ручна глодалица за дрвоЗа ручне алате који се користе за прераду дрвета и производа од дрвета, код куће се примењује и машина за глодање дрвета. Овај алат има изузетно широк спектар примена и користи се за различите манипулације изведене са производима од дрвета или деловима.

Међутим, за успешан рад са таквим алатом потребно је изабрати прави модел за одређену врсту посла и изабрати праву млазницу. О различитости машине за прераду дрвета, као и све врсте млазница за рад биће описани у овом чланку.

Прочитајте чланак: лекције за резање дрвета!

Намена и обим ручних машина за глодање

обрада дрвета помоћу глодалицеГлавна сврха ручног глодања у дрвету је обрада малих дрвених делова било које инсталације. У суштини, ове машине се користе за рад у кући, поред тога што су уређени тако да могу да раде чак и без посебних вјештина и искуства. Опсег такве машине је веома широк. Дакле, могу се користити за:

 • обрезивање или млевење додатних слојева дрвета;
 • стварање рупа у дрвеним деловима (укључујући рупе за браве врата и ручке);
 • брушење дрвених делова, укључујући различите даске, шипке, плоче;
 • уградња дрвених прозора;
 • уградња врата;
 • обрада дрвених плоча и тако даље.

Ручна глодалица за дрво је дизајнирана само за обраду малих делова, не може се користити за обраду великих дрвених греда или великих инсталација.

Врсте глодалица и њихов кратак опис

Тешка глодалица за дрвоСве машине су подељене у неколико група:

 • у зависности од снаге мотора;
 • према врсти поступка на материјалу.

лагана мобилна глодалицаОве карактеристике утичу на опсег уређаја. У зависности од снаге мотора, све глодалице за дрво су подељене на:

 • тежак;
 • умерене тежине;
 • светло.

Ако додирнете одређене фигуре, онда у тешким машинама снага мотора износи 1200 В. Међутим, такви уређаји најчешће се користе за професионални рад, а не за кућни приручник. Пуно зависи од жељеног опсега уређаја, његове фреквенције и специфичне врсте рада.

Средње гравитацијске машине имају снагу мотора од 750 В до 900 В. Такви уређаји најчешће се користе за прераду дрвета. Они су прилично функционални, ово снаге је довољно за обављање скоро свакодневних задатака, у којима морате користити резно дрво. Уз помоћ машине са мотором ове снаге, можете се бавити декоративном обрадом дрвета и монтажом намештаја.

Related  Тамо где се користи пржилица за прешање

Лагане машине имају снагу мотора до 750 вати. За мали рад таква машина је погодна, али ако се машина користи довољно често, боље је дати предност скупљем, али и функционалном уређају са већом снагом мотора.

процес обраде дрвета са глодалицомГлодалице за дрво које се користе у кућним радионицама такође су подељене према врсти утицаја на материјал. Они су:

 • непомични;
 • потопљени.

Главна разлика између фиксних глодалица је у томе што метална шипка у њима није подесива по висини. Дакле, функционалност таквог уређаја је минимална.машина за глодање

Што се тиче подводних машина, њихов дизајн омогућава подешавање дубине млевења у материјалу, тачности млевења и других параметара обраде материјала. Уз помоћ таквих уређаја, можете креирати различите делове и руковати скоро свим деловима дрвета. Наравно, такве машине су много скупље, али њихова цена у потпуности оправдава функционалност.

Избор ножа

сет резних глодала за алатне машинеПрерада дрвеног дела се врши директно резним ножем. За различите врсте третмана користите различите ножеве.

Прави избор резног глодала за ручни рутер на дрвету је кључ успеха обраде дрвета.

У принципу, сва секачи могу се подијелити у неколико категорија:

 • енд типе;
 • слоттед;
 • ивица.

Крај млинови су један од најједноставијих у њиховом дизајну. Напољу изгледају као обичне бушилице, али на крају њихове радне дужине немају конусни део. Једна од главних карактеристика ових ножева је да имају и резање зуба на свом крају. То значи да се крајње млинови могу користити за:

 • сечење дрвеног камена;
 • узорковање у четвртини;
 • Обрада ивица;
 • стварање жлеба кроз тип;
 • бушење.

Уз помоћ таквих ножева, они такође обрађују контуре дрвених делова и степенасте површине.

Сврха жлебова за сечење је сасвим у складу са њиховим именом – користе се за стварање жлебова различитих облика и величина на обрађеном комаду дрвета. Ипак, сечива за дрво рутер могу условно подијелити у неколико категорија:

 1. Праве линије. Користи се за одабир жлебова правоугаоног профила.
 2. Облик. Уз помоћ њих могуће је направити жљеб одређене конфигурације, у зависности од резног глодала.
 3. Са конфигурацијом “свалловтаил” -а.
 4. Млинови за креирање жлебова Т облика.
 5. Млинови са радним дијелом облика конуса (који се користе за креирање В-жлеба и за гравирање).
 6. Галванизација (за декоративну прераду производа од дрвета).

Related  Проточни електрични бојлер на тлу – летњи комфор

Млинови, названи роб, имају највећи број подврста и подјединица. Најчешће се користе када раде са глодалицом на дрвету. Они могу бити:

 • директан;
 • фигуред (или профил);
 • пхиграине;
 • конус типа;
 • ливење;
 • заустављање;
 • микро-снимак.

Равне секаче се такође називају копир апарати. Најчешће су опремљени посебним лежајевима који усмеравају дејство ножа. Захваљујући томе, могуће је створити савршено равне ивице на површини дрвеног производа.

Профил или обликни рез је намијењен за давање ивице дрвеног производа од одређене облике конструкције.

Секачи са именом “коване” се углавном користе за производњу плоча.

Резачи се користе за обраду производа под одређеним углом. Способност постизања овог обрасца обраде је због чињенице да је овај ножни резач опремљен водиличним носачем.

Метлице се користе за заокруживање делова дрвене греде. Најчешће имају и водич.

Галванизовање, као и шупљина, дизајнирано да рукује резом у облику лука. Међутим, њихова главна карактеристика је да могу дати производ не само конвексном, већ и конкавном облику. Ако упоредимо маллеус и фрезалицу, можемо видети да су они огледала једна другој.

Сечива за микрофлоре се користе за стварање шиљака. Танки троугласти шиљци, који се креирају помоћу овог алата, користе се за повезивање два дрвена дела. Уз помоћ ових шиљака, зглобови су ојачани.

Мере предострожности и сигурност при раду са ручним млиновима

лична заштитна опремаОсновна сигурносна правила за ручну обраду дрвених производа користећи машину за глодање дрвета описана су у упутствима за употребу са овом машином.

Прије рада са новим алатом, потребно је упознати са својим упутством за употребу. Ово ће спасити машинског оператера од повреде, а саму машину од штете и превремене амортизације.

Штавише, при раду са таквим алатом препоручује се заштитне наочаре и респиратор, због стварања велике количине прашине. Не занемарите ове мере предострожности. Штавише, неопходно је ставити ушне слушалице или еарплугове, који ће заштитити слух од негативног утицаја буке овог нивоа.

У недостатку посебне заштитне опреме, можете добити са обичном памучном вуном, која је укључена у ушима.

Као што се види из материјала описаног у овом чланку, приликом избора машине за ручну обраду дрвета, посебна пажња треба посветити функцији машине и његовој намени, као и обиму примјене. За прераду производа од дрвета дома, ручне глодалице за дрво су прилично погодне, али савремено тржиште нуди и многе моделе ЦНЦ машина (са нумеричком контролом). Да ли је ова машина функционална? Да. Међутим, за рад у малим размерама код куће није прикладан, јер захтијева сјајне радне вјештине и знања нумеричког програмирања за контролу ове машине.

Related  Купујемо бојлер са гријачем за летњу резиденцију

Видео о домаћој машини за глодање