Grah v primestnem območjuZelenjavni grah je priljubljen rastlinski pridelek. Grah se goji zaradi svojih koristnih lastnosti. Kultura vsebuje rastlinske beljakovine, ki jih je mogoče zlahka prebaviti. Vsebuje 23 vrst različnih mineralov in mikroelementov ter ima antiseptične in anthelmintične lastnosti v fazi zelenega fižola. Pridelovanje graha na odprtem tleh je na voljo v vseh območjih kmetijstva.

Zahteve za gojenje graha

Sladkorni grah je dober v kakršni koli oblikiGrah je letna kultura. Goji se v kratkih steblih in kot kultura z dolgim ​​steblom, ki zahteva podporo. Sadje je fižol, pri katerem se seme razvijajo. Poreklo rastline Azija in Sredozemlje. Grah se goji na vseh celinah.

Harvest iz vrtnega obližaSorte graha so razdeljene glede na namen proizvodnje. Torej obstajajo sorte, namenjene za proizvodnjo suhega zrnja na industrijski način. Druge sorte stročnic se uporabljajo za konzerviranje ali porabo v sveži obliki. Zato so rastline, sladkor in polsadne vrste te rastline. Ampak poleg tega se ocene razlikujejo in na podlagi dodatnih razlogov:

  • po obliki in teži žita;
  • stopnja zorenja;
  • dolžina stebla.

Sladkor v zelenem fižolu nima trdega sloja in se lahko popolnoma reciklira. Peeling sort grah se uporablja za zbiranje zrelega zrna, imajo pergamentno plast. Za pridelavo dacha so najboljše sorte Sugar, Senator, Gloriosa.

Glede na stopnjo dozorevanja se upoštevajo zgodnje sorte, ko grah zori v 60-70 dneh. Za polnjenje do treh mesecev so potrebne srednje velike zrelosti, pozne sorte pa imajo daljše obdobje rasti. Lahko sejate na mestu graha z različnimi obdobji zorenja in nenehno jedo okusen in uporaben proizvod.

Žrebec visokih sort grahaČe je grah visok, se glede na situacijo odloča, kako se zraven graha. Lahko se zasadimo vzdolž ograje iz mreže in podpora ni potrebna. Stare in dokazane poti so stebri iz palic v vsako rastlino. Razmnožiti moramo mrežo po vrsti.

Related  Zakaj krompir ne cveti in kako nevaren je za rastlino?

Agrotehnika graha

Sajenje graha na odprtem tlehRastlina je zelo hladno odporna, semena kalijo pri nizkih temperaturah. Mladi poganjki lahko prenesejo zamrznitev do 7 stopinj, vendar le kratek čas. Za sadike semena potrebujejo veliko vlage, zato je optimalno, da se v zgodnjih vlažnih tleh zaseji grah. Semena je treba zapečatiti do globine najmanj treh centimetrov, tako da niso zlepljene skupaj ptic.

Sajenje in skrb za grah v odprtem prostoru ni težko. Sama kultura je nezahtevna v tleh, vendar na plodnih zemljiščih z dodatkom superfosfata in kalijeve soli bo donos graha višji.

Sama rastlina je vir gnojila. Bakterije, ki pritrjujejo dušik, na svojih koreninah ustvarjajo dušikove rezerve v vozliču. Ko dišiš to kulturo v kompostu, jo sestavlja dušik v prebavljivi obliki.

Med sezono kaljenja za rastlino je pomembno, da je zemlja brez lupine in da korenine dihajo. Med rastjo grah zahteva vlago. Sipanje fižola in hkratno cvetenje na visokih sortah zahtevata nenehno navlaženje in se ne bodo odrekli mineralnega gnojila. Shtammovye grmovje dajejo žetev ob istem času. Zeleni fižol se odstrani, ko se v njiju vlije grašek, sam pa je še vedno svetlo zelen. Ponovite zbiranje vsakih 3-4 dni.

Mladi sladki grahDa bi poleti imeli koristen izdelek, se grah lahko posejate z obdobjem dveh tednov pred začetkom junija. Ker se grah slabo razvija pri visokih poletnih temperaturah, se ne zaseže na poleti. Ali lahko v juliju gojite grah, vprašajte vrtnarje. Da, posejana je v drugi polovici julija, nato pa nizka temperatura približujoče jeseni ustreza njenim zahtevam. Septembra se odstrani zeleni stroki.

To ne povzroča težav pri zbiranju graha na semenih. Običajno se dodeli ločeno območje, kjer se lopati ne odstranijo. Toda poleti na tej strani se zdravijo proti škodljivcem in boleznim, ki odstranjujejo zdrava semena. Zbirka lopatice se dobro osuši pod sončnimi žarki in se na hladnem mestu shrani v lanenem vrečku brez lupine.

Related  Sajenje jagod s semeni

Vrh preleta in zatiranje škodljivcev

Grah je privlačen za mnoge škodljivce, lahko trpijo zaradi različnih glivičnih bolezni. Da bi zrasli grah kot produktivno zdravo kulturo, morate paziti, da ne dovolite razvoja problema. Če je zemlja dobro začinjena z gnojili iz pomladi, je med cvetenjem dovolj, da se namakalni vodi dodaja 30 gramov nitrofosa na 10 litrov vode. Stopnja namakanja je 5 litrov na kvadratni meter. Tla pred gnojenjem morajo biti mokra

Za zatiranje škodljivcev po cvetenju ni mogoče uporabiti kemičnih insekticidov. Redna ljudska zdravila, infuzija čebule luščine, celandin, infuzija česna bi morala pomagati pri prvih stopnjah naselitve žuželk. V ekstremnih primerih je mogoče uporabiti fitorem ali biološke pripravke. Phytocide-P + je zdravilo, odobreno za uporabo v zasebnih gospodinjstvih.Normalizacija pripravka za obdelavo graha

Glavni škodljivec graha je:

  • grahovec, ki škoduje strupam srednjega in poznega zorenja;
  • grahovo seme, prezimovanje v semenih, zato morate zdraviti seme v slani raztopini;
  • akacijev ogenj, ki se premika na grah, ki se nahaja v bližini iztovora.

Te škodljivce je mogoče preprečiti s preprečevanjem in kolobarjenjem. Poškodbe graha in vseprisotnih uši, ki jih lahko obvladate šele na samem začetku naselja, dokler ne organizira ogromne kolonije. Gozdne poškodbe graha lahko povzročijo smrt rastline. Listi in plodovi listov vplivajo antracoza in askohitis. Korenasta gniloba z zadebetim sajenjem in zalivanjem zemlje brez omalovaževanja bo hitro uničila rastlino. Lažna in praškasta plesen bo prav tako povzročila smrt, če se ne bodo borili z njimi na začetku bolezni.Poraz graha z glivicami

Preprečevanje je ukrep kolobarjenja. Grah na enem mestu ni več mogoče gojiti več kot dve leti. Če je rastlina v vegetacijskem obdobju postala rumena, je izgubila listje, je nemogoče pošiljati takšne steble v kompostni kup. Uničiti jih je treba z žganjem, ker je pogosto pogosto bolezni v rastlinah pogostih, jih prenašajo samo s spori.

Pomembno je, da pripravite zemljo in semena. Pred zasaditvijo fižola se rastline lahko zdravijo s fungicidi na osnovi bakrovih pripravkov kot profilakse.

Related  Petunia Gioconda – trudimo se za čudovito

Video o grahu