Blossoms gloxiniaJika koleksi rumah bunga itu mempunyai gloxinia, menanam umbi umbi merupakan peringkat yang tidak boleh diketepikan dalam penanaman tanaman houseplant yang luar biasa ini. Apabila, selepas berbunga besar, budaya hiasan adalah rehat, terima kasih kepada nutrien yang terkandung dalam ubi, gloxinium tetap berdaya maju. Tetapi sebaik sahaja pucuk mula tumbuh di bahagian atas, penting untuk tidak teragak-agak. Kekuatan umbi di hujungnya, dan perkembangan batang dan dedaunan memerlukan rehat yang serius. Oleh itu, pada tanda-tanda awal aktiviti, gloxinia disediakan untuk pemindahan ke tanah segar.

Bagaimana untuk menyediakan ubi gloxinia untuk menanam untuk mendapatkan houseplants yang kuat dan sihat?

Menyediakan bulu gloxinia untuk penanaman

Berkembang gloxinia dari ubiApabila tunas bersedia untuk pertumbuhan kelihatan di bahagian atas, ini bermakna bahawa ia adalah masa untuk menjaga ubi. Untuk mempermudah penanaman gloxinia berminyak dan penjagaan tumbuh-tumbuhan yang muncul, bahan penanaman adalah tertakluk kepada peperiksaan yang menyeluruh untuk mengecualikan mana-mana spesimen yang cedera, sakit atau tidak berdaya maju dari memasuki substrat

Dengan ubi, perlahan-lahan membersihkan sisa akar kering dan tanah dan bilas dalam air suam. Apabila terdapat jejak reput di permukaan, basah atau, sebaliknya, kawasan yang benar-benar kering, retak atau tanda-tanda perosak seperti tempat:

  • Dengan pisau tajam, potong ke tisu yang sihat;
  • 18-24 jam di rumah, dikeringkan;
  • selama seperempat jam terbenam dalam penyelesaian merah jambu permanganat kalium;
  • dirawat dengan tanah arang batu dan racun kulat.

Apabila, selepas “hibernasi”, gloxin yang dimaksudkan untuk menanam ubi itu berkedut dan lembut, mereka tidak boleh dipindahkan ke tanah. Untuk mengembalikan bahan penanaman yang berkualiti dan keanjalan, umbi dibalut dengan serbet lembap dan dibiarkan dalam bentuk ini selama 2-3 hari.

 Jika anda menjaga kualiti ubi yang masuk ke dalam tanah terlebih dahulu, anda boleh menyederhanakan penjagaan gloxinia secara serius, dan pada tumbuhan yang sihat anda boleh mendapatkan bunga yang lebih megah.

Pemilihan tanah dan periuk untuk menanam ubi gloxinia

Sebelum menanam ubi gloxinia, penting untuk menanam tanah, bahan saliran dan periuk tanaman.

Awakening umbi selepas musim sejukBudaya bilik tidak terlalu menuntut komposisi substrat, tetapi untuk penanaman globoxin, adalah wajar untuk memilih ringan, telap yang baik untuk kelembapan dan tanah udara dengan kandungan nutrien yang mencukupi. Substrat siap dibuat berdasarkan gambut cukup sesuai. Sekiranya campuran tanahnya terlalu padat, kelembapannya di dalamnya dan kekurangan udara akan menimbulkan kerosakan, yang boleh mengakibatkan kematian bunga.

Saiz periuk untuk berkembang gloxinia dari umbi harus diameter 4-6 cm lebih luas daripada bahan penanaman itu sendiri. Ini akan membolehkan kilang untuk:

  • membangunkan sistem akar yang baik;
  • meletakkan sebilangan besar tunas;
  • untuk membentuk dedaunan yang indah tanpa kerosakan kepada bunga.

Tidak perlu membeli globox untuk periuk besar “untuk berkembang”. Di dalamnya, tumbuhan kadang-kadang hanya memberikan daun, “lupa” tentang keperluan untuk membentuk tunas. Di samping itu, dalam periuk besar adalah lebih mudah untuk membuat kesilapan dengan jumlah air pengairan, yang penuh dengan perkembangan proses putrefaktif pada umbi.

Bagaimana untuk menanam globox dengan ubi?

Untuk gloxinia, yang takut melembapkan tanah dan genangan air yang berlebihan, lapisan saliran dengan ketebalan 1 hingga 3 cm diperlukan, bergantung kepada saiz periuk dan sifat-sifat substrat. Tuangkan tanah steril yang disediakan di atas saliran.

Ubi yang ditanam memberikan daun pertamaSekiranya terdapat akar pada ubi itu, ia adalah bijak bagi mereka untuk membuat pendalaman. Semasa penanaman, bak gloxinia dikebumikan hanya dua pertiga, meninggalkan bahagian atas dengan tauge yang tumbuh di atas permukaan tanah.

Substrat di sekeliling ubi dibasahkan perlahan-lahan, cuba untuk tidak jatuh di atas dan concavity, di mana panci terletak. Adalah mustahil untuk membenarkan bahagian ini daripada umbi tertutup dengan tanah. Hanya apabila batang tumbuh, bahagian kiri atas tanah ditaburkan dengan substrat segar, akhirnya meratakan permukaan.

Lebih lanjut mengenai menanam ubi gloxinia pada video yang mendedahkan semua perihal proses dan membolehkan seorang pakar florikultur berkembang untuk melaksanakan tugas penting ini secara tidak sengaja.

Bagaimana untuk membangunkan ubi untuk menanam gloxinia?

Tidur ubi gloxiniaSelalunya, penanam mengadu bahawa tidak semua ubi gloxinia “bangun” pada masa yang sama. Sesetengahnya tidak menunjukkan tanda-tanda aktiviti. Bolehkah mereka ditanam, dan bagaimana untuk mengembangkan gloxinium dari umbi yang begitu jauh di belakang selebihnya?

Untuk semua gloxin, tempoh rehat yang tinggal selama 3 hingga 4 bulan adalah ciri. Tetapi kadang-kadang ubi memerlukan masa yang lebih lama untuk meletakkan ubur-ubur dan memulakan tempoh tumbuh-tumbuhan baru.

Sehingga pertumbuhan batang dan akar bermula, tumbuhan itu secara amnya tidak menyerap kelembapan dan nutrien dari tanah. Oleh itu, jika anda menanam umbi “tidur”, risiko kehilangannya akibat pembusukan adalah tinggi.

Satu cara daripada keadaan ini adalah untuk menunggu kebangkitan semulajadi tumbuhan. Yang kedua ialah untuk mencuba secara artifisial proses-proses dalam umbi dan menyebabkan pertumbuhan bahagian bawah tanahnya.

Untuk ini, ubi yang dibasuh, diperiksa dan dikeringkan untuk pertumbuhan gloxin dibentangkan pada beg tertutup rapat, di mana sedikit substrat gambut lembap ditambah.

Pakej ditutup dan dihantar ke panas di bawah phytolamps atau di bawah meresap, tetapi cahaya matahari terang. Bekas beg udara tidak perlu:

  1. Tempoh hari cahaya untuk gloxin biasanya 12-14 jam.
  2. Suhu selesa hendaklah dalam lingkungan 24-26 ° C.

Dengan penjagaan gloksiniya yang betul dari ubi mula berkembangPeraturan ini tetap berlaku untuk ubi di dalam bungkusan. Selepas 10-14 hari, titisan kelembapan muncul di permukaan dalam filem, dan jika anda lihat di dalam, anda boleh melihat tunas bersedia untuk pertumbuhan pada ubi. Ini bermakna bahawa umbi glboxinia yang dimaksudkan untuk menanam siap untuk dipindahkan ke substrat. Setelah mendarat di dalam periuk selepas beberapa saat di atas tanah akan muncul tauge, dan kemudian tumbuh-tumbuhan cepat mengejar dengan seluruh gloxin dan mekar dengan indah.

Menanam ubi gloxinia selepas musim sejuk – video