Domače oranžno drevoMed najrazličnejšimi rastlinami v zaprtih prostorih, ki se prodajajo v specializiranih prodajalnah, pogled hitro prevzame čedna drevesa s sijajnim usnjarskim listjem in maso svetlih dišečih plodov. Če imate potrpljenje in malo truda, lahko rastejo oranžno drevo iz kosti in v domu, še toliko bolj, saj sadilni material primeren seme iz kupili v trgovini zrelo sadje.

Kako pridelovati oranžno doma iz kosti?

Oranžne kostiKamen oranžne je prekrit s precej gosto, čvrsto kožo, ki na eni strani ohranja rastlino pred vsemi možnimi poškodbami, na drugi pa preprečuje kaljenje. Če se seme suši, je zelo težko prisiliti, zato se za sajenje uporabljajo le sveža semena.

Oranžne kosti:

 • opran v topli vodi;
 • namočite 8-12 ur;
 • posajena v neobdelanih tleh ali šotoka do globine 1 cm pod filmom.

Pranje oranžnih kosti pred sajenjemDokler kalitev, ki bo prišla v mesecu ali pol, posoda s semeni ostane v senčenem toplem prostoru. Mini-hotbed je treba občasno navlažiti in prezračevati. In šele po videzu ohrovta se rodijo prihodnja oranzna drevesa.

Ker je v državah, kjer pomaranče rastejo v naravi, drevesa velikodušno prejeli in toploto in svetlobo, zagotavljajo sadike čim dolge dni so lahko, pristala semena v pozno pozimi ali v marcu. Toda v tem primeru se mlada oranzna drevesa dobro odzovejo na podaljšanje svetlega časa dneva s pomočjo posebnih svetilk.

Presajanje oranžne doma

Kosti pomarijo kalijoMečevanje poganjki izvedene v fazi, ko je oranžna razkriti dve prave liste, je pomembno imeti v mislih, da je rastlina zelo občutljiva na vse manipulacije, povezane s prenosom in morebitne poškodbe koreninskega sistema. Nedopustno je, da je pri presaditvi pod zemljo obstajal koreninski vrat iz pomaranče.

Mlada sadika oranžne iz kamnaNajboljši način za presaditev drevesa je pomladni pretovarjanje rastline skupaj z zemeljsko grudo, dokler se ne začne aktivna rast poganjkov in se popki niso pojavili. Pridelava doma, bo oranžna redno podvržena takemu postopku, vsakič ko boste izbrali posodo s premerom 1-3 cm več od starega lončka:

 • Naraščajoči koreninski sistem mladega rastlinja zahteva enkrat letno širitev “življenjskega prostora”.
 • Odrasla drevesa se presadijo vsakih 2-3 let.

Related  Redčenje in plevela korenje

Ustvari se oranžno drevoZa sadike z 4-6 listov primerna pot 10 cm premera in mešanice zemlje dveh delov humusa enega dela listavcev kompost, enakem volumnu šote in peska. Tudi pri naslednjem pretovarjanju se delež zemljišč v tleh poveča in dodaja majhna količina gline. Pomarančno drevo, ki se goji iz kamna doma, nujno zagotavlja dober odvod in režim namakanja, ki ne dovoljuje gnilobe korenin.

Optimalni pogoji za rast oranžne doma

Prvi plodovi oranžne v zaprtih prostorihKot vsi prebivalci subtropske cone, oranžna drevesa ne prenašajo vlečkov, vendar pa radi radi svetijo in zahtevajo vlažnost zraka in zemlje. Kadar je pomanjkanje razsvetljave, agrumi so lahko bolni ali zavrnejo pridelavo sadja, zato je bolje, da jih rastejo na sončni strani, vendar jih zaščitijo pred žarenjem direktnih žarkov, še posebej poleti. V jeseni in pozimi, ko traja svetlobni dan, je poudarjena oranžna rastlina iz kamna.

Vlažnost zraka v prostoru, kjer se nahaja drevo, ne sme biti pod 40%, v nasprotnem primeru rastlina začne hitro zavreči liste in lahko umre. To se pogosto dogaja v zimskem času, med ogrevalno sezono ali ko se lonec nahaja blizu grelnika. V tem primeru je potrebno umazati zrak umetno, pršite rastlino in poskrbite, da se tla pod njim ne izsušijo.

Nevarnost sušenja tal obstaja poleti, zato je dnevno zalivanje, ki vlaži celotno komo zemlje, ne povzroča pa stagnacije vlage, zelo pomembno za oranžno.

Oranžna drevesa doma lahko umrejo, če voda za namakanje vsebuje klor. Zato uporabite dež, talino ali stoječe vode vsaj 24 ur, ki se segrejejo na 25-30 ° C.

Skrb za domače oranzne drevesce

Cvetijo oranžno domaDa bi se sadika hitro razvijala in po nekaj letih, ko je rastlina začela prinesti sadje, mora ustvariti razmere tako v Sredozemlju kot tudi na severu Afrike, kjer pomaranče rastejo v naravi:

 • Poleti lahko drevo prevažamo v zrak, zaščitimo ga pred žgočim soncem.
 • Spomladi, ko se začne nastanek pršic in se pričakuje, da bo jajčnik tvoril, je treba oranzna drevesa hraniti pri 15-18 ° C.
 • V zimskem času se namakanje zmanjša in toplo zimo vzdržujemo pri temperaturi nad + 12 ° C, ne pozabimo na razsvetljavo naprave.

Related  Značilnosti gojenja brokolija

Naravno drevo potrebuje dodatno prehranoNa prenos iz sobe v sobo, temperature, vlage in drugih rastnih razmer, do preloma v lonec, oranžno drevo, kot je na sliki, lahko smetišče listi porumenijo in vihra doma. Zato, da obrat obrnemo tako, da se njegove poganjke bolj enakomerno rastejo, svetujemo približno 10 ° vsakih 10 dni.

Aktivno rastoča oranžna vsakih 7-14 dni zahteva kompleksno gnojilo z gnojili za citrusne kulture ali sestavo na osnovi 10 litrov vode in:

 • 20 gramov amonijevega nitrata;
 • 25 gramov superfosfata;
 • 15 gramov kalijevih soli.

Skrb oranžno drevo v domu pomeni, da štirikrat letno kot krma daje železa sulfata in ohraniti nasičene barve listja mesečno vlije oranžno raztopino kalijevega permanganata.

Inokulacija pomaranče iz kamna

Inokulacija oranžne domaČe skrbno skrbite za drevo, hitro raste in raste. Vendar pa vsi ne morejo čakati na cvetenje in jajčnike, in če se pojavijo plodovi, se izkažejo za majhne in grenke. Dejstvo je, da pomaranče iz kamna ne morejo nositi starševskih lastnosti in biti preprosto divje rastline. Takšno divjost lahko prepoznaš že v starosti enega leta na trdnih zelenih konicah na prtljažniku.

Kako doma raste pomaranče, enako sladko in veliko, kot trgovina sadje? V tem primeru lahko izberete enega od naslednjih načinov:

 • Izvedite klasično inokulacijo drevesa, pri čemer uporabite sadike kot podlago za sortne potaknjence, pridobljene iz sadne rastline.
 • Za oranžno oranico s pomocjo okularja, ki je posadila potupljeno rastlino z majhno plastjo lubja in lesa. Za zanesljivost ob istem času lahko uporabite do tri oči, ki jih potresete z različnih strani prtljažnika.

Prizhivshiysya privoDruga metoda je manj naporna in boleča za drevo. Če sadik ostane po cepljenju le kot podloga, je najbolje, da operacijo izvedemo na drevesu v starosti od 1 do 3 let, ko premer vrtine ne presega 6 mm.

Related  Kdo in za kaj je mačja menta potrebna

Pridelujte sladko žetevNa odraslih oranžnih drevesih, na fotografiji, je mogoče posaditi različne citrusne kulture, saj rastlina praktično ne zavrača sorodnih vrst.

Oblikovanje oranžne krono doma

Prihranite oranžno domaPridelek oranžnega drevesa na domu se lahko začne 6-10 let po kaljenju semen in le, če ima rastlina ustrezno oblikovano krono. V razvitih vejah četrtega reda se pojavijo jagode, nato pa jajčnik pri istih rastlinah. Zato se za pridobitev zgodnjega pridelka kronska tvorba začne takrat, ko drevo doseže višino 25-30 cm:

 • Spomladi se glavna poganjka pripne na ravni 18-25 cm.
 • Od stranskih poganjkov ostanejo trije ali štirje najmočnejši, ki so odrezani, prisiljeni v podružnico.
 • V naslednji sezoni sta dve veji drugega reda izstopili iz povečanja. Sledili bodo 3 do 5 poganjkov tretjega reda.
 • In šele nato se bodo začele razvijati vodoravne sadne veje.
 • Nadalje sledite gostoti krone in pravočasni zamenjavi vej.

Na mladih drevesih je treba odstraniti prve cvetove in jajčnike. Prvi pridelek je lahko samo 2-3 pomaranče, tako da rastlina ne izgubi preveč moči, ko so zreli.

Da bi pospešili uvajanje drevesa v času plodov, je možno z organiziranjem pomarančnega prezimovanja pri temperaturi od 2 do 5 ° C, omejevanju zalivanja in ne hranjenju za tri mesece. Ko se v sobi, kjer rastejo pomaranče, se temperatura dvigne na 15-18 ° C, začne se pojavljati naboj in nastajanje jajčnikov. Pridobivanje ustrezne oranžne oskrbe doma lahko živi do 50-70 let, ki se redno prenaša s pojavom belih cvetov in svetlo dišečih plodov.

Citrus v domu – video