ušiVrtovske parcele Belorusije, Rusije, Ukrajine, obiljene z ribezom ribez. Masa hranil, ki jih vsebujejo plodovi tega grma, so mu prinesli ogromno popularnost. Plodovi ribez imajo kurativne lastnosti, se pogosto uporabljajo v ljudski medicini. Vendar pa ribez ne ljubijo samo ljudje, temveč tudi škodljivci, glavni pa so listne uši. Kako se znebiti uši na ribezih? Kakšne so metode boja proti uši, ki jih lahko preberete, če preberete ta članek.

Uši so znani škodljivci, do 7 mm v velikosti, zeleni ali črni. Ti mali paraziti se razmnožujejo na poganjkih mladega ribeza in se hranijo na svojem soku.

Za opazovanje prisotnosti uši na ribezu je zelo preprosta. Previdno gledamo ozko na grmovju in opazujoče mravlje skušamo povsod, lahko varno domnevamo, da obstaja kolonija ušes.

Mravi pijejo žele iz ušesKonec koncev so ušesa in mravlje ena celota. Mravi se hranijo na rosišču, ki uši izloča, v procesu prebave. Ušesa so počasne in počasne, zato jih mravi nosijo na najbolj okusna območja rastline. Zato, da bi začeli boj proti ušesom, je potrebno z uničenjem mravelj. Skrbno preverite bližino grmovja v iskanju mravlje, ga lahko najdete blizu ribeza ali celo v koreninah. Zdaj je bilo v zgodnji pomladi prepuščeno, da v mravljo nalijemo vedro vrele vode. Mravi bodo umrli, potem pa lahko začnete uničiti ušesa.

Ušesne najdbe so najdene v nepovezanih ledvicah, ki jih po izgledu zlahka prepoznajo. Ledvice z listnimi ušesi so večje in imajo zaobljene oblike. Vse takšne ledvice se zbirajo in spali.

Kako se znebiti uši na listih ribez?

Uhajanje halogenov na ribezu pod povečavo fotografijePogosto na rdečem ribezu lahko vidimo rdeče izbokline. Listi so otekli in imajo zelo nezdrav videz. To pomeni, da so listi prizadeli rdeče-grlo uši. Jajca, ki jih je njeno hibernate na vejah grmičevja, in z začetkom spomladi, iz njih izstopajo ličinke in se nasedejo na hrbtni strani mladih listov ribeza. V krajih kopičenja listnih listov se listi nabreknejo in pridobijo rdečkasto odtenek.

Related  Kakšni so znaki hruške?

Listi črnega ribeza pogosteje vplivajo na ušesa kosmičev. Pojavi se na vrhovih poganjkov, iz njih izlije sok, listi se zvijajo in zavijajo.

Ukrepi za nadzor ušes v ribezu

Zaenkrat moramo sami razumeti, da se znebiti ušes je nemogoče za vedno. Vendar je potrebno graditi in uporabiti obrambno linijo.

Obstajajo dva načina za nadzor nad ušesi, in sicer:

  1. organski;
  2. kemično.

Currant iz ribeza, presenečen z rdečimi ušesi - fotoOrganska metoda uši vsebuje različne metode, povezane z naravnimi zdravili, brez uporabe pesticidov. Takšne metode so še posebej učinkovite za preprečevanje bolezni ali v zgodnji fazi uničenja rastlinskih ušes.

Da bi preprečili širjenje uši, izrežite odvečne poganjke, vrhove, v katerih se ušesa prosto razmnožujejo. Nato morate redno vodo, krmo in mulčo. Na zdravem grmu s trdimi temnimi listi se bodo počutili neprijetne. Loš je treba očistiti v krajih njenega odvajanja, pri čemer je ovipoziranje ušesnih živali prezimljeno, kar prispeva k njegovemu znatnemu zmanjšanju.

Če so se listne uši še vedno pojavile na ribezu, je treba pripraviti infuzijo lesa 1 kg na 10 litrov. vrelo vodo in razpršite grmovje. Zelo učinkovito je infuzija rdeče paprike, česna, celandina, paradižnikovih vrhov. Potresemo ribez z raztopino tekočega mila in prašek prelijemo z pepelom. Listi so prekriti z milo filma, zaščiteni pred sesanjem sokov s parazitom.

Foto: ladybugs jedo ušesa na ribezihNe moremo pozabiti na naravne plenilce ušesnih ptic. Da bi pritegnili te uporabne žuželke, morate ribezo, tansy, svinec, kozmo, kalendulo okoli ribeza saditi. Dišave teh cvetov pritegnejo ladybirds in spodbujajo njihovo razmnoževanje.

Ne žurite, da odstranite vse plevele pod ugrizi ribeza. Priporočljivo je, da pustite enega ali dva grmovja quinoa, ki je zdravilo za uši. Presenetljivo grmičevje kinoja se zlahka raztrga in uniči, ko opravlja svojo funkcijo, pri čemer požara sama.

Related  Fotografija koriandra in zanimivih dejstev o rastlini

Kemične metode se uporabljajo, kadar naravna sredstva ne pomagajo ali če je čas omejen.

Kemični preparati za nadzor ušes so:

  • stik;
  • črevesje;
  • sistem.

Kontaktne priprave “Fufan”, “Fury”, “Carbophos” takoj odstranijo rastlino listnih uši, tako da prodrejo skozi pokrov, takoj ga ubijejo.

Črevesje vstopi v prebavni sistem med absorpcijo listja, obdelanega s kemikalijami “Confidor”, “BI-58 New”.

Učinek sistemskih zdravil se razteza v času 15-20 dni. Z ravnanjem s temi zdravili je sok strupen za zelo dolgo. Tako zdravilo je lahko “Aktara”.

Video: Kako zaščititi rdeči ribez od uši