Plum Cina di Taman RusiaDi taman-taman di Kerajaan Tengah, plumbum gading atau China ditanam sejauh abad ke-13. Untuk masa yang lama budaya telah membuktikan unpretentiousness, ketabahan musim sejuk yang sangat baik dan hasil. Bagi kawasan empayar yang berlainan, orang-orang Cina mengeluarkan pelbagai jenis yang disesuaikan dengan keadaan kawasan gunung utara dan subtropika selatan.

Di wilayah panas, pokok tumbuh hingga 8-12 meter, dan buah-buahan plum Cina dapat mencapai 80-100 gram. Di utara, Manchuria membentuk masyarakatnya sendiri jenis. Ussuriyskuyu plum tidak boleh dipanggil berbuah besar, tetapi ia tidak begitu tinggi dan tanpa kehilangan tolerates winter frosty.

Oleh kerana keupayaan tanaman untuk bersambung dengan varieti lain tumbuhan menarik perhatian peternak. Hari ini, kacukan dan varieti diperolehi berdasarkan subspesies Amerika dan Eropah, plum ceri dan buah batu lain.

Melihat bagaimana bunga plum, seseorang tidak boleh membantu memperhatikan dekorasinya. Oleh kerana tunas yang dibuka dalam jumlah besar dikumpulkan dalam perbungaan kecil, pada musim bunga, pokok-pokok kelihatan sama putih atau merah jambu. Plum masak juga padat pada cawangan-cawangan, yang, bergantung kepada varieti, boleh berwarna ungu, merah atau padat.

Plum Manchu Beauty

kecantikan Manchuria plumPada separuh pertama benih abad terakhir pelbagai ini dibawa ke Timur Jauh Soviet. Pokok-pokok dari Manchuria, menggabungkan sifat-sifat Cina dan Ussuri plum, terbukti cukup baik. Mereka menunjukkan ketabahan musim sejuk purata, ketabahan yang sangat baik terhadap kemarau dan kualiti rasa buah-buahan yang layak.

Sejak 1947, plum telah disyorkan untuk ladang-ladang swasta dari Timur Jauh ke rantau Siberia Barat. Dan hari ini pokok kurcaci kerdil Manchurian kecantikan adalah di taman-taman di seluruh negara, termasuk bahagian Eropah.

Tumbuh-tumbuhan yang mempunyai batang kecil dan padat, yang memerlukan pemangkasan tetap mahkota, datang ke musim bunga untuk tahun ketiga selepas penanaman. Sebelum daun hijau licin gelap muncul di dahan, bunga putih kecil diturunkan di cawangan buket.

Penuaian dijalankan pada hari-hari terakhir bulan Ogos atau awal September. Buah-buahan pelbagai plum Cina ini mempunyai bentuk bulat, tanpa bentuk jahitan yang kelihatan dan berat kira-kira 15 gram. Kulit amber pada masa pematangan ditutup dengan kemerah-merahan berwarna ungu dan lapisan lilin yang biru. Pelbagai ini dianggarkan sebagai universal, yang mengesahkan rasa manis dan masam yang menyenangkan dan aroma ringan pulpa berminyak kuning-kuning.

Apabila tumbuh kecantikan Manchurian perlu mengambil kira bahawa varieti itu subur sendiri, dan untuk tanaman yang baik di dekatnya, ia memerlukan pokok pendebungaan.

Pada musim bunga terdapat risiko penampilan musim bunga pada batang. Untuk pokok-pokok kecil tidak membekukan dan boleh berakar di kawasan utara, lebih baik untuk menanam plum pada musim bunga.

Plum Alyonushka

pelbagai plum AlyonushkaSpesies ini dengan buah-buahan merah, yang dimaksudkan untuk Wilayah Chernozem Tengah dan lebih banyak kawasan selatan, diperoleh daripada menyeberangi pelbagai plum Red Ball dan Cina.

Pokok sehingga 2.5 meter tinggi jauh lebih rendah daripada nenek moyang mereka dari China, tetapi tidak menebal sebagai ksatria Ussuri mereka. Pendedahan putih, yang dikumpulkan di tunas tiga kali ganda sebelum kemunculan dedaunan hijau muda dan jatuh pada hari pertama bulan Mei. Dihulurkan, daun obovat dengan permukaan licin, berkilat terungkap pada peringkat pembentukan ovari.

Pelbagai plum Alenushka diiktiraf sebagai kantin. Dibundarkan dengan kulit merah gelap, buahnya mencapai 35 gram dan siap untuk pengumpulan sudah pada pertengahan bulan Ogos. Pulpa oren mempunyai konsistensi sederhana padat, kandungan jus tinggi dan aroma cahaya. Rasa manis dan masam, menyenangkan. Jika musim panas hangat dan cerah, dan penjagaan plum menyediakan pokok itu dengan segala yang diperlukan, kualiti rasa buahnya bertambah baik. Dengan kekurangan matahari, daging jenis awal tidak mendapat cukup gula dan kelihatan berair.

Seperti jenis lain, plum Cina ini mula berbuah awal. Ovari pertama di atas pokok itu ditubuhkan untuk tahun ketiga kehidupan, bagaimanapun, tanpa pembiakan pembungaan pada masa yang sama, penuaian tidak dapat dijangka.

Kemandulan diri bukan satu-satunya kelemahan. Alyonushka dari semua plum subspesies ini lebih kerap dan lebih banyak daripada yang lain dipengaruhi oleh aphids.

Plum Buah Plum

plum mekarPelbagai jenis pencuci mulut awal adalah hasil melintasi plum Kleimax Amerika-Amerika dan pemilihan domestik merah Ussuri. Pokok plum dewasa Sparrow mempunyai ketinggian purata dan tidak terdedah kepada ketebalan berlebihan mahkota. Pada musim bunga, pada minggu kedua bulan Mei, bunga bermula. Ovarium dibentuk pada cawangan sejambak. Bersama-sama dengan mereka muncul daun hijau yang bebas dari tumpukan.

Pada separuh pertama bulan Ogos, buah masak, bulat, kuning dan buah-buahan merah cerah. Sekiranya pokok-pokok plum tebal dengan berat kira-kira 25-30 gram jatuh di bawah sinar matahari, warna merah jambu merah dalam warna mereka menjadi lebih besar. Daging di bawah kulit nipis berwarna kuning dan konsistensi berair menengah. Pelbagai plum Cina dicirikan oleh set gula yang cepat dan aroma buah-buahan yang terang.

Plum lazat tidak baik disimpan dan diangkut, tetapi sangat baik dalam bentuk segar. Malangnya, kepelbagaian ini bukan sahaja memerlukan penyebaran silang, tetapi juga tidak mengasyikkan tanaman. Tetapi sudah pada tahun ketiga anak benih mula berbuah dan tidak berumur lebih daripada 20 tahun.

Plum Skoroplodnaya baik bertolak ansur dengan musim sejuk tali pinggang tengah, tidak takut kemarau dan untuk pelbagai jenis bersama-sama dengan plum hibrid adalah pendebunga terbaik.

Perjanjian Plum

Plum Manchu Beautypelbagai Kovenan – bahan yang sangat baik untuk penternak. Atas dasarnya, banyak jenis ditanam untuk penanaman di wilayah Rusia. Pada tahun 2004, Daftar Negeri termasuk plum Kovenan, yang mempunyai asal yang sama dan disyorkan untuk wilayah di wilayah Volga-Vyatka.

Pokok sehingga 4 meter mekar tinggi untuk pertama kalinya pada usia empat tahun, dan kemudian setiap tahun memberikan hasil yang banyak untuk 30 tahun. Walau bagaimanapun, untuk mencapai ini, dalam penjagaan plum semestinya termasuk pemangkasan meremajakan dan menanam varieti penyerbukan berhampiran. Budaya adalah tahan penyakit, tetapi memerlukan perlindungan daripada perosak.

Kemudian, berbunga, bermula pada dekad terakhir Mei, melangkau bukan sahaja pada sejambak, tetapi juga pada pucuk pertumbuhan. Bersama-sama dengan ovarium kelihatan licin daun hijau hijau ciri-ciri plum Cina. Maturasi buah kuning bulat seberat 30 gram bermula pada hari-hari terakhir bulan Ogos. Matahari yang jatuh di atas pokok-pokok plum mengotorkan kulit dalam warna merah jambu dan narkotik, kelihatan di bawah salutan waxy ringan. Daging padat berair mempunyai warna kuning dan pada masa panen ia memperoleh rasa manis dan masam yang harmonis.

Plum aromatik Perjanjian boleh disimpan dan diangkut, dimakan segar dan digunakan untuk memasak produk buatan sendiri atau kuih-muih.

Plum Sissy

pelbagai plum NeshenkaJenis destinasi makan, yang menyenangkan dengan buah-buahan berair merah, diperoleh hasil daripada menyeberang pelbagai plum Cina dan Sprout.

Tidak seperti plum Cina lain, Sadling memasuki musim bunga hanya untuk tahun kelima dan pada masa yang sama sebahagiannya disenyawakan sendiri.

Putik putih, yang dikumpulkan dalam perbungaan 5 keping, tebal ditutup dengan cawangan bunga. Pembungaan berlaku pada pertengahan bulan Mei, dan pematangan buah-buahan bermula pada minggu ketiga bulan Ogos. Plum hampir bulat Sissy ditutup dengan kulit merah nipis, di bawahnya yang tersembunyi daging yang halus, lebur warna kuning. Buah-buahan yang masak sepenuhnya tidak retak, yang memudahkan pengangkutan mereka dan meningkatkan kualiti tanaman. Berat 25-35 gram plum segar segar dan untuk membuat compotes dan kesesakan.

Kelebihan pelbagai plum Cina ini adalah ketahanan musim sejuk yang tinggi dari pucuk. Jika frosts melanda pokok itu, tunas bunga dan pertumbuhannya menderita.

Pelbagai jenis bola merah

plum bola merahSetiap tukang kebun mahu buah pada plum menjadi tidak hanya lazat, tetapi juga cantik, besar. Pelbagai plum Bola merah adalah apa yang anda perlukan.

Pokok 2-3 meter sangat awal pada musim bunga. Benih-benih itu mekar dan membentuk ovari pertama untuk tahun kedua atau ketiga, dan kemudian setiap tahun mereka menyediakan peminat musim panas dengan hasil buah-buahan bulat merah yang baik dengan berat 30 hingga 40 gram. Plum menarik dengan salutan waxy dilindungi kulit dan kuning, pulpa yang sangat berair mempunyai tujuan meja, boleh diangkut dan disimpan untuk masa yang singkat.

Di antara varieti awal, bersama-sama dengan ini, ia sepatutnya menyebut plum Golden Ball, yang berbeza daripada orang berkulit merah dengan pokok yang menyebarkan lebih tinggi dan pewarna kuning kuning ambar yang berwarna. Berat singkapan juga mencapai 40 gram, tetapi dengan berbuah besar, sebahagian daripada ovari boleh jatuh, dan buah-buahan yang tinggal dikurangkan. Penuaian dijalankan pada pertengahan bulan Ogos. Di tengah band, risiko pembekuan pucuk muda dan buah pinggang adalah tinggi.

Video tentang memilih sinki taman