aktinidije u predgrađuOva biljka postaje sve popularnija svake godine u ruskim vrtovima. A ako ste već odlučili da ih steknete, pažljivo proučite korisna svojstva aktinidije i kontraindikacije na njegovu upotrebu.

Actinidia uz ginseng, sibirski ginseng i kozja krv došla do nas iz Dalekog istoka tajga. Zanimanje tih biljaka ima oko 75 vrsta, od kojih je ruski Daleki istok rastu četiri vrste od Actinidia i univerzalno uzgaja samo dva – kolomikta ili Argut.

Svatko zna da je plod kivi plod aktinidijanske delicije.

Uvod u Actinidiju

sazrijeva aktinidijuSve vrste aktinidije koje rastu u našoj zemlji su listopadne grmlje liane. Oni su nepretenciozni i imaju dobru zimsku izdržljivost. Ove biljke su vrlo ukrasne, u vrtovima često ukrašavaju sjenice, ograde, zidove zgrada ili ostavljaju da se nakupljaju preko ograde. No, najčešće se uzgajaju zbog izuzetnih ljekovitih svojstava.

aktinidija na rešetkiNesumnjivih blagotvorno svojstva Actinidia što kontraindikacija za to, istaknuo je ruski akademik i uzgajivača Michurin, kada je napisao da Actinidia u kvaliteti nije inferiorna grožđe. Ali, ako se samo grožđe bobice smatra ljekovitim, korisno je Actinidia cjelini – plod, lišće, kora i korijen.

Koja su korisna svojstva aktinida

tinkture, dekocije, kompot, pekmez od aktinidijeGlavna vrijednost plodova aktinidije je rekordni sadržaj askorbinske kiseline. Količinu ovog vitamina, Dalekoistočna liana druga je od psa, koja premašuje citrusa i crne ribice. Bobice također sadrže:

  • tanini i pektini, koji imaju pozitivan učinak na probavu i uklanjanje troske iz tijela;
  • karoten, poboljšanje vida;
  • vitamin P, koji pojačava djelovanje askorbinske kiseline;
  • glikozidi, korisni za kardiovaskularni sustav;
  • raznih mikroelemenata i organskih kiselina, potrebnih za tijelo.

cvjeta aktinidijaBobice, cvjetovi, kora i lišće lianama koriste se za gastrointestinalne bolesti, beriberi, anemiju, plućne bolesti, zatvor, reumatizam i hipertenziju. Također, korisno je kao hemostatski, umirujući, analgetski i restorativni.

Iz plodova biljke, izolirana je tvar jedinstvena u svom djelovanju, aktinidin. Vraća funkciju srčanog mišića nakon srčanog udara, smanjuje vjerojatnost ponovnog oštećenja i potiče probavu.

Upotreba aktinidije u gubitku težine

aktinidiju za gubitak težineBobice ove čudesne liane sadrže jedinstvene tvari, u kompleksu koji može učinkovito smanjiti težinu. Korištenje aktinidije u gubljenju težine proizlazi iz njegovih svojstava kako bi se uklonili toksini i toksini iz tijela dok su zasićali esencijalnim vitaminima i mikroelementima. U ovom slučaju, 100 grama voća sadrži samo 47 kilocalorija.

Redovita prehrana aktinidije može brzo normalizirati težinu s uravnoteženom prehranom i dovoljnom fizičkom aktivnošću.

Tko je kontraindiciran u primjeni aktinidije

Actinidium nije koristan za sveKorištenje aktinidije daleko nadmašuje moguću štetu od nje. Dakle, morate konzumirati plodove s oprezom u nestabilnim stolicama, niskom krvnom tlaku, tromboflebitu, varikoznim žilama i povećanom zgrušavanju krvi. Peptidni čirevi i pacijenti s gastritisom s visokom kiselosti želučanog soka da konzumiraju plodove aktinidije trebali bi se poslije savjetovanja s liječnikom.

Jednoznačna kontraindikacija za uporabu je individualna netrpeljivost koja može uzrokovati jaku alergijsku reakciju.

Korisna svojstva aktinidije, čak i ukratko opisana, omogućuju procjenu utjecaja na zdravlje i na tijelo u cjelini. Ako ne možete naći u bilo kontraindikacija za njegovu upotrebu, pokušajte staviti ozdravljenja vinovu lozu na svoje stranice, i uvijek će biti uz ukusne i zdrave bobice.

Related  Sve o vestchatki: vrste, korisna svojstva i pravila nabave

Video o terapijskim svojstvima aktinidije