Berbagai jenis dracene di rumahDracaena tumbuh di rumah hingga 15 tahun. Dalam kes ini, kilang malar hijau tumbuh ke atas, dan bahagian bawah batang adalah kosong. Risalah, setelah memenuhi masa yang diletakkan sedikit lebih daripada satu tahun, secara beransur-ansur kering, meninggalkan hem pada batang. Bagaimana untuk memangkas dracaena untuk mendapatkan pucuk sisi? Kilang ini membolehkan anda membuat bentuk baru dengan memendekkan pucuk.

Prinsip untuk pembentukan semak dracaena

Pembentukan mahkota dracaenaDi kedai bunga, mereka biasanya menjual dracaena dengan ramuan siap. Pada mulanya, apabila tumbuh tumbuhan muda, semak dibentuk dari dalam keadaan rumah hijau. Ia boleh terdiri daripada dua atau tiga cawangan. Adakah mungkin untuk memangkas dracaena pada masa akan datang? Untuk membentuk secara berasingan setiap cawangan boleh secara mandiri, menerima pohon sawit yang indah. Semua operasi dilakukan hanya di kilang yang sihat.

Masa memotong

Batang dracaena adalah struktur di mana tunas tidur sepanjang keseluruhannya disusun dalam lingkaran. Inilah yang membolehkan pucuk, asas-asas cawangan-cawangan baru, diperolehi pada potongan yang dibuat di mana-mana bahagian batang.

Penampilan cawangan baruDirancang dirasmikan pratseny lakukan dalam tempoh pertumbuhan yang aktif, apabila aliran sap terbaik. Terdapat kes-kes apabila pembentukan semak diperlukan dengan segera. Sebagai contoh, sebahagian daripada batang dipecahkan. Kemudian pemendekan itu harus dilakukan mengikut peraturan, di bawah tempat pemadaman. Apa-apa pemangkasan boleh berkesan hanya pada kilang yang sihat.

Cara betul memotong dracaena di rumah

Memotong bahagian atas dracaenaMemendekkan batang pusat, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara:

  • bahagian atas dengan daun hijau harus berada di zona penerangan yang nyaman, oleh itu ketinggian batang dihitung pada pertumbuhan masa depan cabang dan daun;
  • untuk penampilan pucuk baru, ia perlu untuk menyediakan syarat-syarat yang diperlukan untuk percambahan pucuk baru dari tunas tidur;
  • Semua operasi untuk perumusan potongan yang betul, pengedapnya dilakukan di bawah keadaan steril.

Anda boleh gunakan untuk memotong tumbuhan yang mempunyai 30 cm dari tanah ke tempat di mana daun atasnya diikat.

Potong mana-mana bahagian batang berdaun atau telanjang. Tapak terpencil boleh di-root, setelah menerima satu salinan dracaena lagi. Memotong dracaena untuk cawangan sebagai operasi, dijalankan dengan pisau tajam tanpa meremas tisu.

Bahagian potongan dracaena digunakan untuk penyebaran tanamanSelepas bahagian atas tumbuhan telah dipotong, ia boleh digunakan untuk memotong bahagian atas, atau dipotong menjadi 7-10 cm chibouks, masing-masing yang mampu memberi kilang baru. Keperluan untuk memotong hanya dengan pisau tajam dan pemotongan lancar adalah satu kemestian.

Sekiranya batang di lokasi yang dipotong berdaun, daun mesti dibuang sebanyak 10-15 cm, menghampiri batangnya. Tempat potongan ditutup dengan taman atau parafin cair, supaya lapisan dalaman tidak menguapkan kelembapan, tidak kering. Pada pemotongan mestilah permulaan cawangan baru. Mereka boleh dari dua hingga lima. Tetapi tidak semua asas akan berkembang. Bilangan pembentukan baru bergantung kepada keadaan di mana percambahan terjadi.

Pembangunan serentak semua pucuk baru kerana pencahayaan seragam dicapai. Dracaena mesti ditukar semasa percambahan dan penjagaan berikutnya.

Syarat percambahan:

  • rawatan tangkai dengan air dengan penambahan promoter pertumbuhan, sebagai contoh, Epin;
  • mewujudkan bantal lumut lembap di sekeliling cambium terbuka, bahagian parafin mesti dibuka;
  • beg polietilena dipasang di atas, mewujudkan kelembapan tetap 75% di dalam;
  • dalam cahaya pada suhu 22-25 darjah tumbuhan itu berumur selama sebulan.

Memupuk dracaena dalam sphagnum lumutAdalah penting buat kali ini tidak membuka tempat pemotongan, jangan keluarkan pakej, jangan ubah syarat percambahan. Pada masa yang sama, baki daun memerlukan penyiraman, batang juga harus dibasahkan. Penyiraman hanya dilakukan dengan cara bawah, mengalirkan sisa air, yang tidak diserap ke dalam sampah tanah. Adalah penting bahawa percambahan dijalankan dalam cahaya.

Sebaik sahaja kilang itu memberi asas pada tapak pemotongan, ia bersedia untuk meneruskan pembangunan tanpa tempat perlindungan tambahan.

Budak ginjal bangun selepas pemangkasanSecara pilihan, semua buah pinggang yang terbentuk, ranting baru akan berkembang. Ada yang tidak akan mempunyai makanan yang cukup, dan mereka akan kering. Tetapi tanaman tanaman itu dengan cara itu, anda boleh berkali-kali, mengemas kini dan memberikannya bentuk baru.

Jika tumbuhan itu mempunyai batang yang telanjang, ia akan diletakkan di dalam beg selepas penyiraman berlebihan. Pakej ini tidak mengeluarkan sebelum kemunculan pucuk, supaya tidak mengganggu iklim mikro. Kilang itu dituangkan melalui pallet.

Apabila membentuk dracaena, benih fringed boleh berjalan di sepanjang batang di mana saja. Kemudian pokok kelapa sawit akan menjadi bertingkat.

Adakah pruning pruning di rumah

Drake berbentuk indahTumbuhan itu kelihatan rapi jika ia sentiasa dipotong dan terbentuk. Oleh itu, pemangkasan adalah salah satu operasi penjagaan draken mandatori. Ia berlaku, tumbuhan menghasilkan pucuk yang cacat, ia harus dikeluarkan. Kemudian, daripada mereka, kilang itu akan melepaskan pucuk baru, dedaunan lebih diperolehi, tumbuhan memperoleh bentuk baru.

Mana-mana laman web dengan perosak dan penyakit perlu segera dibersihkan untuk mengelakkan jangkitan keseluruhan tumbuhan. Operasi ini dipanggil pemangkasan kebersihan.

Video mengenai hasil pemotongan dracaena