graciozan fittonyPredstavnici obitelji Akkantov, fittonii – male biljke s ukrasnim listovima različitih nijansi, s bijelim žilama. To su višegodišnje biljke koje pokrivaju tlo, koje imaju samo 10 vrsta.

Malo čudo nije tako lako rasti: fittonia je vrlo osjetljiva na zalijevanje, svjetlo i ostale čimbenike. Ali to je vrijedno. Ali kako biljka umnožava u sobnim uvjetima, sada saznamo.

Reprodukcija i transplantacija nakon kupnje

mlada ukorijenjena sadnicaPostati vlasnik male, ukrasne biljke, ne zaboravite da ćete imati više brige: množenje fittonia, presađivanje, ostavljanje će zahtijevati vrijeme i trud. Njega će početi odmah nakon što je fittonia kod kuće. Treba pronaći odgovarajuće mjesto, uvjete, ali prije nego što cvijet mora biti transplantiran:

 1. Isključivanje kulture iz posude za pohranu, lagano otpustite korijenje, ali nemojte ih ukloniti. Postrojenje s otvorenim sustavom korijena postaje teže preživjeti.
 2. Pripremite široku i nisku posudu (primjerice bonsai lonac), budući da će korijeni biti locirani blizu površine. Ovo je najprikladniji kontejner za kulturu. Za vješanje, koristite posudu za cvijet.
 3. Bez drenaže (proširena glina) ne može učiniti. Fittonia voli visoku vlažnost, ali ne i ustajale vode.
 4. Tako da je zemlja uvijek vlažna, postavite paletu vodom ispod postrojenja.
 5. Važno je stalno prskati, bez vlažnosti fittonium grebena.
 6. Ne stavljajte biljku u svijetlu svjetlost: ukrasna kvaliteta lišća je izgubljena. Svjetlo će biti najprikladnije mjesto.

Zemlja u loncu mora biti ne samo sirova, već topla, ili će ukrasna ljepota umrijeti.

Tajne ispravnog slijetanja

razmnožavanje pomoću rezanjaReprodukcija phytonnia, kao i transplantacija, poželjna je u rano proljeće. To je brzo rastuća kultura koja zahtijeva godišnju transplantaciju i stanjivanje, u kojem je potrebno razdvojiti grm:

 1. Plant biljka u niske i široke lonce, kao što raste dobro i izgleda više dekorativni (zemlja pokriti biljka).
 2. Stagirana voda je katastrofa za malu kulturu, nemojte zaboraviti na odvodnju.
 3. Transplantirati propagirane izbojke pažljivo, izbojci fittonia su dovoljno krhki.
 4. Nabavite pripremljenu zemlju ili se pripremite, miješajte zemlju lišća, humus, treset i pijesak (3: 1: 1: 1). Tlo treba biti labavo i plodno, dobro je zadržati vlagu.

Zbog brzog rasta mladih biljaka, transplantata godišnje, odrasla osoba – svake 2-3 godine, inače će biti tijesan. Količina hranjivih tvari će se smanjiti, a fitotonija će izgubiti svoj dekorativni učinak.

Metode reprodukcije

fettonia reprodukcijski procesDekorativna kulture prostorije umnožava se na tri načina. Najlakše, fittonia se reproducira dijeljenjem grma. U proljeće, pažljivo odvojeni dio biljke od korijena i presaditi u drugi kontejner. Dobra je i brzo raste.

Related  Učinak metvice na muško tijelo

Propagacija fitton lako reznice:

 1. U proljeće, odrezati reznice (6-7 cm) s 3-5 listova.
 2. Stavite u vlažni pijesak, treset, mahovinu i pokrijte s pakiranjem ili staklenom posudom odozgo kako biste održali vlagu.
 3. Drugi je način staviti dršku u vodu. Nemojte sipati puno vode na nju tako da je bolje zasićena kisikom. Također pokrijte napa.
 4. Sadnica treba otvoriti i redovito posuti. Držite temperaturu na + 20 ° C.
 5. Fittonia brzo, doslovno 2 tjedna, daje korijene. Kada su korijeni, presadite na stalno mjesto.

Ova metoda se najčešće koristi, a drugi također ne predstavljaju složenost.

stvaranje uvjeta za ukorjenjivanjeMoguće je pomnožiti fittonia zračnim slojevima. Pobjega, bez odvajanja od majčine biljke, padne i ojača u istom loncu. Prikladno je zamijeniti drugu za sljedeću, tako da ga kasnije ne promijenite. Izvadite lišće iz biljke na mjestu gdje je iskopano. Kada se grančica ukloni, nježno je odvoji od biljke majke. Tako je mlada dekorativna kultura.

Dekorativni izgled fittoniya u skupini slijetanja. Različite vrste imaju drugačiju boju lišća, što ovaj sastav čini neobičnim žalbama. Izgledaju dobro s malim lišćem: solerolia, peperomija, minijaturna bršljanina. Fittonia izgleda lijepo u malom akvariju.

Kako pravilno rezati i oblikovati grm?

fitotni u akvarijuProblemi rastuće fitotonije nisu u reprodukciji, već u pravilnoj njezi. Za njegu biljke je vrlo zahtjevan, a ne svatko može rasti. U grm je bio bujno, pucao izbojke. U ovom trenutku počinju formirati dva nova izbojka, a grmlje postaje gusto.

S vremenom je donji dio biljke gola i gubi dekorativni (na drugi način kažu da raste). Pomladiti staru biljku pomoći će jednostavnom prijemu – obrezivanje starih izbojaka. Nemojte potpuno uništiti kulturu, tako da može umrijeti. Obrezivanje je poželjno provesti u nekoliko faza, tako da biljka ne doživljava stres. Ali najbolje je pomnožiti fittonia dobivanjem mlade biljke.

U jednom loncu odjednom postavite nekoliko mladih izbojaka. Tako će brže rasti i stvoriti iluziju bujnog tepiha zelenih ili crvenkastih nijansi lišća.

Fittonia je jedinstvena po tome što je dobra i u osamljenoj i grupnoj sadnji. Iz nje možete stvoriti zanimljive cvjetne dekorativne skladbe, rasti u akvariju kao minijaturna biljka, stvoriti bonsai. Zato kupite biljku, pomnožite ga i fantasirajte, stvarajući jedinstvene kutove kod kuće.

Related  Vrste hortenzija, uzgoj, njegu

Glavna stvar oko fitotnija – video