Реците ми, када биљити купус на садницама? Купили смо неколико сорти, а паковање је показало различито време сјемења. Да ли постоји значајна разлика између времена засада белог купуса и карфиола?

сетва купусаУзгој садница купуса је нешто другачији од парадајза и бибера. Ово је због чињенице да различити типови купуса имају своје услове слетања у земљу на стално место. Посљедња је мјесец дана, тако да су саднице ојачане, док друге проводе у привременим лонцима и у стакленицима скоро 2 мјесеца. Такође треба узети у обзир да, упркос релативно високој отпорности на хладноћу, неке врсте овог усјева преферирају вишу температуру, односно, дуже ће остати у стакленику.

Стога, за време када је сељак засадјен на садницама, такви фактори утичу на:

  • климатски услови;
  • врсте културе.

Да би се избегло растезање и растрастање садница, семе се сјече у средњем појасу од марта до априла. У регијама хладњака, ови термини се померају скоро месец дана.

Када садити бели купус на садницама?биљка са белим купусом

Бијели купус, зависно од времена и степена сазревања усјева, спреман је за садњу на кревету за један до два мјесеца. Из овог разлога, у таквим тренуцима се препоручује садња семена на садницама:

  • раних сорти – средином фебруара – почетком марта;
  • средње сорте од почетка до средине марта;
  • касни купус – од почетка до средине априла.

Када садити саднице са карфиолом?садница карфиола

Саднице карфиола у потпуности консолидовати и да ће бити спреман за пресађивање на стално место у шест недеља из времена сетве, тако да је гајење садница може да почне:

  • у првих десет дана марта – за ране сорте сазревања;
  • у првој деценији априла – за средње величине;
  • од средине маја – за касни зрел купус.

Карфиол је захтеван за температуру и формира јајнике само ако се одржава опсег од 16 до 25 степени Целзијуса. Нижа или виша температура узгајања води до губитка усјева и “шупљег” грмља.

Када садити биљке броколи?саднице броколија

Састав броколија се формира прилично брзо и унутар једног месеца је спреман да се “пресели” у стално место боравка. Сјемење семена за саднице може бити две, па чак и три сета, одржавајући између усјева у интервалу од 2 недеље. Почевши од раста садница средином марта, последња серија је дозвољена за сејање крајем маја како би се осигурала добра жетва.

Related  На пролеће бацамо актинидију: када, где и како

Када садити Пекингски купус и кохлраби на садницама?кохлраби саднице

Колраби и пекинка су један од најбржих врста купуса. Они требају само три месеца да у потпуности сазревају, а саднице ће постати јаче од три до четири недеље након сетве. Почети култивацију садница треба да буде од друге деценије марта.

Када планирате своје сеје купус садница, треба да надзиру препоруке произвођача о времену садње, као и да узме у обзир зрелост главе и локалним климатским условима.

Видео о времену сетве садница купуса