rhododendron di tamanPokok dan pohon, membentuk genus rhododendron yang banyak, menarik tukang kebun bunga dengan pelbagai saiz, warna dan bentuk. Tetapi jika pemilik dacha menyukai rhododendron, menanam dan meninggalkan di tanah terbuka akan menjadikannya sepenuhnya menyerah diri kepada perniagaan ini. Hanya dengan penjagaan yang cekap dan prihatin, tumbuhan akan bertindak balas dengan pertumbuhan dan bunga yang indah.

Secara semula jadi, rhododendron didapati di banyak bahagian dunia. Rusia tidak terkecuali. Timur Jauh, Caucasus dan Siberia adalah rumah kepada beberapa spesies yang sempurna disesuaikan dengan keadaan tempatan. Yang paling sejuk-keras digunakan untuk tumbuh rhododendron di tanah terbuka di Ural dan di kawasan-kawasan lain dengan keadaan iklim yang keras.

Masa dan tempat penanaman rhododendron di dalam tanah

benih rhododendronBerdasarkan spesies tumbuh-tumbuhan liar yang paling indah, pelbagai kultivar dicipta oleh penternak. Tanaman sedemikian, semasa berbunga berselerak dengan putih, merah jambu, ungu, kadang-kadang coronal aromatik. Rhododendron varieti yang paling sering ditanam di dalam dusun, tetapi mereka mungkin tidak cukup tahan beku.

Untuk menanam rhododendron di pinggang tengah dan menjaga ia di padang terbuka, kejayaan dicapai, perlu memilih bukan sahaja spektakuler, tetapi juga tumbuhan tahan lasak.

Untuk penanaman pokok renek di tanah, terdapat dua tempoh yang baik:

 • musim bunga, dari April hingga pertengahan Mei;
 • musim luruh, dari September hingga Oktober.

Istilah khusus dipilih berdasarkan keadaan iklim dan cuaca di rantau ini. Lebih jauh ke selatan, lebih awal tanah itu hangat selepas musim sejuk, dan kemudian musim sejuk datang. Di kawasan utara:

 • Sekiranya benih ditanam lebih awal, ia akan membeku dari fros;
 • jika tertangguh pada musim gugur, kilang itu tidak akan mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dan tidak dapat bertahan pada musim sejuk.

Di Ural, di Siberia, di Barat Laut, tumbuh-tumbuhan yang sampai ke taman pada musim bunga dan mengambil penjagaan yang paling berhati-hati pada musim panas adalah lebih sesuai. Di selatan, semak ditanam pada musim panas, tetapi hanya apabila tidak ada bunga pada mereka.

bunga rhododendron pada bungaDalam tumbuhan genus ini, sistem akar permukaan. Di satu pihak, ia membantu mereka untuk bertapak di lereng, tetapi sebaliknya, merumitkan penjagaan rhododendron selepas menanam di kawasan terbuka dan memperburuk keadaan spesies lain yang tumbuh di kawasan kejiranan. Untuk menghadkan pertumbuhan akar, kawasan yang diperuntukkan untuk rhododendron dilindungi dengan menggali batu tulis, bahan bumbung, bahan padat untuk kalis air.

Related  Gambar-gambar penyakit asplenium dan penjagaan tumbuhan

Bagaimana untuk menanam rhododendron di tanah terbuka

tapak perladangan rhododendronDi bawah rhododendron menggali kedalaman lubang kira-kira 40 dan lebar 60 cm. Bahagian bawah, jika perlu, tutup dengan lapisan saliran, dan tuangkan kon dari campuran:

 • 3 bahagian gambut berasid;
 • 1 bahagian tanah dari bawah tanaman konifer;
 • 2 keping tanah taman;
 • 1 bahagian membasuh pasir yang besar.

Jangan lupa bahawa sebagai tambahan kepada substrat dengan keasidan yang tinggi, tumbuhan memerlukan bahan-bahan mineral. Mereka ditambah sebagai baja yang kompleks.

Sekiranya renek rhododendron sebelum menanam di dalam tanah untuk masa yang lama tanpa air, sistem akar direndam dalam air selama beberapa jam. Ia akan menghiburkan tanaman itu, dan ia akan menyesuaikan diri dengan cepat di tempat baru.

Anak benih diletakkan di bahagian atas knoll buatan manusia supaya kolar akar semasa mengisi didapati tidak lebih rendah daripada paras tanah. Akarnya rapih dan tersebar di atas tanah lembap. Apabila lubang ditutup, tanah dipadatkan dan disiram semula untuk menyerap bumi tidak kurang daripada 20 cm.

mulsa batangSelepas menanam, bulatan berhampiran tangkai ditutup dengan mulsa berdasarkan gambut, jarum pinus, lumut dihancurkan, kulit kayu pain atau daun oak. Pada tahun pertama anda tidak perlu memberi semak belukar itu. Tumbuhan ini memerlukan banyak daya berharga, yang diperlukan untuk rooting. Oleh itu, semua tunas yang baru muncul dipotong dengan rapi, dan menjaga rhododendron di tanah terbuka selepas penanamannya pada musim bunga bermula dengan pemasangan sokongan yang akan menyelamatkan mahkota yang masih lemah dari angin dan faktor risiko lain.

Penjagaan rhododendron di tanah terbuka selepas penanaman

penyiraman rhododendronMerawat rhododendron di taman tidak jauh berbeza daripada merawat pokok renek hiasan yang lain. Kilang itu memerlukan:

 • pelembapan tanah:
 • Biasa, tetapi sangat rapi, supaya tidak merosakkan sistem akar, penyingkiran rumpai;
 • melonggarkan kayu-kayuan yang sama;
 • persenyawaan tanah;
 • membantu serangan serangga.

Related  Air dengan lemon – pencegahan kesihatan

penjagaan rhododendron di kawasan terbukaSemasa pembentukan tunas dan rhododendron berbunga, penting untuk mendapatkan kelembapan yang kerap. Sekiranya tumbuhan itu dalam keadaan kemarau, ia bukan sahaja menjadi lebih buruk tahun ini, tetapi juga tidak bersedia untuk musim depan. Keasaman optimum tanah untuk menanam rhododendron di kawasan terbuka di rantau Moscow atau di rantau lain adalah 4.5-5 unit. Dalam air pengairan untuk budaya hiasan ini, ia berguna untuk menambah jarum yang terlalu banyak dari sampah hutan atau gambut yang tidak dimodifikasi.

Tentukan masa apabila rhododendron memerlukan penyiraman boleh, memberi perhatian kepada daun. Jika mereka telah kehilangan nada dan gloss mereka, jangan teragak-agak! Penyiraman yang banyak dan pengairan mahkota akan memulihkan tumbuhan keindahan mantannya.

Rhododendron disenyawakan dari awal musim bunga hingga akhir berbunga, yang berlaku pada separuh kedua musim panas. Makan semak dan sebelum berbunga, dan baja mesti diperkenalkan ke lembab setelah menyiram tanah.

tumbuh rhododendronSebagai penyusuan ia berguna untuk menggunakan produk dengan tindak balas asid, serta organik, termasuk:

 • kotoran;
 • kompos dengan penambahan sampah hutan sampah;
 • makan tanduk tulang.

Rhododendrons hampir tidak memerlukan pemangkasan membentuk, pemotongan kebersihan lama, terjejas oleh fros atau pucuk kering dijalankan pada awal musim bunga, sebelum pergerakan jus.

Pada musim panas, ketika berbunga adalah penting, penting untuk menghilangkan perbungaan pudar untuk menyelamatkan daya semak pada penanda buku tunas bunga tahun depan.

Semasa penanaman dan penjagaan rhododendron di tanah terbuka ia mesti diambil kira bahawa budaya itu adalah penyayang panas dan pada musim sejuk, tanpa tempat perlindungan, ia boleh menderita dengan serius. Perlindungan daripada fros disediakan terlebih dahulu. Menjelang Oktober di utara dan pada bulan November di zon tengah, zon akar ditaburkan dengan gambut, dan kemudian, sebelum serangan, mereka mengikat mahkota dan menutupnya dengan lapnik dan burlap. Anda boleh mengeluarkan tempat perlindungan hanya pada musim bunga awal, lebih baik pada hari mendung, untuk mengelakkan selaran matahari dan keretakan kulit.

Related  Keemasan penanaman dan penjagaan di tanah terbuka untuk lavender lembut

Video tentang memilih tempat dan menanam tanda lahir