrtlari koriste različite vrste jednogodišnje Iberije. Bujno cvjetanje ovog grma privlači pogled gostiju i prolaznika. To se događa:

 • bijela;
 • ružičasta;
 • crvena;
 • lila;
 • ljubičasta.

Najpoznatije vrste jednogodišnjeg Iberisa su gorke i kišobran.

Iberis je gorak

Iberis je gorakGrm ove biljke raste do 30 cm, a grančice su prekrivene nježnim bijelim plijesni. Listovi godišnjeg su lepršeni. Rubovi zupčanika.

Blok Iberi gorko je u kasno proljeće ili početkom ljeta. Cvatnja je bijela. Ponekad postoje i ljubičasti primjerci. Oblik cvjetnih vijenaca podsjeća na zumbul, što biljku daje određeni šarm.

Za ukrašavanje unutarnje sobe idealan je Iberis gorak. U rezu oblik zadržava netaknuto pojavljivanje oko 10 dana.

Vrtlari sjetiti drugih sorti Iberis gorak.

Veličanstveni “Iceberg”

Iberis IcebergPostrojenje ove vrste raste do 40 cm. Takve grmlje imaju velike slomljeno lišće i luksuzne dugačke vijence pupova. U razdoblju nasilnog cvjetanja, oko 70 dana, bijeli Ibberi nalikuju na oblak zraka smješten u vrtu. Njezine cvjetnice su vrlo slične velikim zumbulama, što uzrokuje divljenje.

Gajanski stup “Carica”

Iberis caricaIberijska grm takve vrste zumbulja slična je svijećnjaku. Ostavlja veliko koplje. Rubovi zupčanika. Budovi nalikuju cvjetovima zmaja. Boja – bijela.

Iberis kišobran

Grmovi kišobran biljke može biti niska – visoka do 15 cm – oko 40 cm cvatovi su prikupljeni u izvornim bojama takvi suncobrani .:

 • ljubičasta;
 • bijela;
 • ljubičasta;
 • ružičasta;
 • crvena;
 • krema.

Related  Kako rasti kosmeju od sjemena

Četke lijevaka su prilično guste, pa tijekom cvatnje cvjetanje potpuno pokriti sve zelje.

Ona udara sa svojim šarmom Iberis pink Pink Dream.Iberis Pink Pink Dream

Nizak grm s tamnozelenim lišćem, tijekom cvatnje, prekriven je velikim brojem svijetlih ružičastih pupova. Biljka može izdržati male mraz, tako da dugo duguje zemljište.

Nevjerojatno lijepa raznolikost, koja može ukrašavati bilo koje stranice – Iberis Sweet Candy.

iberis Sweet CandyOštra grana, prekrivena mirisnim vijencima cvjetova različitih nijansi.

Luksuzne vrste višegodišnjih vrtnih ukrasa

Mnogi uzgajivači preferiraju dugoročne sorte Iberisa. Njihova prednost je da ne trebaju biti zasađene svake godine. Bushovi čudotvorno podnose ruske zime i cvjetaju se godišnje u predgrađu.

Među najpopularnijim vrstama ovog višegodišnjeg je vrijedno spomenuti ove mogućnosti:

 • Gibraltar;
 • Krim;
 • Pahuljica.

Svaki od njih ima svoje čari.

Iberijski Gibraltar

Iberijski GibraltarOvaj luksuzni grm, porijeklom iz Španjolske i sjeverne Afrike, naraste do 25 cm. Iberis Gibraltar cvjeta u proljeće s malim ružičastim ili ljubičastim cvatovima. Ima oblugano lišće na vitkim, granajućim izbojcima.

Voli sunčana mjesta i isušen tlo. Biljke se koriste za ukrašavanje stjenovitih travnjaka zemljišta.

Iberis Gibraltar KameleonČesto na selu možete susresti iberijski Gibraltar kameleon. Ovaj grm ima tamnozelene lišće i mirisne cvjetove.

Boja cvatnje glatko se mijenja od ljubičaste do bijele. Prikladno za ukrašavanje kamenih pejzaža u predgrađima. Divan izgled u posudama ili posudama.

Krimski iberis

Krimski iberisIme biljke govori o svojoj rodnoj zemlji. Iberis Crimean raste do visine od 10 cm. Listovi su smeđe-zelene boje. Buds su lila s bijelim laticama.

Koristi se za ukrašavanje rubnjaka vrtnih staza. Također možete rasti na balkonu.

Iberis Snowboard

iberis snježna pahuljicaBiljka raste u obliku urednih grmlja. Iberis pahuljica cvjeta delikatna bijelih cvjetova koji nalikuju snijeg kape na zimzelenim biljkama.

Niske guste grmlje rastu do 30 cm. Cvjetovi umbellate white. Primijenjene biljke za vrtlarenje vrtnih staza. Izvrsno raste blizu rubnjaka i kamenih ukrasnih uličica. Slična Iberisova snježna snijega udobno podnosi hladnu zimu bez dodatnog skloništa.snijega iberisa

Related  Prednosti i štete bundeve za muškarce

Pregledavajući različite vrste Iberisa, možete vidjeti da je biljka općenito nepretenciozna za stanište. Zato su ga vrtlari hrabro uzgajali u svojim predgrađima ili domaćinstvima. Neki uspijevaju rasti Iberiji na balkonu. Okružen takvim lijepim malim grmljem, zabavno je živjeti.

Video o vrstama Iberisa