avokado domaAvokado je vrsta tropskega sadnega drevja, ki je zelo priljubljena med ljubitelji eksotičnih rastlin. Mnogi od njih imajo v svoji zbirki rastlino, saj so naraščajoči avokadovi z lastnimi rokami precej preprosti. Toda, da bi ga raste in se veselil svojega lastnika, je potrebna skrbna skrb.

Značilnosti domačega drevesca avokada

plodovi avokadaDrevesa avokado, ki prihajajo doma, ima številne lastnosti:

 1. V naravnem življenjskem prostoru rastlina raste do višine do 20 metrov, drevo, ki raste doma, doseže največ 2,5-3 metra.
 2. Plod tega drevesa prihaja zelo redko. V bistvu se uporablja kot dekorativni element.
 3. Če imate srečo, se pridelek drevesa začne na 3.-6. Letu rasti. Sadeži so precej užitni, čeprav okusijo malo slabše prinesene.
 4. Rastlina čisti zrak, zahvaljujoč izvirni in bujni kroni pa prevladuje toplo in prijetno vzdušje.

Pogoji za gojenje avokada

Za gojenje avokadov iz kosti doma je potrebno upoštevati določena pravila. Bolje je, da spomladi posadimo kamen, v tem obdobju je aktivna rast rastlin. Za žetev sadilnega materiala je treba izbrati zrel sad, ki nima deformacij.

Kazalniki zrelega proizvoda – sadne lupine temi je, gosto in trdno celuloze, po pritisku na sadju jih predeluje svojo obliko, lahko kost zlahka loči od celuloze, kakovost kosti je velikost prepelice jajca.

Če je izdelek nekoliko popolnoma zreli, ste jo dali v papirnato vrečko z izdelki, ki vsebujejo velik del etilena – plin, ki pospeši zorenje plodov. Sem spadajo banane, jabolka ali paradižnik. Pri skladiščenju sadja v temperaturnem območju od 18 do 23 stopinj, po 2 dneh, avokado doseže želeno stanje.

Stopnje kalitve kosti avokada

načini kaljenja pipsPridelovanje avokadov doma iz kamna poteka v takem zaporedju.

Seme se odstrani. V ta namen je majhen rez na sredini ploda, globok 1 cm, in nežno, z vrtljivimi gibi, se izreže njena kost. Nadalje se opere pod tekočo vodo brez poškodb rjave lupine.pripravimo kost za avokado, da kalijo

Related  Katere bolezni sledijo naši najljubši lubenice?

Pred naraščanjem avokada je pripravljen prostor za njeno rast:

 1. V loncu je postavljen drenažni sistem, za katerega je primerna konvencionalna gramoza ali ekspandirana glina.
 2. Pripravimo hranljivo mešanico, ki sestoji iz enakih delov humusa, vrtne zemlje in peska. Ker se avokadovi lahko posadijo neposredno v tla, za normalno kalitev njegovega semena mora imeti ohlapno konsistenco.
 3. Pripravljena mešanica se vlije v posodo, pri čemer je malo prostora oddaljen 1-2 cm od zgornjega roba.priprava tal za sajenje avokada

Kalitev semena se izvaja z uporabo različnih metod.

Kako rastejo kosti Avokada

kaljenje semen avokada v tlehZaprta metoda omogoča kalitev sadilnega materiala neposredno v tleh. Če želite to narediti, se kost položi v tla na globini 25 mm, z ostrim koncem navzgor in dobro zalijemo, namakanjem celotne zemlje. Posoda je nameščena na toplem mestu, z dobro osvetlitvijo in napol v obdobju kalivosti. Po 20 do 30 dneh se bo pojavila kapljica.

sproščanje semen avokada v vodiOdprta metoda rasti avokada je, da se kamen v posodi z vodo v suspendirani obliki. Če želite to narediti, potrebujete:

 • pripravite steklo ali drugo posodo;
 • v srednjem delu semena, iz različnih zornih kotov, ali 3-4 luknjo, v kateri nitko, 2-3 mm v globino (delujejo kot nosilci, da je seme ni popolnoma potopi v vodo, ampak samo spodnji del);
 • seme damo v pripravljeno posodo s hladno vodo, topim koncem, potopitev sadilnega materiala pa mora biti 1/3 njenega dela;
 • namesto vode lahko uporabite hidrogel, ki lahko dolgo časa zadržuje vlago;
 • v obdobju kalivosti je treba zagotoviti, da se gladina vode ne zmanjša;
 • ko bo prvi koren, lahko rastlino presaditi v zemljo, temveč rastlin palico, njegove korenine ne sme biti manjši od 30 mm.

Za pojav prvih korenin traja od 2 do 6 tednov.

Seme avokada ima snov kot je Persin, ki moti prebavni sistem in povzroča različne alergične reakcije. Zato je priporočljivo opravljati delo v gumijaste rokavice.

Pogoji za gojenje drevesa avokada

nego avokadaKo je avokado posajeno doma, je treba izvesti več ukrepov za ureditev svojega kraja.

Related  Rdeči ribez – sajenje in oskrba

Za normalno rast avokada morate izpolnjevati določene zahteve:

 1. Redno vlaženje tal, ki se izvaja, ko se suši. V povprečju se zalivanje izvede enkrat v 10 dneh. V zimski sezoni se drevo pogosteje napolni, kar omogoča, da se tla v nekaj dneh sušijo, kar je potrebno za ohranitev optimalne ravni vlage v tleh.
 2. Vzdrževanje vlažnega zraka se doseže na različne načine – nastavitev lonec z drevesom poleg pridelke, ki sproščajo veliko vlage, potresemo liste rastlin v času poletne sezone ali ogrevanje pot je iz na pladnju mokrega peska.
 3. Zagotavljanje v prostoru ugoden temperaturni režim, ki mora biti v območju 16-20 stopinj. Pozimi je ugodna temperatura 10-12 stopinj, saj obrat pade v stanje počitka in zavrže liste.
 4. Pravočasna obleka rastline. V povprečju se izvaja 1-2 krat na mesec. Za zgornje obleke se mešanice uporabljajo za pridelovanje okrasnih rastlin.

Pri porumenelju listov je potrebno posvetiti pozornost periodičnosti in količini zalivanja. Ponavadi je to znak prekomernega zalivanja.

Dekoracija drevesa avokada

nastanek avokadnega drevesaPreden lahko rastejo avokado iz kamna doma, morate razmišljati skozi vse nianse svoje dekorativne zasnove:

 1. Nekatere variante omogočajo sajenje več poganjkov v lonec, z nadaljnjim prepletanjem njihovih stebel, s čimer pridobijo bujno in izvirno drevo.
 2. Za pridobitev visokega drevesa je priporočljivo, da se vsaj enkrat na leto presajeni. Ugodno obdobje za ta postopek je konec februarja, to je čas, ko rastline aktivno rastejo. Prvo presaditev je treba opraviti, ko dosežete višino drevesa 15 cm.
 3. Da bi zmanjšali intenzivnost rasti avokada, se izvaja ščepec vrhov. Ta postopek pospešuje rast stranskih poganjkov, zaradi česar je krona čudovita in privlačna.

Oblikovanje obrezovanja se izvaja spomladi, ko je aktivna rast vseh rastlin. Prvo obrezovanje se opravi po 8-10 listih, v prisotnosti stranskih poganjkov, se skrajšajo po 5 listih.

Related  Kako se jagode razmnožujejo v državi?

Preberite: prednosti avokada za ljudi!

Od kaljenja kosti do oblikovanega drevesa – video